(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Nyní nechám hlasovat o návrhu, jak jsem ho přednesl po dohodě s panem poslancem Zahradilem, protože pořád nevím, jak se vypořádat s jeho návrhem. - Prosím, pane poslanče. (k poslanci Zahradilovi).

Pan poslanec Pospíšil má náhradní kartu č. 2.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedo, jen jednu poznámku. Já to nechci komplikovat a odpustím si zdůraznění, že vláda je odpovědna především této sněmovně, a nikoli Senátu. Nicméně může se stát, že i když odhlasujeme váš návrh a zařadíme to jako sedmý pevně zařazený bod, tak průběh dalších šesti bodů může být takový, že stejně se na to dostane jako na sedmý bod někdy po 14. hodině dnes odpoledne, a já jsem pak velmi zvědav, jak to pan premiér bude řešit, když by měl být ve 14. hodin také v Senátě.

Myslím si tedy, že ani váš návrh není cestou z této potenciální časové pasti. Možná by bylo opravdu dobré uvažovat o tom rozdělení rolí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, já bych v takovém případě, že by se situace takto vyvinula, spoléhal na to, že bychom požádali, aby do Senátu šel ministr zahraničí a premiér vystoupil tady ve sněmovně. To je věc, na které se snad můžeme dohodnout.

 

S tím bych tedy nechal hlasovat o svém návrhu, abychom bod Rozprava o mandátu vlády a pozici vlády na Mezivládní konferenci v Římě zařadili jako sedmý bod, pevný bod na pořad této schůze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 750 se z přítomných 182 poslanců pro vyslovilo 180, proti nebyl nikdo. Tento návrh tedy byl přijat.

 

Pak tu byl návrh pana poslance Doležala, abychom tisk 465 zařadili na úterý, druhé čtení na úterý, a pak podle vývoje situace třetí čtení na konec třetích čtení. Je to tak? (Poslanec Doležal souhlasí.)

Zahajuji tedy hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 751 se z přítomných 183 poslanců pro vyslovilo 172, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

To je tedy všechno, čím jsme upravili program, a nyní se mu budeme věnovat. Zopakuji ještě, že nyní se budeme věnovat pevně zařazeným bodům - jsou to body 169, 170, pak jsou to body 132, 133, 134 a 135, plus tedy ta evropská ústava. Pak, kdyby zbyl čas, byly by to návrhy zákonů v prvním čtení. Můžeme se tedy do toho pustit.

 

První bod na programu, který máme, je nyní bod číslo

 

169.
Zákon, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné
zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 551/1991 Sb.,
o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 399/3/ - vrácený prezidentem republiky

 

Je to tedy zákon, který zde máme proto, že je tu také stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem. Bylo vám rozdáno jako sněmovní tisk 399/4.

Táži se navrhovatele, ministryně zdravotnictví Marie Součkové, chce-li k tomu zaujmout stanovisko.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně a poslanci, nepřísluší mi, abych hodnotila postup pana prezidenta. Nicméně chtěla bych na vás apelovat, abyste svým rozhodnutím podpořili zákon, který jsem předkládala, který znamená narovnání nerovností, které až dosud byly ve smyslu odvádění zdravotního pojištění u osob samostatně výdělečně činných.

Zvýšení, o kterém hovoříme, činí 222 Kč měsíčně pro ty, u kterých předpokládáme, že by mohli dosáhnout 50 % průměrného výdělku ve státě. Jestliže některý podnikatel nemá možnost vydělat 8 250 Kč, pak je mi podivné, že mnohý zaměstnanec daní daleko více než takový podnikatel, který takto činí léta.

Proto prosím, abyste zvážili a podpořili zákon, který byl vrácen. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji a táži se, jestli se ke stanovisku prezidenta chce vyjádřit také zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Cabrnoch. Chce. V tom případě vám dávám slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, znovu projednáváme tisk č. 399, kterým je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Jak asi mnozí z nás víme, prezident republiky svým rozhodnutím ze dne 26. listopadu t. r. využil své pravomoci a vrátil Poslanecké sněmovně návrh zákona s následujícím odůvodněním

"Hlavním důvodem je to, že cílem zákona je docílit pouze dílčí navýšení příjmů systému zdravotního pojištění zvýšením vyměřovacího základu a jeho minimální úrovně pro osoby samostatně výdělečně činné, aniž by zákon jakýmkoli způsobem pokročil v systémovém řešení financování zdravotní péče na výdajové straně, kde jsou hlavní problémy českého zdravotnictví. Izolovaným opatřením, jež je obsahem zákona, nelze problémy zdravotnictví vyřešit. Jejich řešení je touto cestou pouze oddalováno.

Efekt zákona by byl na příjmové straně malý a cena za něj velká. Přijetí tohoto zákona by zhoršilo pozici drobných podnikatelů a živnostníků postižených dalšími zákony přijatými v rámci reformy veřejných financí. Ohrozilo by jejich schopnost dále podnikat a svými důsledky by de facto vyvolávalo další zvýšené nároky na veřejné finance.

Efekt pro veřejné finance jako celek by byl prakticky zanedbatelný, efekt pro drobné podnikatele a živnostníky by zanedbatelný nebyl."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP