(14.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. O slovo se přihlásil ministr zemědělství pan Jaroslav Palas.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážená paní předsedající, vážená vládo, paní a pánové, dovolte mi abych sdělil sněmovně, že předložený návrh zákona osobně podporuji. Tento návrh zákona podporuje i Ministerstvo zemědělství. Vláda se s návrhem seznámila, projednala jej a byla na vážkách, zda podpořit tento poslanecký návrh zákona, kdy tady existuje právní názor na celou věc, ale existuje tady také věcný názor na celou věc. Nakonec vláda rozhodla ve smyslu - kde chybí morálka, tam musí nastoupit zákon. Není přece možné, aby si supermarkety dovolovaly to, co si dovolují v tomto státě. To, co si dovolují u nás, jak to zde bylo popsáno, by si nikde v Evropě, v Evropské unii, nemohly dovolit.

Myslím si, že je potřebné, aby po určitou dobu existovala právní norma, která jejich chování usměrní. Z toho důvodu podporuji návrh zákona předsedy zemědělského výboru Ladislava Skopala.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Kalousek, poté pan poslanec Grůza.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Promiňte, že vystupuji podruhé. Pokusím se vás zdržet jen minimálně.

Pan poslanec Kučera se domnívá, že musí něco rychle pochopit čeští zemědělci. Já jsem přesvědčen, že to chápou. Také jsem přesvědčen, že musí něco pochopit česká veřejnost, především že musí něco pochopit Poslanecká sněmovna jako vrcholný politický orgán této země.

Já jsem řekl v úvodu svého vystoupení, že nepokládám tento návrh zákona systémově za nejšťastnější nástroj, a určitě si to nemyslí ani sám předkladatel. Kdybychom byli na akademické půdě, kde bychom diskutovali tu nejčistší formu práva v oblasti hospodářské soutěže, tak bychom se asi k tomuto nástroji nepřihlásili. Avšak my přístupem k tomuto návrhu zákona také dáváme jasný politický signál do společnosti, zda se domníváme, že obchodní řetězce se tady ke svým obchodním partnerům chovají jako fér partneři, nebo zda naprosto brutálním způsobem zneužívají své pozice a zneužívají vztahů ekonomické závislosti. My přece vysíláme naprosto jasný signál, zda se domníváme, že obchodní řetězce se se státní podkladnou poctivě dělí o zisky tak jako drtivá většina podnikatelských subjektů registrovaných na území České republiky, nebo zda se státní pokladně vysmívají. My přece dáváme jasný signál, jestli chceme, nebo nechceme řešit situaci, že obchodní řetězce se na území České republiky chovají tak, jak by jim to nikde v Evropě, ve všech zemích, kde platí právo Evropské unie, nikdy nikdo nedovolil, zda se opravdu chovají jako tygři v Masně, nebo zda se chovají jako korektní podnikatelské subjekty.

Tento názor vyšleme tím, jak se postavíme k tomuto návrhu zákona. Tím, že vyšleme tento názor, tím, že vyšleme tento signál, nebudeme diskutovat pouze o novele zákona, ale vytvoříme prostředí pro hledání celé řady dalších nástrojů v oblasti exekutivy, v oblasti regulace, v oblasti společenského prostředí, že tady v této oblasti začnou panovat normální vztahy jako v Evropě, jak si nadšený propagátor evropských norem, evropských harmonizačních pravidel, nadšený integrátor České republiky do Evropské unie pan poslanec Plachý přeje.

Já vám děkuji za pozornost a děkuji za to, že zvážíte náš postoj k této situaci.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil ministr zemědělství pan Jaroslav Palas.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi v krátkosti reagovat na vystoupení pana poslance Kučery, a to ve dvou bodech, ve dvou věcech. Já s ním souhlasím, vřele souhlasím s jeho názorem, že je třeba, aby se zemědělci integrovali. Určitě jsme schopni k tomu vytvořit jakési podmínky, zvýhodnit ty, kteří jsou ochotni se integrovat, ale nemyslím si, nesouhlasím s tím, že bychom měli nějakým způsobem násilně k tomu zemědělce nutit. Je to otázka vývoje a otázka času, kdy zemědělci sami pochopí, že pokud budou integrováni například v odbytových družstvech, bude to pro ně výhodnější.

Nyní k jeho poznámce k nestabilitě a vazbě zemědělce k půdě. My jsme prožili jakousi historickou éru, určitá část našeho území vlastně představuje státní půdu. Je to jeden milion hektarů zemědělské půdy, která je státní, která se v této chvíli privatizuje, a to díky zákonu č. 95, tedy zákonu o prodeji státní půdy. V každém roce Pozemkový fond prodá 74 tisíc hektarů zemědělské půdy. To znamená, že v postupných krocích se tato půda privatizuje na splátkový režim 30 let. To je věc pro zemědělce velmi výhodná a nikde ve světě není obdobný projekt, jaký máme my v tomto státě.

Druhá věc, která vstoupí v platnost v prosinci tohoto roku, je program Podpůrného garančního rolnického fondu, tak jak to říká program této koaliční vlády, že vytvoříme podmínky pro zvýhodněný prodej půdy našim zemědělcům, kdy Podpůrný garanční rolnický fond zaplatí za zemědělce část úroků z úvěrů, kdy si zemědělec půjčí na koupi půdy a vezme určitou část garancí za tuto transakci. My tento program chceme vyhlásit v prosinci a jsem pevně přesvědčen, že přispěje k určité stabilitě a vazbě našich zemědělců k půdě.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Panu poslanci Grůzovi se omlouvám. O slovo se přihlásil pan zpravodaj, kterému musím udělit slovo, kdykoli se o ně přihlásí.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, možná vám to nepřipadá zvláštní, ale mně jako zpravodaji ano. Všichni diskutující vystupují se svými příspěvky o zemědělství, ale já bych jim rád zdůraznil, že projednáváme zákon o ochraně hospodářské soutěže. Pánové, nezlobte se na mne, ale vaše diskuse je důkazem toho, že jste nepochopili normu, do které saháte naprosto neodborným, nekvalifikovaným způsobem a kterou zničíte takovým způsobem, že budeme mít obrovské problémy s Evropskou komisí.

Tato diskuse je pláč na cizím hrobě. Není to přece o zemědělství. To je vaše tragédie. Já jsem naprosto konsternován, když ministr zemědělství osobně podporuje - jak prohlásil na mikrofon - rozvrat legislativy v oblasti hospodářské soutěže. To je něco příšerného. (Potlesk zprava.) Jde proti stanovisku své vlastní vlády, které je jednoznačně negativní. Proto jsem ho v úvodu četl, protože jsem věděl předem, jak budou vypadat vaše vystoupení. Vy jste mě neposlouchali, asi tady byl hluk, nicméně stanovisko vaší vlády je jednoznačně odmítavé. Jediné, co tam chybí, je to, co já teď hodlám znovu učinit, a to z toho důvodu, aby nebyly procedurální problémy.

Proto znovu v obecné rozpravě navrhuji vrátit návrh zákona navrhovateli k dopracování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Tento váš návrh mám již zaznamenaný. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Kalousek, poté pan poslanec Grůza a poté pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Já se to pokusím panu poslanci Plachému vysvětlit, protože jinak ho mám docela rád. My přece víme, že neprojednáváme zemědělskou problematiku, že projednáváme návrh zákona o ochraně hospodářské soutěže, projednáváme novelu, která se týká ekonomické kategorie, která si říká ekonomická závislost. Je bohužel tragédií, že ekonomická závislost je problémem, který se v tuto chvíli nejvíce dotýká oblasti vztahu český zemědělský prvovýrobce - český zemědělský zpracovatel - obchodní řetězec.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP