(17.30 hodin)

Poslanec Jaromír Schling: Můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Žádný z klubových zpravodajů nic nenamítá, proto přednesu návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 266/1994 Sb., o drahách, ve znění pozdějších předpisů, zákon číslo 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona číslo 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona číslo 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 316, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 208. Kdo je pro? Kdo je proti.

Z přítomných 168 pro 113, proti 48. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Přikročíme k projednávání bodu číslo

 

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb.,
o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 343/ - třetí čtení

 

Pozměňovací návrh jsou uvedeny ve sněmovním tisku 343/2.

Otevírám rozpravu. Slovo má pan zpravodaj Schling.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych v rozpravě navrhnout podle § 95 odstavec 2 opakování druhého čtení. Důvodem je, že v jednom ze dvou pozměňovacích návrhů je formulace, která se nelíbí některým poslancům ani jednomu z ministerstev. Podařilo se nám nalézt formulaci jinou, která tento rozpor odstraňuje. Proto je třeba opakovat druhé čtení. Pokud bude tento návrh přijat, navrhnu vzápětí zařazení nového bodu jak opakovaného druhého čtení, tak třetího čtení na závěr příslušných bloků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To je procedurální návrh, o kterém rozhodneme bez rozpravy právě teď v hlasování číslo 209, které jsem zahájil. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Z přítomných 168 pro 135, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Pane kolego, podle schváleného usnesení si budete muset nechat svůj návrh na zítřejší ráno. Doporučuji přijít mezi devátou hodinou ranní a 9.30 hodinou. Pak to možné nebude a budete muset čekat až do pátku.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

17.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 71/1994 Sb., o prodeji
a vývozu předmětů kulturní hodnoty, ve znění zákona číslo 122/2000 Sb.
/sněmovní tisk 344/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů vedle ministra kultury zaujal zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu kolega Jaromír Talíř. Sděluji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 344/3.

Otevírám rozpravu. Má někdo zájem vystoupit v rozpravě? Ne, rozpravu proto končím a dám prostor k závěrečnému slovu panu ministru, má-li o něj zájem. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Děkuji, pane předsedající. Budu velice stručný. Pozměňovací návrhy výboru pro kulturu, mládež a tělovýchovu, které byly podány ve druhém čtení, jsou návrhy, které i - pokud vím - pan zpravodaj akceptuje. S výjimkou jednoho návrhu, a to návrhu pana poslance Plevy, který požadoval, aby dovoz předmětů kulturní hodnoty byl osvobozen od daně z přidané hodnoty a bez cla podle zvláštních právních předpisů. Celou tuto záležitost jsem konzultoval s panem poslancem Plevou ve třetím kole jednání o vypořádání zásadních připomínek k tomuto zákonu. Vzhledem k připomínkám k jednání o novém zákonu o DPH, které se uskutečnilo 15. 10. dopoledne u náměstkyně ministra financí Ing. Legierské právě také na základě iniciativy pana poslance Plevy, se nám podařilo - tím myslím navrhovateli - prosadit akceptování naší zásadní připomínky, tj. že dovoz uměleckých děl, sběratelských předmětů a starožitností bude podléhat snížené sazbě DPH, tj. 5 % z celní hodnoty. Nový zákon o DPH, kterým bude transponovaná šestá směrnice Rady Evropy ze 17. května 1977, musí nabýt podle dohody účinnosti k 1. květnu 2004.

Nebudu dále zdržovat, jen chci říci, že pan poslanec Pleva zřejmě potvrdí naši dohodu v tomto směru. Jsem rád, že k této dohodě došlo. Myslím, že ve své podstatě, kdyby pan poslanec Plevy nevystoupil s tímto návrhem, ani nakonec nedošlo k jednání. Takže v podstatě pan poslanec Pleva má zásluhu na tom, že tento dovoz bude v DPH snížen na 5 %. Jsem rád, že došlo k tomuto kompromisu. Pokud jsem informován, byla to jediná záležitost, která bránila, aby pravicová opozice hlasovala pro tento zákon.

Jinak chci říci, že přijímáme pozměňovací návrhy v návrhu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Pan zpravodaj nechce vystoupit se závěrečným slovem, proto vám uděluji slovo, abyste nás seznámil s procedurou.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, navrhuji, abychom s pozměňovacími návrhy k tomuto tisku se vyrovnali následujícím způsobem.

Máme zde pozměňovací návrh obsažený v usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pod písmenem A. K bodu 2 tohoto návrhu se váže pozměňovací návrh přednesený ve druhém čtení pod písmenem B - je to návrh poslance Petra Plevy - a potom pozměňovací návrhy pod písmenem C a D.

Navrhuji, abychom nejprve hlasovali o pozměňovacím návrhu kolegy Plevy pod písmenem B, který se vztahuje k bodu A2 výboru. Poté bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu výboru A2, o pozměňovacích návrzích výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako celku. Nakonec o pozměňovacích návrzích pod písmenem C a D.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP