(Jednání pokračovalo ve 14.32 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, skončila polední přestávka. Ráda bych vás přivítala na odpolední část našeho dnešního jednání. Ještě gongem upozorňuji naše kolegy, že jsme zahájili tuto část zasedání Poslanecké sněmovny.

Dovolím si zrekapitulovat, že jsme uzavřeli podrobnou rozpravu k bodu č. 149, sněmovní tisk 493. V podrobné rozpravě zaznělo několik návrhů na usnesení.

Ještě požádám pana zpravodaje i pana ministra obrany o chvilku strpení, než se naši kolegové dostaví do jednací síně. Za chvilku už proběhne hlasování o všech vznesených návrzích z podrobné rozpravy. Domnívám se, že by bylo žádoucí, aby se tohoto hlasování mohli zúčastnit všichni přítomní členové Poslanecké sněmovny.

Doufám, že se naši kolegové dostaví, a proto si myslím, že můžeme přistoupit k tomu, aby zazněla závěrečná slova, protože byla ukončena podrobná rozprava. Nejprve se zeptám na závěrečné slovo pana ministra Kostelky. Pan ministr nechce vystoupit. Nyní se ptám na závěrečné slovo pana zpravodaje. Ani on necítí potřebu v tuto chvíli se závěrečným slovem vystupovat.

Nyní proto žádám pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhy, které zazněly k tomuto bodu v podrobné rozpravě a aby nám představil proceduru, kterou se během dalších hlasování budeme řídit. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hönig: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, v podrobné rozpravě vystoupili čtyři poslanci. Já bych vám nyní představil návrh na proceduru při hlasování.

Za prvé bychom měli hlasovat o návrhu pana poslance Ransdorfa na zamítnutí celého návrhu. Za druhé bychom měli hlasovat o návrhu pana poslance Exnera pod bodem č. 1. Za třetí o návrhu pana poslance Exnera pod bodem č. 2. Za čtvrté bychom měli hlasovat o společném návrhu zahraničního výboru a výboru pro obranu a bezpečnost, který je uveden v části I. Je to společný návrh, který je stejný jako návrh uvedený v materiálu vlády. Za páté bychom hlasovali o návrhu zahraničního výboru, který je uveden pod bodem II. Za šesté bychom hlasovali o návrhu zahraničního výboru, který je uveden pod bodem III. Za sedmé bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Exnera k návrhu pana poslance Kavana, tzn. zaměnit slova "velitele kontingentu" za slova "ministra obrany České republiky." Za osmé bychom hlasovali o návrhu pana poslance Kavana na upřesnění mandátu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, promiňte, že vás přerušuji, ale v poslanecké síni je docela zvýšená hladina hluku. Obávám se, že nebude jasné všem kolegyním a kolegům, jak budeme postupovat při následujícím hlasování. Proto všechny prosím o klid v jednací síni. Vás poprosím, abyste nás zřetelně seznámil s dalšími návrhy. Myslím, že není nutno celou proceduru číst znovu, pokud o to někdo speciálně nepožádá. Proto prosím, abyste ji dokončil, tak jak jste ji zahájil. Potom prosím, abyste nás znovu před hlasováním seznámil s každým návrhem konkrétněji, znovu ho přečetl a oznámil nám své stanovisko. O totéž požádám také pana ministra.

 

Poslanec Pavel Hönig: Děkuji. Za osmé je to návrh pana poslance Kavana, který upřesňuje mandát jednotky vojenské policie, která je navržena k vyslání do Iráku. Za deváté bychom hlasovali o návrhu jako celku, to znamená, k tomu by bylo třeba kvorum 101 hlasů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Nyní registruji přihlášku předsedy klubu KSČM. Ptám se, pane poslanče, zda je to k proceduře. Ano, máte prosím slovo. Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Je to k proceduře. Za prvé bych chtěl poprosit, přestože hladina hluku není úplně největší, pana zpravodaje, aby mluvil na mikrofon. I když je zde relativní ticho, není vůbec slyšet. To mi potvrzují i kolegové. Za druhé - možná jsem to přeslechl, proto se pro jistotu ujišťuji - padl-li návrh na zamítnutí, měl by být hlasován jako první.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Doplním pouze, pane předsedo poslaneckého klubu, tu informaci v tom smyslu, že návrh na zamítnutí pana poslance Ransdorfa zde zazněl a byl také panem zpravodajem oznámen jako první bod, o kterém budeme hlasovat.

Pro další postup by bylo dobré a vhodné… Ještě registruji k proceduře pana poslance Exnera. Mezitím prosím, abyste si rozmysleli, pokud jste dostatečně nerozuměli navržené proceduře, abychom ji po vystoupení pana poslance Exnera mohli zopakovat. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pan zpravodaj navrhl takové pořadí, aby se nejdříve hlasovalo o druhé části návrhu podle usnesení výboru, a teprve o zpřesnění, které přednesl pan poslanec Kavan. Domnívám se, že to upřesnění bylo předneseno jako zpřesnění bodu 2. Než budeme hlasovat o celém bodu 2 usnesení, tzn. o souhlasu s prodloužením kontingentu v Iráku, mělo by se nejdříve rozhodnout o tom, zda budeme, nebo nebudeme akceptovat zpřesnění mandátu, které navrhl pan poslanec Kavan.

Proto navrhuji, aby se v tomto smyslu změnilo pořadí, tedy tak jak bylo předneseno až po první bod výboru. Poté hlasovat o mém pozměňovacím návrhu k pozměňovacím návrhům pana poslance Kavana, potom o návrhu pana poslance Kavana, potom o návrhu k bodu č. 2 ve znění poslance Kavana, pokud bude přijato, nebo bez něj, a potom o návrhu jako celku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP