(15.20 hodin)
(pokračuje Palas)

Chtěl bych panu poslanci Tlustému připomenout tři T - nebudu zde ty pány jmenovat, nebudu personifikovat celou věc - kteří zde vytvářeli jakýsi stupidní obraz českého zemědělství, který právě Josef Lux, Jan Fencl i má maličkost museli a musíme napravovat. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Protože pan ministr otevřel rozpravu, dávám slovo - i kdyby nebyla otevřena rozprava - předsedovi poslaneckého klubu ODS panu Vlastimilu Tlustému, potom se hlásí o slovo pan zpravodaj.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážený pane premiére, dámy a pánové, zdá se to být sice marné, ale dovolte mi ocitovat stanovisko vlády k návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 143/2001, o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů, zákon o ochraně hospodářské soutěže, sněmovní tisk 416. Nebudu vás unavovat čtením celého stanoviska, nicméně závěrečná slova jsou tato: Přijetí předloženého poslaneckého návrhu zákona by znamenalo podstatný zásah do celkové koncepce uvedeného zákona a - dovolte mi zdůraznit - odklon od slučitelnosti s právem Evropských společenství.

Znovu opakuji - žádáme vysvětlení od předsedy vlády k tomu, co se v této sněmovně odehrává. Tato vláda se negativně vyjádřila k iniciativě svých vlastních poslanců a my trváme, pane předsedo vlády, na tom, že nám objasníte, kterému dokumentu máme věřit. Zda tomuto vašemu vládnímu stanovisku, nebo tisku, který je zde projednáván.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nastala pro mě komplikovaná situace, protože se přihlásili tři pánové, kteří mají přednostní právo. Poprosím o dohodu. Jako první se hlásil pan zpravodaj Plachý, poté pan navrhovatel, poté pan ministr. Bude dobré postupovat takto.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nastal zvláštní paradox. Opozice bojuje vší silou za tuto vládu, za její stanovisko. Proti této vládě jdou její vlastní poslanci. Skutečně jsem to ještě nezažil. Jestliže pan kolega Skopal říká, že jsme šlápli do vosího hnízda, pokud tím vosím hnízdem je tato vláda, ano, šlápli jsme do vosího hnízda. (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Pan poslanec Plachý mě velice dobře slyšel. Řekl jsem, že vosí hnízdo je Občanská demokratická strana. Ale já chci upozornit pana předsedu klubu Tlustého prostřednictvím paní předsedající, že nejednáme o přijetí této novely. My jednáme o projednání, kde může dojít ke spoustě změn. Až třetí čtení je schválení dané novely. Pánové, přečtěte si jednací řád. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má ministr zemědělství pan Jaroslav Palas.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Dámy a pánové, to, co tady předvádí pan poslanec Tlustý, svědčí o demagogii jemu vlastní. Jím citované stanovisko vlády neznamená názor vlády, který byl přijat. Já jsem zde přece jasně řekl (smích z řad opozičních poslanců) - to není k smíchu, dámy a pánové - že vláda projednala návrh zákona a stanovisko, které bylo předloženo, po rozsáhlé diskusi změnila. To znamená, že vláda podporuje tento návrh zákona, protože zastává názor, že není možné, aby si supermarkety v tomto státě dělaly, co chtějí. To znamená - apeluji na to, aby se pan poslanec Tlustý choval korektně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Kováčik. Udílím mu slovo. Kolegyně a kolegové, prosím o klid.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, divím se, že představitelé tak suverénního poslaneckého klubu, jakým je právě poslanecký klub ODS, nejsilnějšího opozičního klubu v této sněmovně, se diví tomu, že někteří ministři a někteří představitelé koaličních stran mají zde ve sněmovně - zvoleni řádně a legitimně za poslance - odlišný názor, než má vláda. Poněkud odlišný názor.

Připomněl bych skutečnost, že postavení Poslanecké sněmovny a postavení vlády je - a to si myslím, že mi potvrdí kolegové z ODS i ostatní kolegové - takové, že Poslanecká sněmovna prostě vládu kontroluje. Poslanecká sněmovna je suverénní komora, která má za úkol vládu kontrolovat. Jestliže i vládní poslanci přišli na to, že je třeba tímto způsobem postupovat, prostě se nedivme. Je to normální standardní krok aktivního přístupu k tomu, co má Poslanecká sněmovna zde plnit. Já za to kolegům z vládních stran děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Opět se hlásí o slovo předseda poslaneckého klubu ODS pan Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, možná že tohle je vysvětlení, ale my pak nerozumíme tomu, proč nám ho neřekne pan premiér a je nám předkládáno druhou nejsilnější opoziční stranou. (Potlesk.)

Pro mírnost své otázky bych si dovolil vrátit k tomu, jak jsem ji položil, a zopakovat: My netrváme na tom, že vláda musí zopakovat své původní stanovisko. Umíme si představit, že se dovíme úplně jiné a nové stanovisko. Pouze trváme na tom, že poté co je zjevný rozpor mezi návrhem poslanců vládní koalice a vládním stanoviskem, by bylo dobré, aby celá sněmovna věděla, jaké je aktuální platné stanovisko předsedy této vlády. Děkuji vám. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má předseda české vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Aktuální platné stanovisko je - doporučuji projednat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pokud se nikdo další nehlásí do obecné rozpravy, tentokrát skutečně obecnou rozpravu končím. Přivolávám vás všechny z předsálí a zopakuji, že budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 253 z přítomných 175 poslanců 48 hlasovalo pro návrh, 116 proti návrhu. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. S dalším návrhem se hlásí pan navrhovatel.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Navrhuji přikázat zemědělskému výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda má někdo další návrh na přikázání. Pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Obávám se, že je to podstatnější problém, proto navrhuji přikázat k projednání ústavně právnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Přistoupíme tedy k hlasování. Ještě se hlásí pan poslanec Fajmon s dalším návrhem na přikázání.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Navrhuji ještě projednat tento tisk ve výboru pro evropskou integraci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu na přikázání k projednání hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 254 z přítomných 179 poslanců pro hlasovalo 169, proti návrhu 3. Tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP