(14.30 hodin)
(pokračuje Plachý)

Dámy a pánové, myslím, že teď dvojnásobně platí, že by se švec měl držet svého kopyta a zemědělec svých vidlí. Děkuji za vaši pozornost. (Potlesk v sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otvírám obecnou rozpravu, do které mám jednu písemnou přihlášku, a to pana poslance Kalouska. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové. Úvodem mi prosím dovolte, abych upřímně poděkoval panu zpravodaji za velmi zásadový postoj k asociačním dohodám a ke všem harmonizačním novelám, které projednává tato sněmovna. Není to až tak obvyklé od poslance z jeho lavic a já pevně doufám, že mu tento zápal vydrží pro všechny příští harmonizační novely, které bude ať už vláda, nebo kdokoliv z kolegů předkládat do této Poslanecké sněmovny.

Nyní mi dovolte několik slov k předkládanému návrhu zákona. Je nepochybné, že předložená novela je nástrojem nesystémovým. Je nástrojem nesystémovým z hlediska práva hospodářské soutěže. Osobně jsem přesvědčen, že něco takového vůbec nepatří do práva, které se týká hospodářské soutěže. Je to nesystémový nástroj i z hlediska smluvních vztahů. Nemyslím si, že by v normální zemi měla existovat jednoznační direktiva, která takto přísným způsobem upravuje smluvní vztahy mezi dodavatelem na straně jedné a odběratelem na straně druhé.

Domnívám se, že je to i nesystémový nástroj ochrany, protože každá ochrana má dvě ostří. Ten, kdo chce být chráněn, v tomto případě si musí nejprve stěžovat a v prostředí, kterým dnes je Česká republika v této oblasti, by stěžovatel pravděpodobně veřejně spáchal sekoku. Takže si ani nemyslím, že těch stěžovatelů bude příliš, proto nemám až tolik obavy z argumentů pana zpravodaje, že by byl totálně znefunkčněn Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, protože i ti, co by si chtěli oprávněně stěžovat, si budou velmi dobře vědomi rizika tohoto aktu. Proto si myslím, že ten nástroj není nástrojem, který vede k cíli.

Přesto si myslím, že je nesmírně dobře, že je předložen a že o něm diskutujeme, protože tato Poslanecká sněmovna by měla diskutovat problém, který vyprovokoval předkladatele této novely zákona k předložení tohoto návrhu, a to je problém naprosto brutální ekonomické závislosti mezi obchodními řetězci na straně jedné a českými dodavateli na straně druhé, mezi podmínkami smluv, které myslím lze bez nadsázky nazvat vydíráním. Chování obchodních řetězců vůči státní pokladně, vůči plnění daňové povinnosti - kolegové, kdo z nás nezná případy cenových relací alkoholu, cenových relací, které spočteme-li spotřební daň a DPH, dostáváme se hluboko pod cenu jenom této odvodové povinnosti. Pak se ptám, kde je láhev a kde je obsah a kde je poctivá odvodová povinnost do státního rozpočtu, kterou by měl daňový subjekt plnit.

Tento zákon je z hlediska obchodního práva i z hlediska práva hospodářské soutěže podle mého názoru špatným nástrojem. A je zcela oprávněným zoufalým výkřikem legislativy nad neschopnosti současných represivních a regulačních orgánů zabránit obchodním řetězcům, aby se v této zemi chovaly jako tygři v Masně. A my bychom měli v každém případě hledat za každou cenu nástroje, aby se obchodní řetězce v této zemi chovaly tak jako v každé civilizované zemi. Jsou na to zvyklé. A do té doby diskutujme i takto možná nekvalitní nástroje. Proto je propusťme do druhého čtení. Proto veďme diskusi, jak se nebudeme dívat, jak obchodní řetězce odírají české dodavatele a českou státní pokladnu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další se přihlásil do obecné rozpravy pan poslanec Josef Janeček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Janeček: Já bych se, vážení kolegové, připojil ke slovům kolegy Kalouska, protože znám z praxe, v jaké situaci se nacházejí naši zemědělci pod tlakem řetězců. Musím vyjádřit velké politování nad tím, co zde zaznělo od mikrofonu - totiž ať se zemědělec drží vidlí. Já bych byl velmi nerad, aby s nimi přišli. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Josef Janeček byl posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Já se táži, zda se někdo další hlásí. Ano, pan poslanec Miloslav Kučera, poté pan zpravodaj, ale protože pan zpravodaj má přednost, tak prosím, jestli chce využít svého přednostního práva, může. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nemohu než reagovat na slova pana poslance Kalouska. Je toho názoru, že stěžovatelé nejsou a nebudou, a že tedy nehrozí zahlcení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže přílišným počtem nárůstu podání. Já v tom případě se ho táži - pokud nebudou stěžovatelé, pak zákon tohoto typu je vlastně dvakrát zbytečný. Proč tedy vnášíme něco naprosto nesystémového, něco, co nám likviduje naši legislativu v oblasti hospodářské soutěže, do tohoto zákona, který máme v pořádku, který je hodnocen Evropskou komisí jako systémově kvalitně zpracovaný? Proč tedy, když nejsou stěžovatelé, řešíme problém, který podle vás neexistuje?

Dále pan poslanec vzpomněl, že tady tento zákon je zoufalým výkřikem legislativy. Já vás mohu ujistit, že tento zoufalý výkřik legislativy tady leží potřetí, leží tady asi v průběhu dvou nebo tří let. Byl dostatek času na to, aby byl zapracován do obchodního zákoníku, kdekoli jinde, tak jak bylo v rozpravách, které se konaly předtím, doporučeno jeho navrhovatelům. Nic takového se nestalo. Já nemohu souhlasit s tím, že by toto byl zoufalý výkřik legislativy, to ne. To není.

Dále pan poslanec Kalousek vzpomněl, že obchodní řetězce se chovaly jako tygři v Masně. Já se ho ptám, co bude dělat s obchodními řetězci po 1. květnu 2004, až vstoupíme do Evropské unie. To bude budovat velkou čínskou zeď na našich hranicích? Bariéry proti pohybu zboží? Vždyť je vám přece jasné, že po vstupu do Evropské unie nastane naprosto volný pohyb zboží v této zemi a ve všech ostatních členských státech Evropské unie. Jak to chcete řešit?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já se omlouvám panu poslanci Kučerovi. Přihlásil se o slovo pan navrhovatel, který také může vystoupit přednostně, takže pak už přijde řada na vás. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Mně se zdá, že pan poslanec Plachý žije za plotem, protože doopravdy neví, jak se obchodní řetězce chovají v Evropě. A já mu doporučím, dokonce schválím, pokud budu mít možnost, aby vyjel třeba do Irska, Norska, Německa, jakou tam mají legislativu, jak se k nim chovají a jak jsou schopni se starat o své zemědělce a o své spotřebitele, nejenom zemědělce. Jeho dogmatismus je tak široký a tak těžký, že doopravdy by nás nejraději vyhnal na stromy a řekl, že tady vládne zákon džungle. Když se brání zemědělcům a má strach, že sem půjde zboží z Evropské unie, když se zavedla dvojnulá varianta, tak obchodní řetězce těžce přistoupily na cenu třeba vajíček, protože my jsme je začali vyvážet. S velkým ziskem, velice dobře a naši zpracovatelé, a dokonce i obchodní řetězce museli jít na cenu, kterou si nadiktovali naši výrobci.

Ale smůla je v tom, že v roce 1992 - ne my, ale někdo jiný - podepsal asociační dohody a dopadají tak, jak dopadají.

Jinak bych ho chtěl také upozornit, že v rámci Evropské unie dokonce zemědělec je vyčleněn ze zákona o hospodářské soutěži, ať si to prostuduje a ať nás tady nevodí za nos.

Děkuji. (Potlesk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP