(12.40 hodin)
(pokračuje Hojda)

Po vyhlášení výsledků hlasování jsem připraven tento procedurální návrh přednést za těch okolností, které jsem uvedl, tedy pokud by nebyl zvolen žádný z kandidátů.

Nyní bych vás poprosil, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu, a to jednak k navrženým kandidátům a dále pak k návrhu na tajné hlasování a k návrhu volební komise na další postup v případě nezvolení kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám, pane předsedo. Rozpravu otevírám a táži se, zda se někdo do rozpravy hlásí, a to k těm tématům, která zde přednesl pan předseda volební komise, tedy nejen ke kandidátům, ale také k navrženému způsobu volby. Nikoho nevidím, takže obecnou rozpravu končím.

Nyní bychom měli, pane předsedo, přejít k hlasování o návrzích volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano. Protože volební komise navrhuje hlasování tajné, prosím, aby Poslanecká sněmovna hlasovala o návrhu volební komise.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Jiný návrh nepadl. Předtím než dám hlasovat o vašem návrhu, pokusím se všechny přivolat. Všechny vás odhlašuji. Prosím vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu předsedy volební komise na způsob hlasování, tedy tajnou volbou. Jiný návrh nepadl.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 724 z přítomných 174 poslanců pro návrh hlasovalo 158, proti 11. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Prosím, paní předsedající, abyste nyní přerušila projednávání tohoto bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Přerušuji projednávání tohoto bodu a zahajuji projednávání bodu 130, kterým je

 

130.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

 

Prosím opět pana předsedu volební komise, aby se ujal slova.

 

Poslanec Pavel Hojda: Byl jsem upozorněn, paní předsedající, a možná by to asi bylo i vhodné, i když jsme o tom nikdy takto nehlasovali, že v případě, že nebude zvolen prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, aby bylo umožněno zařadit nový identický bod, kde by opět titíž kandidáti mohli být voleni jakoby ve druhém kole, čili ve stejné proceduře. Toto bylo sice předmětem mého návrhu, ale neodhlasovali jsme takovýto postup. Prosím tedy, abychom se mohli vrátit zpět do předchozího bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Samozřejmě se můžeme vrátit. Já jsem vás bedlivě poslouchala, vy jste sice o tomto svém možná do budoucna navrženém způsobu informoval sněmovnu, ale rovněž jste řekl, že tento návrh přednesete až poté, kdy bude zřejmé, zda byl kandidát zvolen, nebo ne. Myslím tedy, že to můžeme udělat až podle výsledků hlasování.

Je tedy otevřen bod 130 - Návrh na volbu kandidáta na jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jedná se tedy o to, že v současné radě je stále neobsazeno místo jednoho člena. Připomínám, že na návrh Poslanecké sněmovny na členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jmenuje členy předseda vlády. Funkční období členů je 6 let s tím, že tuto funkci mohou vykonávat nejvýše dvě po sobě jdoucí volební období.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: Pavla Gomba, US-DEU, a Alena Macková, ODS. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům 25. listopadu tohoto roku.

Způsob hlasování zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje hlasování tajné. Protože se jedná o návrh a potom o jmenování předsedou vlády, hlasování se neuskutečňuje dvoukolově. V případě, že nebude v nastávajícím hlasování kandidát na člena zvolen, nemůže následovat další hlasování a tento bod končí.

Nyní prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a k návrhu na způsob volby.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Otvírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím, že se hlásí předseda poslaneckého klubu US-DEU pan poslanec Kühnl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, protože všichni dosavadní členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání byli zvoleni volbou veřejnou, navrhuji i pro toho zbývajícího člena volbu veřejnou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Jestliže nikdo, rozpravu končím. Jsou zde dva návrhy. Ještě vidím pana ministra Němce, který chce vystoupit. Dávám mu slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Paní předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl pouze zpřesnit návrh pana kolegy Kühnla. Návrh na veřejnou volbu znamená pouze to, že navrhuji, abychom nehlasovali pro volbu tajnou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pokud se pan poslanec Kühnl s tímto vysvětlením ztotožní a bude s ním souhlasit, tak nám to jedině usnadní práci. Prosím, vyjádřete se sám.

 

Poslanec Karel Kühnl: Samozřejmě, pan kolega Němec má pravdu, neprojde-li volba tajná, je automaticky volba veřejná.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Prosím předsedu volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Myslím, že toto vysvětlení bylo úplně přesné. Jestliže padne návrh na tajnou volbu, musí se o něm hlasovat, v případě, že nepadne návrh na tajnou volbu, pak se nehlasuje a automaticky se hlasuje veřejným hlasováním.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Domnívám se, že nyní můžeme přistoupit k hlasování o navrženém způsobu volby, a to způsobu, který navrhla volební komise.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tajným hlasováním, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 725 z přítomných 182 pro hlasovalo 95, proti 40. Tento návrh byl přijat.

 

Vidím, že bude zřejmě docházet ke kontrole způsobu hlasování, takže chviličku vydržíme. - Nikdo výsledek hlasování nezpochybňuje, takže konstatuji, že volba proběhne tajným hlasováním. Domnívám se, že mohu přerušit i tento bod.

 

Nyní tedy otevírám bod

 

131.
Návrh na volbu člena dozorčí rady České konsolidační agentury

 

Prosím předsedu volební komise pana poslance Pavla Hojdu, aby se ujal slova.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. V této dozorčí radě je stále neobsazeno jedno místo. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy. Petr Braný, KSČM, a Miloslav Kala, ČSSD. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům 25. listopadu 2003.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou, která je technicky připravena.

Nově zvolenému členu započne pětileté volební období dnem volby.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP