(12.50 hodin)
(pokračuje Ransdorf)

Prostě při těchto příležitostech nikdo neprotestoval, nikdo se neozval, a samozřejmě když používali zbraně typu právě otravných plynů v íránské válce, Západ to mlčky bral na vědomí. Čili toto je věc minulosti. Ale mluvíme o stavu před invazí spojeneckých sil do Iráku a tam byla jiná faktická situace, než o které tady mluvil pan ministr Kostelka a než o které mluvil pan poslanec Titz.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do všeobecné rozpravy. Jestliže tomu tak není, všeobecnou rozpravu končím. Ptám se pana ministra, zda chce ještě vystoupit se svým závěrečným slovem, případně pana zpravodaje. Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k podrobné rozpravě, do které mám jednu písemnou přihlášku, a to pana poslance Václava Exnera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem klubu KSČM přednesl následující návrh usnesení: Poslanecká sněmovna nevyslovuje souhlas s prodloužením lhůty působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích podle sněmovního tisku 493.

Dále navrhuji toto usnesení: Poslanecká sněmovna doporučuje vládě České republiky poskytnout zájmovým zemím (Balkán, Irák) pomoc formou hospodářské spolupráce, humanitární nebo rozvojové pomoci v nevojenské oblasti, ve výši předpokládané ve sněmovním tisku 493; obdobně postupovat i vůči Afghánistánu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další se přihlásil do podrobné rozpravy pan poslanec Jan Kavan.

 

Poslanec Jan Kavan: Děkuji, paní předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, rád bych navrhl, aby navržené usnesení bylo doplněno o zpřesnění mandátu, to znamená do I na konci odstavce 2, to je odstavec, kde se hovoří o prodloužení působení kontingentu armády v Irácké republice atd., doplnit - to by se pak muselo celé přečíslovat - tento text:

I. Úkolem kontingentu je

  1. provádění výcviku v policejních týmech s cílem dohlížet na výcvik a výkon služby irácké policie;
  2. výcvik irácké policie v policejní akademii;
  3. policejní zabezpečení mnohonárodnostní divize Jihovýchod včetně šetření trestných činů a přestupků jejích příslušníků;
  4. ochrana proti teroristické činnosti směřující proti mnohonárodnostní divizi Jihovýchod formou aktivních a pasivních bezpečnostních opatření, ochrana míst, kontrola přístupu a výstupu.

Dále by následovala druhá sekce II: Kontingent nemůže být použit

  1. proti rozhánění demonstrací;
  2. ke střežení iráckých vězňů;
  3. v prohledávacích operacích jakéhokoli druhu mimo případů, kdy bude důvodná obava ohrožení života a zdraví příslušníků koaličních sil nebo příslušníků irácké policie či zcizení majetku České republiky (Armády České republiky).

III. Kontingent může vyvíjet činnost pouze v provincii Basra, v ostatních provinciích v závorce jsou vyjmenované - může vyvíjet činnost pouze se souhlasem velitele kontingentu.

A za poslední: Kontingent má právo pro svou sebeobranu a ochranu života a zdraví svých příslušníků a majetku České republiky a pro záchranu života a zdraví příslušníků koaličních sil nebo civilistů použít všech dostupných prostředků a sil.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se o slovo přihlásil pan zpravodaj, poté do podrobné rozpravy pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Pavel Hönig: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, chtěl bych upozornit na usnesení výboru pro obranu a bezpečnost a usnesení zahraničního výboru k této problematice. De facto usnesení výboru pro obranu a bezpečnost je plně obsaženo v bodu I zahraničního výboru. Obě usnesení byla rozdána sněmovně pod čísly 493/1, to je zahraniční výbor, a 493/2, to je výbor pro obranu a bezpečnost. Myslím, že ho tady proto nemusím číst.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, je to tak, děkuji vám, pane zpravodaji. A nyní pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Na základě rozpravy, která zde proběhla, a z důvodů, které jsem uvedl já i mí kolegové, dávám procedurální návrh na zamítnutí vládního návrhu Poslaneckou sněmovnou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já se táži, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Je tomu tak, pan poslanec Václav Exner. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Chci předložit pozměňovací návrh k doplňkovému návrhu, jak ho přednesl pan poslanec Kavan, a sice v části označené III slova "velitele kontingentu" nahradit slovy "ministra obrany České republiky".

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu tedy končím.

Dávám slovo předsedovi klubu ODS panu poslanci Tlustému. Prosím, pane poslanče. A vás všechny prosím, abychom se ztišili. (Stále hluk v sále.)

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, žádám o třicetiminutovou přestávku na poradu poslaneckého klubu ODS, to je o prodloužení polední přestávky o půl hodiny.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já se domnívám, že je vhodná chvíle na to, abychom spojili tuto žádost o přestávku s polední přestávkou. Vyhlašuji polední přestávku do 14.30 hodin a členům organizačního výboru připomínám, že za deset minut začíná jednání organizačního výboru. Dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 12.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP