(15.10 hodin)
(pokračuje Kocourek)

Chtěl bych při této příležitosti konstatovat, že zde existuje zřejmý rozpor mezi názory koaličních poslanců, mezi názorem jednoho z členů vlády a stanoviskem vlády České republiky, která reprezentuje tyto koaliční poslance, jako celku. Z tohoto místa žádám, aby zde vystoupil kompetentní zástupce vlády České republiky, ať už předseda nebo místopředseda vlády, a to stanovisko před námi přišel buď obhájit, nebo je odvolal. Pokud se tak nestane, tak považuji za nezbytné této sněmovně sdělit svůj názor, že buď nám vláda v této záležitosti lže, anebo je pouhopouhým poskokem Bruselu.

Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Robert Kopecký. (Velký hluk ve sněmovně.)

 

Poslanec Robert Kopecký: Vážení páni kolegové, vážené paní kolegyně, chtěl bych říci, že tento zákon se bytostně dotýká zemědělců. A proč? Protože jsou to především oni, kdo trpí tím, že obchodní řetězce a zpracovatelé jim neplatí. Toto vede skoro k likvidaci zemědělců u nás. A vzpomeňme si na to, kdo nesl tíhu transformace v první polovině 90. let. Byli to zemědělci. Uvědomme si, že zemědělci mají dneska v podstatě o třetinu nižší platy, než mají zpracovatelé a obchodní řetězce. Tak o čem se tady ještě bavíme! Já jsem se se zemědělci setkal včera. Musím říci, že se jich to dotýká více než kohokoliv jiného. Chci říci, kdo tady pomáhal, když dneska hovoříme o integraci zemědělství. Vzpomeňme si, kdo to byl v první polovině 90. let, který říkal, že se všechno musí rozbít, stávající struktura. A tato struktura byla mnohdy dobrá. Dneska vytváříme odbytová družstva. Myslím si, že tento zákon má především chránit naše zemědělce, nebo už žádní nebudou.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Robert Kopecký byl posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Vidím, že se ještě hlásí pan poslanec Miroslav Kučera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nejprve bych se chtěl ohradit proti slovům pana ministra Palase, který mně podsouvá, že jsem zde navrhoval něco o násilném donucování zemědělců k integraci. Slovíčko násilné jsem opravdu neřekl, donucování k integraci ano. Ale protože nejsem komunista a nikdy jsem komunistou nebyl, tak pod donucováním jsem tady říkal, že k tomu má ministr zemědělství politické nástroje, a to jsou především stimulační jako dotace a podobně. Takže proti tomuto jeho podsouvání daném jeho charakterem se zásadně ohrazuji.

Dál bych vám chtěl říci jenom něco, především v návaznosti na to, co zde říkal pan kolega Grůza. Existuje dost směrnic v Evropské unii, ale většina toho, co zde říkal, má pouze jakýsi proklamativní charakter. Žádnou zákonnou normou nedokážeme ošetřit nic jiného kromě doby splatnosti, a i tu zemědělci sami obcházeli dobrovolně, když to bylo stanoveno, minimální cena s maximální splatností, tak to sami obcházeli, jen aby se nedostali do konfliktu se svými zpracovateli. Alibisticky dobu splatnosti ošetřit dokážeme, ale fakticky ne. A již vůbec nedokážeme zákonnou normou ošetřit, aby obchodník od výrobce cokoliv byl povinen odebrat, aby mu byl povinen zaplatit jím jako producentem stanovenou cenu a abychom zabránili tomuto nešvaru, který tady byl zmíněn pod slovem regálné.

Já vás moc žádám. Pojďme řešit princip tohoto nešvaru, a ne jakýsi jeho následek nebo důsledek. Jestliže budeme projednávat tuto normu ve výborech, pak zpátky ve sněmovně, i kdyby sněmovna něco přijala, tak nám to vrátí dneska už Evropská unie a budeme to muset zrušit. Pak se tady nakonec sejdeme za rok až za dva a zjistíme, že jsme pouze ohlupovali naše zemědělce, kterých se to týká nejvíc, že jsme jim vytvářeli falešnou představu, že zákonodárci za ně tuto věc vyřeší, a oni už třeba na trhu nebudou. Pojďme se snažit vyléčit podstatu problémů, ne následky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu ODS pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, za prvé mi dovolte uvést fakta při diskusi o vině či nevině za vývoj v českém zemědělství, asi záměrně neuváděná.

Od roku 1992 do dnešního dne byli ministry zemědělství České republiky zástupci dvou současných vládních koaličních stran, a to strany KDU-ČSL a strany České sociálně demokratické. Hledáte-li někde viníky, vážení koaliční poslanci a poslankyně, hledejte je především u těchto svých ministrů, kteří uplynulých jedenáct let řídili právě tento resort. To za prvé. (Potlesk poslanců ODS.)

Za druhé. Dostavil se předseda vlády, který byl vyzván panem poslancem Kocourkem, aby odpověděl na velmi jednoduchou otázku, které vládě a vládní koalici máme věřit. Té, která nám napsala, že tento návrh zákona nemá být podpořen, nebo ministrovi této vlády, předsedovi rozpočtového výboru této vlády a dalším koaličním poslancům, kteří tady obhajují stanovisko opačné? Kladu tuto otázku bez ohledu na to, jaká je podstata věcného sporu. My jako opoziční poslanci při projednávání tohoto tisku chceme vědět, zda falzifikát je stanovisko vlády, nebo zda falzifikát je poslanecký návrh, který tady projednáváme.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Tlustý byl posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Jestliže se nikdo další nehlásí, tak obecnou rozpravu končím. V obecné rozpravě padl jeden návrh od pana zpravodaje, a to návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Pokusím se vás všechny přivolat a přistoupíme k hlasování.

Nezeptala jsem se, zda chce pan zpravodaj a pan navrhovatel vystoupit se závěrečným slovem. Předseda poslaneckého klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Omlouvám se, paní předsedající. My jsme dvakrát korektně vyzvali k odpovědi na jednoduchou otázku. Považuji za možné pouze, že nám bude odpovězeno a, b, nebo že nám bude odpovězeno, že nám odpovězeno nikdy nebude. I to je odpověď. Ale pane předsedo vlády, domnívám se, že s touto situací bez vašeho stanoviska se nelze vypořádat. Děkuji za pochopení. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O slovo se přihlásil navrhovatel pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Myslím si, že jsme šlápli do vosího hnízda. Je vidět, že problém tady je. To, jak členové ODS se tvrdě postavili proti tomuto problému, je zcela jasné. Určitě bude dobře, a řekl to tady poslanec Kučera, řešit tento problém. Žádám vás, vážení členové klubu Občanské demokratické strany, pojďte řešit tento problém ve výborech. Já budu jenom rád. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se pana zpravodaje, zda chce vystoupit také se závěrečným slovem. Nechce. Kolegyně a kolegové, nezbývá mi nic jiného, než abych nechala hlasovat o předloženém návrhu, který padl v obecné rozpravě. Zopakuji.

Je tady žádost o odhlášení. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

O slovo se hlásí ministr zemědělství pan Jaroslav Palas. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Paní předsedající, dámy a pánové, to, co zde zaznělo z úst pana předsedy poslaneckého klubu ODS pana Vlastimila Tlustého, je úžasná nehoráznost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP