(10.30 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme návrh usnesení, které zopakuji. Paní místopředsedkyně Němcová navrhuje vyslovit nesouhlas s odpovědí premiéra Vladimíra Špidly ve věci zrušení 32. základny taktického letectva v Náměšti nad Oslavou. To je text, o kterém budeme hlasovat.

Je zde návrh na odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím, aby se ti, kdo chtějí hlasovat, znovu přihlásili.

Budeme hlasovat o návrhu paní místopředsedkyně Němcové vyslovit nesouhlas s odpovědí.

 

V této chvíli zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, přijmout usnesení navrhované místopředsedkyní Němcovou, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto usnesení.

V hlasování pořadové číslo 693 z přítomných 137 poslanců pro hlasovalo 65, proti 66. Tento návrh nebyl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu. O slovo se hlásí pan ministr. (Hluk v jednacím sále.) Prosím o klid. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Nechtěl bych už otevírat rozpravu, pokud bych ji svým vystoupením otevřel, pak se vzdávám slova.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tento bod jsem ukončil.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Dobře. Jenom bych velmi stručně reagoval, protože to považuji skutečně za svoji povinnost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nerozumím. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Všechny body, které uváděla paní místopředsedkyně Němcová, samozřejmě platí. Usnesení vlády, základna Náměšť je perspektivní základnou. Je to pilotní projekt reformy, je tam sice už ne 3,8 mld. Kč, ale zhruba 2 mld. Kč investic. Dne 4. července t. r. byl seznámen pan starosta Náměště. 28. června jsem tam byl já osobně a předtím jsem s ním jednal, včetně vedení kraje. Stále je to posádka, která je a bude páteřním letištěm NATO. Je zabezpečena letecká ochrana Jaderné elektrárny Dukovany, zůstávají tam špičkoví specialisté včetně leteckých návodčích, a absolventi vojenských škol, pokud nebyli v jednotlivých případech umístěni, tak bych z toho osobně vyvodil důsledky, protože to byli lidé první v pořadí, kteří u armády umístěni být měli. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, to bylo vystoupení pana ministra. O slovo se hlásí ještě pan místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové. Já jsem se vždy domníval, že Poslanecká sněmovna je právě tou půdou, na které se mají odehrávat legitimní střety rozdílných názorů podle toho, jak si kdo z nás představuje, že ta či ona věc má být řešena. Právě proto se také v této sněmovně mají odehrávat polemiky na různá témata v rámci rozpravy, tak jak to umožňuje zákon o jednacím řádu.

Jsme ale v poslední době čím dál tím častěji svědkem obstrukcí ze strany vlády v tom smyslu, že vystupují jednotliví ministři a předkladatelé návrhů zákonů poté, co byla ukončena rozprava, a svými vystoupeními, ke kterým mají ze zákona právo, ale brání tomu, aby na jejich tvrzení mohlo být reagováno také protistranou.

Myslím si, že to je praxe velmi špatná. Naposledy ji předvedl teď pan ministr Kostelka, kdy namísto toho, aby se účastnil rozpravy svým vystoupením v jejím rámci a umožnil také druhé straně vystoupit k tomuto bodu, vystoupil až po ukončení bodu, a po jeho vystoupení nemohou tedy reagovat osoby, které nemají přednostní právo k vystupování.

Chtěl bych vás tedy všechny vyzvat, zejména vás, poslance z vládní koalice, vás, členy této vlády, abyste zvážili tento princip jednání, neboť ono také platí, s čím kdo zachází, s tím také schází. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Opakuji, že jsem ukončil projednávání tohoto bodu.

Máme před sebou další interpelaci. Ministr financí Bohuslav Sobotka odpověděl na interpelaci poslance Ivana Langera ve věci arbitrážního řízení mezi CME Czech Republic B. V. versus Česká republika. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 408.

Pokud se nemýlím, pan místopředseda Langer opustil sněmovnu, takže zde v této chvíli není. Když si vezmu na pomoc jednací řád, tak § 112 říká: Není-li interpelující poslanec na schůzi sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a sněmovna k ní nezaujme stanovisko, ani o ní dále nejedná. Konstatuji, že v této chvíli pan místopředseda Langer není přítomen, projednávání jeho interpelace není možné, a končím projednávání tohoto bodu.

Přerušuji v této chvíli projednávání bodu písemné interpelace, protože si vzpomínám, že na programu jsou ještě interpelace pana poslance Bratského a pana poslance Plachého. Proto přerušujeme projednávání bodu písemné interpelace, abychom pak mohli navázat.

 

Nyní můžeme přejít k dalšímu bodu, kterým je bod

 

40.
Návrh poslanců Ludmily Brynychové, Ladislava Skopala, Josefa Mandíka,
Petra Zgarby, Miloslavy Vostré a Josefa Šenfelda na vydání zákona
o úpravě některých vztahů k zemědělské půdě (zákon o nájmu zemědělské půdy)
/sněmovní tisk 375/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 375/1. Prosím paní poslankyni Ludmilu Brynychovou, aby předložený návrh uvedla jako zástupkyně navrhovatelů. (Velký hluk a šum ve sněmovně.)

Prosím, aby všichni, kdo nemají zájem o projednávání tohoto bodu, nerušili ve sněmovní síni, a paní poslankyni Ludmilu Brynychovou prosím o uvedení tohoto návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP