(12.10 hodin)
(pokračuje Doktor)

Zde se jedná o opravu zařízení města, tedy vlastníka, poškozeného loňskými povodněmi, a protože město muselo řešit z tohoto titulu několik priorit, rekonstrukce tohoto sportovního areálu je tou poslední, kterou ještě zbývá dořešit. Myslím si, že ta částka odpovídá jak vlastnímu podílu města, tak významu celé akce.

Další návrhy nenavrhuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Jiří Bílý. Připraví se paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové. Dovolte, abych načetl pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu pro rok 2004. Do kapitoly VPS zařadit novou položku s názvem Oprava střechy kostela Máří Magdaleny, obec Malý Bor, v částce 400 tisíc Kč. O tuto částku snížit položku VRR v kapitole číslo 398 Všeobecné pokladní správy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo paní poslankyně Kateřina Konečná. Připraví se pan poslanec Jiří Maštálka.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Dovolte mi, abych navrhla také já krátký pozměňovací návrh. Ráda bych přesunula z vládní rozpočtové rezervy 20 milionů Kč, a to do rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí, kapitoly 206 014 Reprodukce majetku MZV v zahraničí, na opravu a nutnou rekonstrukci hotelových pokojů moskevského Českého domu. Toto bych krátce zdůvodnila tím, že při projednávání na podvýboru, který se touto problematikou zabývá, jsme dospěli k názoru, že tato žádost o dotaci je natolik vážná a nutná k tomu, aby Český dům zůstal zachován, aby mohl nadále působit tak, jak působí, protože si myslíme, že by bylo vhodné mu pomoci minimálně touto položkou k tomu, aby dovedl pro české občany v Moskvě zajistit dobré ubytování a dobré podmínky pro jejich život tam. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Jiří Maštálka. Připraví se pan poslanec Václav Mencl.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, dovolím si podat tři pozměňovací návrhy.

Za prvé: Z kapitoly Veřejná pokladní správa vyčlenit 100 milionů Kč na dofinancování nákladů na výkon státní správy statutárním městům Plzeň, Brno, Ostrava v souvislosti s druhou etapou reformy veřejné správy.

Druhý návrh je vyčlenit z kapitoly Všeobecná pokladní správa 20 milionů k započetí přestavby a nezbytné rekonstrukce havarijního stavu Kojeneckého ústavu v Plzni-městě.

Třetí pozměňovací návrh z téže kapitoly, tedy VPS, do programu 235 210 vyčlenit 750 tisíc Kč pro podporu rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního zdravotnictví na výstavbu plošiny a výtahu pro invalidy na Poliklinice Bor u Tachova.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Václav Mencl. Připraví se pan poslanec Miloslav Kučera.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Dovolil bych si podat pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu. Město Brno usiluje o zlepšení podmínek pro sport a v tomto rámci se rozhodlo rekonstruovat fotbalový stadion Za Lužánkami, který je v havarijním stavu. Celkové náklady činí 900 milionů Kč a město Brno požádalo stát prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o finanční podporu této veřejně prospěšné investice. Protože však ve státním rozpočtu na rok 2004 tato podpora zahrnuta není, dovoluji si navrhnout navýšení programu 229 8110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury o 20 milionů Kč na rekonstrukci fotbalového stadionu v Brně Za Lužánkami a snížení kapitoly Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtová rezerva o 20 milionů Kč. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Miloslav Kučera. Připraví se paní poslankyně Zdena Horníková.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Rád bych zde řekl, že mé pozměňovací návrhy budou podmíněné. A to: V případě, že nebudou přijaty pozměňovací návrhy pana poslance Zgarby na dofinancování 670 milionů Kč z kapitoly Všeobecná pokladní správa na účelové dofinancování Programu horizontálního rozvoje venkova v kapitole Ministerstva zemědělství, pak navrhuji přesunout v rámci kapitoly 329 Ministerstva zemědělství v Programu podpora agrokomplexů celkem částku a) 670 milionů Kč - to v případě, že nebudou přijaty žádné návrhy pana poslance Zgarby, b) 470 milionů Kč v případě přijetí návrhu pana poslance Zgarby na přesun 200 milionů, anebo c) 200 milionů Kč v případě přijetí návrhů pana poslance Zgarby na přesun 470 milionů Kč, z účelového určení navýšení přímých plateb ze státního rozpočtu do účelového určení spolufinancování horizontálního plánu rozvoje venkova ze státního rozpočtu.

Jenom krátké zdůvodnění. Dámy a pánové, všichni zde sledujeme jakési hrátky o státní peníze ve státním rozpočtu, ale v tomto případě si myslím, že pan ministr Palas zašel již příliš daleko, kdy de facto hazarduje s tím, že bychom 2,6 miliardy Kč z Evropské unie vůbec nemuseli dostat. A ve srovnání s potřebou - jestli je potřeba mít tu částku, která je dnes navržena ve státním rozpočtu na navýšení přímých plateb, tak já si myslím, že tato částka není limitní pro naše zemědělce, když dojde k jejímu snížení, tak se vůbec nic zásadního nestane. Naopak si myslím, že toto navýšení přímých plateb povede naši zemi k těžko předvídatelným turbulencím, a když jsem pana ministra žádal o jakýsi rozklad předpokládaného transferu těchto dotací mezi jiné kategorie než zemědělských podnikatelů, odpověď jsem nikdy nedostal. Přestože tvrdil, a to opakovaně, že tyto rozklady na ministerstvu hotovy jsou, hotovy skutečným způsobem nejsou, a proto nebyly nikdy předloženy. Proto si myslím, že bychom nejprve měli dát prioritu spolufinancování programů z Evropské unie, tak abychom prostředky, které nám Evropská unie nabízí, skutečně mohli vyčerpat, a teprve potom bychom měli vylepšovat našim zemědělcům přímé platby, pokud nám to státní rozpočet dovolí.

Věřím, že jde o jednoduchou záležitost a že tyto mé návrhy - pokud neprojdou návrhy pana poslance Zgarby - budou přijaty. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo paní poslankyně Zdeňka Horníková. Připraví se pan poslanec Jiří Václavek.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi přednést tři pozměňovací návrhy do projednávaného státního rozpočtu.

První návrh se týká zařazení do programu 298 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury položky Rekonstrukce hřiště SK Náchod. Jedná se o částku 10 milionů Kč.

Druhý návrh. Kapitola Veřejná pokladní správa - zařadit do programu 298 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury položku Rekonstrukce Základní školy Meziměstí. Jedná se o částku 10 milionů Kč.

Třetí návrh. Kapitola Veřejná pokladní správa - zařadit do programu 298 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury položku Dostavba sportovního areálu Tužme se, Tělovýchovná jednota Broumov, částka 7,5 milionu Kč.

Doporučuji tyto částky uvolnit z kapitoly rezervy státního rozpočtu.

Krátké zdůvodnění. Obě sportovní zařízení jsou v tuto chvíli v rekonstrukci, přestavbě a modernizaci, jedná se o poslední etapu dokončení těchto rekonstrukcí. V otázce základní školy se jedná o havarijní stav, který se týká sociálních zařízení a osvětlení školy. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP