(10.30 hodin)

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, cítím povinnost odpovědět kolegům, kteří vystoupili v diskusi.

Víme o tom, že Fond národního majetku bude končit, máme připraveny strategie, které vláda bude projednávat - to tedy na uklidněnou panu kolegovi Sehořovi, že má pocit, že není všechno v pořádku. Opak je pravdou. Máme strategie, jakým způsobem pokračovat.

A co se týká prioritních akcí, zařazených do programu e-roads III, je to skutečně velmi nepříjemná situace, že tyto akce, které byly počítány k financování z Evropské investiční banky, se vlastně nedostaly do toho základního rozpočtu. Těchto akcí je zhruba 14 a jednáme o tom, postupně je připravujeme do výstavby, jednáme o tom, jak budeme v příštím roce pomocí rozpočtových opatření jednotlivé stavby zařazovat. Pokud překročíme nebo se přiblížíme k těm 15 %, dovoleným sněmovnou, obrátíme se na hospodářský výbor, abychom tuto situaci řešili.

Vůbec mi není lhostejná ani silnice I/6, průtah Karlovy Vary, která je připravena do výstavby jako další komunikace v kraji. Chci vás ubezpečit, že to vyřešíme v příštím roce.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Zpravodaj se chce také vyjádřit, prosím.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedo, paní a pánové, jsem připraven navrhnout postup hlasování, pokud nejsou další přihlášky do podrobné rozpravy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem ještě podrobnou rozpravu nezahájil.

Pokud není nic jiného, dovolte, abych tedy otevřel podrobnou rozpravu, do které, zdá se, se nikdo nehlásí, tak bych podrobnou rozpravu ukončil.

A nyní bych požádal zpravodaje, aby nám řekl, jak budeme postupovat. Prosím.

 

Poslanec Jaromír Schling: Takže na druhý pokus navrhuji, abychom hlasovali takto. Nejdříve podle usnesení hospodářského výboru bychom odhlasovali schvalovací usnesení pod bodem I., to znamená, že Poslanecká sněmovna schvaluje návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2004 ve znění schválených pozměňovacích návrhů. V dalším hlasování bychom pak hlasovali o části II. usnesení hospodářského výboru, což jsou ta doprovodná usnesení. Nebudou-li námitky, mohli bychom hlasovat o bodech 1 až 6 jedním hlasováním.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, vyslechli jsme tedy názor zpravodaje. Jen bych to zopakoval - navrhuje hlasovat vlastně ve dvou sledech - já vás odhlásím za chvilku (reaguje na výzvy z poslaneckých lavic). Nejdříve tedy bychom hlasovali o bodu I. z návrhu usnesení, a pak celkově o všech doprovodných usneseních pod bodem II.

Ptám se, jestli někdo má k tomuto návrhu zpravodaje nějakou námitku, výhradu, nebo by si představoval hlasování jinak. Pokud tomu tak není, budeme hlasovat tak, jak bylo navrženo.

V tuto chvíli vás všechny na vaše přání odhlašuji. Žádám, abyste se znovu přihlásili, kdo máte zájem hlasovat, abyste se dostavili do jednací síně.

Budeme tedy hlasovat tak, jak navrhl zpravodaj. Dovolím si ještě jednou říci, že budeme hlasovat tak, že nejprve budeme schvalovat tisk 464 ve znění pozměňovacích návrhů, jak jsou všechny uvedeny v bodu I. usnesení.

Ještě se zeptám na názory zpravodaje a předkladatele. (Názor zpravodaje i předkladatele byl kladný.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování číslo 757 ze 168 přítomných 161 bylo pro, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o všech doprovodných usneseních, která jsou pod body II. (Stanovisko zpravodaje a předkladatele bylo kladné.) Námitky tedy nejsou, takže můžeme hlasovat en bloc.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro to, schválit usnesení v části II., ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 758 se z přítomných 169 poslanců pro vyslovilo 159, proti jeden. Návrh byl přijat. Návrh usnesení tedy byl schválen tedy v podobě, v jaké byl předložen.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím projednávání bodu č. 133.

 

Dalším bodem našeho programu je bod číslo

 

134.
Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2004
/sněmovní tisk 468/

 

Předložený návrh by měl uvést ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. Proto žádám pana ministra, aby takto učinil a uvedl tento materiál. Prosím, pane ministře.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych uvedl návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení, který podléhá schválení Poslaneckou sněmovnou.

Státní fond rozvoje bydlení v prvních třech letech své existence realizoval dotační investiční tituly na podporu bytové výstavby. Při zřízení fondu byly přeneseny tyto dotační tituly z Ministerstva pro místní rozvoj k realizaci do Státního fondu rozvoje bydlení. Podle mého názoru fond z hlediska svého základu by měl být předurčen zejména k tomu, aby poskytoval nepřímé podpůrné nástroje, tedy nástroje úvěrové. V současné době, jak už jsem říkal, v předchozích třech letech, fond poskytoval přímé dotační tituly na základě schválených nařízení vlády a rozpočtu schváleného Poslaneckou sněmovnou.

Jak už jsem zde uvedl před rokem při schvalování rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení pro rok 2003, počítá se v rámci reformy veřejných financí s tím, že Státní fond rozvoje bydlení přejde na poskytování nepřímých podpůrných nástrojů, tedy na revolvingový způsob hospodaření. Tento rozpočet, který je vám předložen, už respektuje tento trend, takže počítá už s menšími výdaji a rovněž tak s menšími příjmy z Fondu národního majetku.

Vláda navrhuje v tuto chvíli poslední transfer prostředků Fondu národního majetku ve výši 1,5 mld. korun, což je podstatně méně, než bylo v roce 2003. Tento trend, který směřuje k poskytování revolvingových nástrojů, zajišťuje, aby se do budoucna neztenčoval objem aktiv fondu a aby byl zajištěn jakýsi udržitelný rozvoj Státní fondu bydlení do dalších let, tedy aby fond byl schopen hospodařit v zásadě se svými prostředky, se svými kapitálovými prostředky, které bude mít k dispozici.

Dámy a pánové, v tuto chvíli vám děkuji za pozornost a prosím o podporu návrhu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře. Předložený tisk projednal výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, usnesení máte ve sněmovním tisku 468/1. Prosím nyní zpravodaje výboru pana poslance Tomáše Kvapila, aby nás informoval o jednání výboru a seznámil nás s návrhem usnesení, o kterém by měla sněmovna hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP