(9.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobrý den, dámy a pánové, dobrý den, pane předsedo, vážená vládo. Já jsem se opravdu obrátila na pana premiéra s interpelací, která se týkala avizovaného zrušení vojenské základny taktického letectva v Náměšti nad Oslavou. Obrátila jsem se na něj v červenci letošního roku, protože mě k tomu přiměla situace v regionu Vysočina a v Náměšti nad Oslavou zejména.

Mé výhrady se týkaly toho, jak vláda postupuje ve vztahu nejen k reformám armádním, ale také ve vztahu k samosprávě a ve vztahu ke krajům. Přestože mi pan premiér na moji interpelaci odpověděl a uvedl známé argumenty o nutnosti přehodnotit koncepci profesionální armády, tak s touto odpovědí nejsem spokojena, a to zejména proto, že mi nedává jistotu, že se jedná o definitivní vyřešení toho, co oblast Náměště trápí.

Tam totiž byla situace taková, že nejprve rozhodnutím bývalého ministra obrany Tvrdíka bylo rozhodnuto tak, že Náměšť nad Oslavou se stane jakousi výkladní skříní armádního letectva, a byla tam budována nejen základna samotná, ale také bylo avizováno starostovi, samosprávě a také kraji, že se mají připravit na to, že se tato základna rozroste minimálně na dvojnásobek, a mají připravit půdu pro to, aby tam mohl takový počet lidí fungovat.

Co se stalo ve městě? Město přijalo úvěry, začalo budovat infrastrukturu, vykupovalo pozemky, aby ti, kteří tam přijdou, si mohli postavit pro své rodiny domy a aby tam nalezli zázemí nejen oni, ale děti, to znamená zázemí ve školách, výchovných zařízeních, školkách apod. To všechno byly koncepční věci, které muselo město vyřešit k tomu, aby splnilo závazek vlády, který předpokládal, že náměšťská základna se rozroste na dvojnásobek, který tehdy měla.

Přestože se nyní ukazuje, že vláda přijala - myslím 12. listopadu - další novou armádní koncepci, tak já si nejsem jista, zda je to koncepce poslední. Protože jsem dostala žádost ze svého regionu, abych se prostřednictvím této interpelace ujistila, že rozhodnutí o tom, že to, co tady nyní řekl pan premiér, je rozhodnutím konečným, chci, aby mi zde na mikrofon odpověděl, co všechno se dělo a kolik peněz stálo měnění jednotlivých koncepcí, rušení a posléze opět schvalování koncepcí nových.

Myslím, že to byl hazard nejen s důvěrou, kterou česká společnost chová nejen k armádě, ale také k jejím vládním představitelům, protože takto měnící se rozhodnutí uvrhlo do nejistoty tisíce lidí v Náměšti nad Oslavou a v jejím okolí. Nebyli si jisti tím, že když se přestěhovali do Náměště za slibovaným dobrým povoláním a dobrým zázemím, tak se najednou dozvěděli, že toto rozhodnutí neplatí. To byli lidé, kteří přicházeli z celé České republiky. Rozhodli se, že díky své kvalifikaci, kterou mají jako odborní letečtí pracovníci, naleznou velmi zajímavé zaměstnání právě v Náměšti. Opustili svá zaměstnání dosavadní, jejich životní partneři také, vzali si hypotéky, začali stavět domy v Náměšti, děti odešly ze škol, a ve chvíli, kdy se toto všechno rozpoutalo, dozvěděli se, že vláda svoji strategii mění a Náměšť se ruší. Vláda uvrhla tímto rozhodnutím do nejistoty tisíce lidí a stovky rodin.

Kdybyste kdokoliv z vás přijel začátkem července do této části naší země, do Náměště nebo na Vysočinu, měl byste pocit, že nejste v tom rozjásaném území, kde vláda v roce 2002 slibovala hory doly, kde bylo město doslova vytapetováno portréty pana ministra Tvrdíka a dalších exponentů sociální demokracie a kde díky těmto slibům o zlatém rozvoji města získala sociální demokracie 40 % hlasů ve volbách. Kdybyste kdokoliv z vás nalezl odvahu a přijel do tohoto města v červenci roku 2003, myslím, že by bylo na místě, abyste se zpovídali ze svých činů, které se odehrály od slibů ani ne rok předtím.

Ale protože jste tuto odvahu, pokud vím, nalézali jenom velmi pomalu a jenom velmi malá část z vás, byli jsme tam povoláni my, kteří jsme se spolu se svými kolegy, s panem poslancem Nečasem, snažili naslouchat problémům, které tam vznikly a také vás hnát k zodpovědnosti prostřednictvím interpelace, kterou jsem tehdy dala. Protože ten region je neklidný, protože problémy, které tam vznikly, jsou velmi tíživé, myslím si, že hazardovat s důvěrou lidí v tom, že vláda je schopna tento problém řešit, dále nelze. Chci, abyste mě, pane premiére, utvrdil, že koncepce, kterou jste přijali, je koncepcí závaznou, definitivní, a že to, co jste naposledy asi v páté nebo kolikáté verzi tomuto regionu slíbili, opravdu platí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tolik paní místopředsedkyně Němcová. O slovo se hlásí ministr obrany pan Kostelka.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Pane předsedo, vážené dámy a pánové, chtěl bych stručně reagovat na slova paní místopředsedkyně o Náměšti, o tom, jaký bude její osud, o tom, jak se celá situace vyvíjela. Já se přiznám, že jsem tu odvahu zajet do Náměště měl, a řešil jsem tam jak se starostou panem Měrkou, tak s hejtmanem kraje Vysočina a s velením základny tyto otázky.

Ta situace vyplynula z toho, že původně tam skutečně měla zůstat pouze letištní správa do doby, než se letiště vybuduje podle norem NATO tak, aby mohlo v případě potřeby sloužit jako letiště pro přijetí posil Severoatlantické aliance. Vycházeli jsme z toho, že letiště bude muset stejně být v příštím roce zhruba celý rok a možná ještě déle ve výluce a letadla tam nebudou umístěna. Vzhledem k tomu, že jsme hledali cesty, jestli alespoň částečně tam nezachovat provoz do doby, než bude výluka, a po výluce do doby vybudování a do doby možnosti přesunutí vrtulníkové základny z Přerova na letiště Náměšť, celkem se nám povedlo najít zdroje a mohli jsme zvýšit počty, jak byly uvedeny panem premiérem.

Nemění se nic na tom, co bylo v koncepci schváleno v listopadu 2002, a nemění se ani nic na tom, co bylo v úpravě koncepce letošního roku, rovněž v listopadu. Letecká základna skutečně bude tímto způsobem dobudována, skutečně ten počet lidí tam najde práci. A v současné době to bylo jediné možné řešení, jakým způsobem alespoň částečně vyhovět regionu, alespoň částečně udržet pracovní místa, alespoň částečně udržet počty létajícího a technického personálu.

V poslední době mám signály o tom - a vy to jistě víte - že základna zahájila svoji činnost k 1.prosinci 2003 a situace tam není zdaleka tak zoufalá.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře. O slovo se hlásí premiér vlády Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedo, vážená paní poslankyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, chci jenom velmi stručně konstatovat, že reforma Armády České republiky se odehrává na základě velmi propracované strategie, která byla schválena vládou, byla schválena v celém rozsahu, který takovýto dokument vyžaduje, a osud letecké základny v Náměšti nad Oslavou je do této strategie zakomponován. Tak je zakomponován a tak se také stane.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Petr Nečas do probíhající rozpravy.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové, já bych navázal na předchozí vystoupení pana předsedy vlády a dotázal bych se ho, která koncepce bude platit. Bude platit ta z loňského roku, ta koncepce z letošního roku, nebo bude ještě v průběhu jeho vlády nějaká další koncepce?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP