(11.50 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji a rozpravu nemohu ukončit, protože se přihlásil pan ministr Jaroslav Palas.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že ta debata je naprosto vzrušená, neboť vláda, musím potvrdit, dala negativní stanovisko k tomuto návrhu zákona, neboť vláda v této chvíli projednává návrh zákona, kterým tento problém řeší, ve kterém je obsaženo to, že především je v zájmu našich zemědělců, aby dosáhli na finanční prostředky plynoucí z Evropské unie prostřednictvím horizontálního plánu rozvoje venkova. Navrhujeme, aby zde byla prodloužena doba nájmu na pět let. My vzápětí s tímto návrhem po projednání ve vládě přijdeme sem do Poslanecké sněmovny.

Takže chtěl bych jen říci, že diskuse byla samozřejmě poučná, jak z levého, tak z pravého spektra naší Poslanecké sněmovny, byla pro mě poučná. Jinak chci říci, že byla možná docela i zbytečná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkujeme, pane ministře, za zhodnocení vaší snahy, a rozpravu končím. Chce vystoupit paní navrhovatelka Ludmila Brynychová? Ano, je tomu tak.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám ulehčeno závěrečné slovo v tom, že zde vystoupila řada kolegů, kteří si vzájemně odpověděli na své dotazy, takže nechám na vás, jak jejich odpovědi posoudíte. Chci vás jenom ubezpečit o tom, že snahou předkladatelů v žádném případě nebylo vnášet sem nějaké politické téma, ale bylo to pomoci českému zemědělství. Víte dobře, že jsem svoji zprávu uváděla v tom, že půda je zvláštní druh základního prostředku, zvláštní druh zboží, který opravdu vyžaduje dlouhodobou péči tak, aby se mohlo zhodnocovat. Je to jediný základní prostředek, který se další prací zhodnocuje, ale nechci to znovu opakovat. Rozhodně nás nevedlo k tomu, vytvářet tady nějaké zkolektivizování nebo další věci, které tady padaly, to si myslím, že vůbec nebylo snahou předkladatele. Naopak když se zamyslíte nad tím, že 80 až 90 % zemědělců hospodaří na pronajaté půdě, tak to také o něčem svědčí. Proč na ní nehospodaří vlastníci? Chtějí na ní hospodařit, nechtějí na ní hospodařit? To jsou další témata, která tady nechci začínat, ale nás opravdu vedlo k tomu to, aby těch 80 nebo 90 % našich zemědělců hospodařit mohlo.

V rozpravě padlo několik návrhů, k hlasování jsou tři, to znamená návrh na zamítnutí, návrh na vrácení k přepracování a návrh na propuštění do druhého čtení a přikázání zemědělskému výboru. Já se přikláním samozřejmě k tomu třetímu návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje, zdali hodlá vystoupit, protože se mě zdá, že paní navrhovatelka se ujala jeho funkce, což je docela kuriózní, nicméně možná respektováníhodné.

Takže, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že posledních asi už 15 minut zvoním, tak předpokládám, že všichni, kteří se chtějí účastnit hlasování, jsou přítomni. Přesvědčíme se o tom nejlépe tak, když vás odhlásím, samozřejmě, pane poslanče Kováčiku, byť vaší snaze v tuto chvíli příliš nerozumím, protože se bude hlasovat o návrhu na zamítnutí, na vrácení.

Věřím, že jsou všichni, kteří se chtějí hlasování zúčastnit, přihlášeni hlasovacími kartami.

 

A jako o první návrhu budeme hlasovat o návrhu pana poslance Jana Grůzy na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 694. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 156 hlasujících bylo pro 71, proti 72. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Papeže na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 695. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 157 hlasujících bylo pro 71, proti 72, přesto tento návrh nebyl přijat.

 

Hlásí se pan místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně, kolegové, omlouvám se, že zasahuji do projednávání tohoto zákona více, než jsem původně měl v úmyslu. Jen bych si chtěl ujasnit jednu drobnost, a chci se, pane předsedající, vaším prostřednictvím otázat přítomných členů vlády, jak hlasovali při jednání vlády o tomto návrhu zákona, jehož výsledkem byl návrh vyslovit nesouhlas, a jakým způsobem teď hlasovali v Poslanecké sněmovně. Jako lékař se tedy nemohu ubránit dojmu, že buď jsou někteří členové vlády inkontinentní v tom smyslu, že nejsou schopni dodržet a udržet své stanovisko na vládě a v Poslanecké sněmovně, anebo potom jejich přístup je schizofrenní, protože trpí rozštěpem osobnosti, kdy ve vládě vystupují jako někdo jiný a v Poslanecké sněmovně také jako někdo jiný. Anebo prostě se chovají velmi pragmaticky a budují nám zde úplně jinou vládní koalici než tu, která v této sněmovně získala důvěru. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Miroslav Kalousek. Faktická poznámka není přípustná v tuto chvíli, protože není rozprava, není možno reagovat na někoho, kdo má přednostní právo a vystupuje. Se stanoviskem klubu lze vystoupit, ale - dobře.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. My bereme na vědomí, že prošel návrh tohoto zákona do druhého čtení. Neumíme si ale představit, že sněmovna, kde má většinu tato vládní koalice, schválí takto předložený zákon. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za stanovisko klubu a budeme hlasovat o návrhu na přikázání. Organizační výbor navrhuje přikázat projednávání této předlohy výboru zemědělskému.

 

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 696, které jsem zahájil. Kdo souhlasí s přikázáním zemědělskému výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 153 hlasujících bylo 114 pro, 2 byli proti. Návrh byl přikázán zemědělskému výboru.

 

Končí první čtení této předlohy a my se budeme věnovat další zajímavé záležitosti, kterou je

 

43.
Návrh poslanců Hany Marvanové, Evy Novákové, Jana Klase,
Stanislava Křečka, Karla Kühnla a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 388/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády k tisku, který má číslo 388, má označení 388/1. Prosím pana poslance Stanislava Křečka, aby za skupinu navrhovatelů nás uvedl do prvního čtení.

Dámy a pánové, vás ostatní prosím, abyste své nepochybně vážné a důležité diskuse vedli v kuloárech.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, skupina poslanců přichází - musím říci - s kontroverzním návrhem úpravy, a to zákonnou úpravou, která se rozděluje na dvě odlišné poloviny, které spolu souvisí jen předmětem úpravy. Velmi bych prosil, abyste při posuzování této zákonné úpravy brali v úvahu právě to, že se týká dvou významných zákonů, a to jednak zákona trestního a jednak zákoníku občanskoprávního. Obě tyto věci jsou oddělitelné a samozřejmě sněmovna rozhodne, zda anebo jak budeme v této věci postupovat.

O co nám jde? Jde nám o to, pokud jde o trestní zákon, aby z trestního zákona vymizel nebo byl vypuštěn trestný čin pomluvy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP