(12.00 hodin)
(pokračuje Antolák)

Tímto se zajistí realizace první a druhé etapy v celkové výši 29 mil. Kč. Položka je uvedena v programu 298 210 rozvoj regionálního školství. Navrhuji financovat z vládní rozpočtové rezervy. Obec je připravena na plánovanou rekonstrukci.

Druhý můj návrh.Doporučuji vytvořit novou položku Rekonstrukce a oprava školních budov v obci Hošťáková v kraji Zlín do kapitoly VPS 398, do programu rozvoje materiálně technického regionálního školství. Číslo programu 298 210 - na úkor vládní rozpočtové rezervy. Obec žádá částku 28 mil. Kč. Obec je spádovou obcí pro další tři obce, kam dojíždějí děti do školy.

Třetí můj pozměňovací návrh. Navrhuji vytvořit novou položku Rekonstrukce školní jídelny a výstavba tělocvičny při Základní škole Francova Lhota v kraji Zlín. Zařadit do VPS, kapitoly 398, do programu rozvoje regionálního školství číslo 298 210 s dotací 23 mil.Kč, z celkové částky 46 mil. Kč v první etapě. Finanční zdroje zajistit do kapitoly 398 z vládní rozpočtové rezervy. Škola je jedinou školou v kraji bez řádné tělocvičny a jedná se zatím o obec na česko-slovenské hranici.

Čtvrtým pozměňovacím návrhem je žádost o vytvoření nové položky Ochranná hráz Juřinka Valašské Meziříčí. Místní část Juřinka této obce Valašské Meziříčí byla v roce 1997 postižena záplavou a bylo zaplaveno 54 domů do výše 160 až 180 cm. Navrhuji zařadit do kapitoly Ministerstva zemědělství 329, do programu 329 180 protipovodňových opatření z roku 1997 a financovat z vládní rozpočtové rezervy. Obec žádá pouze částku 2,5 mil. Kč.

Posledním mým pozměňovacím návrhem je návrh vytvořit novou položku Rekonstrukce a oprava povodní zničeného sportovně společenského areálu v obci Dolní Bečva na Vsetínsku, rovněž kraj Zlín, z roku 1997. Představuje kromě vlastních zdrojů ještě 10 mil. Kč. Navrhuji zařadit do kapitoly 398 do Programu rozvoje a opravy infrastruktury obce číslo 298 210 a financovat z vládní rozpočtové rezervy.

Vážení kolegové, děkuji, že jste vyslechli mých pět pozměňovacích návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Ladislav Skopal, dále se připraví pan poslanec Miroslav Pátek.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Paní předsedající, dovolte abych i já přednesl dva návrhy, týkající se rozpočtu.

U prvního návrhu, který jsem projednal s paní ministryní Součkovou - jedná se o změnu v kapitole Ministerstva zdravotnictví, jde o program 335 210 - navrhuji snížit položku Nemocnice Domažlice o 10 mil. Kč a zařadit novou položku Nemocnice Znojmo plus 10 mil. Kč.

Za druhé. V kapitole 398 VPS zařadit nový titul Vodovod Vrbovec Hnízdo s položkou 4 mil. Kč a o tuto položku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dále má slovo pan poslanec Miroslav Pátek.

 

Poslanec Miroslav Pátek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovoluji si přednést pozměňovací návrhy k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2004 - pozměňovací návrhy s regionálním významem pro ústecký region.

První návrh - zařadit položku Rekonstrukce zimního stadionu v Ústí nad Labem - první etapa, kapitola VPS 298 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury ve výši 14 mil. Kč a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Druhý návrh - v tomtéž programu 298 110 kapitoly VPS zařadit položku Rekonstrukce muzea v Ústí nad Labem. Částka ve výši 50 mil. Kč by měla být sanována z vládní rozpočtové rezervy.

Třetí pozměňovací návrh se týká programu 398 810 Dotace poskytované obcím - zařazení položky Oprava (a?) rekonstrukce Činoherního studia v Ústí nad Labem.

Protože naprosto nedoufám, že bych mohl ty, kteří náhodou poslouchají, dojmout zdůvodňováním o těžce postižených regionech v Ústí nad Labem s nejvyšší nezaměstnaností, omezím se ve svém zdůvodnění jenom na krátké konstatování fakt.

Všechny stavby jsou dokumentárně připraveny, ba i zahájeny, požadované dotace jsou na úrovni 30 - 40 % celkových rozpočtových nákladů. Jde o majetek města Ústí nad Labem a hlavním problémem je to, že město Ústí nad Labem bylo těžce postiženo záplavami v srpnu roku 2002. Celkové škody v městě Ústí nad Labem dosahují výše kolem 2 miliard Kč, a například Činoherní studio v Ústí nad Labem, velmi známá divadelní scéna, ležící v městském obvodu Střekov, byla postižena přímo povodněmi, kde voda stála do prvního patra, takže objekt je nepoužitelný pro svoji činnost. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Michal Doktor a připraví se pan poslanec Jiří Bílý.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl několik pozměňovacích návrhů, z nichž první je spíše ve formě legislativně technické úpravy, a nechtěl bych vést nějaký spor o výklad. Navrhuji proto pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru v položce 48 18, protože je u titulu příjemce chybně uveden okres Jindřichův Hradec - správně má být uveden okres České Budějovice. Myslím, že je mou povinností odstranit toto pochybení, aby prostředky byly vyplaceny v průběhu roku, a nikoliv případně formou nějakého rozpočtového opatření, což takto činím.

Dále navrhuji nové body k hlasování, a sice v programu Všeobecná pokladní správa, titul 298.

1. Rekonstrukce Základní školy v Lomnici nad Lužnicí, rekonstrukce sociálního zázemí a spojovací chodby školy - částka 16 mil. Kč.

2. Výstavba městského sportovního areálu, výstavba venkovního koupaliště - první etapa, město Jindřichův Hradec - částka 15 mil. Kč. Zde alespoň pro přemýšlení, zda hlasovat nikoliv proti, uvádím, že vlastní zdroje příjemce činí 51 mil. Kč a několikanásobně překračují zákonem stanovený povinný podíl investora.

Jako další položku navrhuji zařadit do programu 298 výstavbu sportovního a rekreačního areálu - stavba II - lehkoatletické hřiště, příjemce město Lomnice nad Lužnicí - částka 2,9 mil. Kč.

Dále navrhuji poslední mnou navrhovaný titul rekonstrukce sportovního areálu města - příjemce město Prachatice ve výši 4,7 mil. Kč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP