(14.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl váš návrh k navržené proceduře. Zeptám se, zda v tuto chvíli ještě někdo další má nějaký doplňující návrh k proceduře, která zde panem zpravodajem byla navržena. Nevidím žádnou takovou přihlášku, proto se domnívám, že bych měla požádat pana zpravodaje, aby nám ještě jednou upřesnil, zda akceptuje návrh pana poslance Exnera ve změně pořadí v hlasování, to znamená o změně bodů, které nám v úvodním proceduře navrhl.

 

Poslanec Pavel Hönig: S návrhem pana poslance Exnera nesouhlasím. Ještě jednou - poněvadž říkáte, že zde byl velký hluk - bych zopakoval celou proceduru:

1. návrh poslance Ransdorfa na zamítnutí celého návrhu,

2. návrh pana poslance Exnera pod bodem číslo 1, to znamená: "nevyslovuje souhlas",

3. návrh pana poslance Exnera číslo 2, kdy doporučuje vládě poskytnout prostředky, které jsou určeny na tuto misi, humanitárním účelům,

4. návrh zahraničního výboru a výboru pro obranu a bezpečnost uvedený pod bodem I,

5. návrh zahraničního výboru uvedený pod bodem II,

6. návrh zahraničního výboru uvedený pod bodem III,

7. návrh poslance Exnera na záměnu slov "velitel kontingentu" "ministr obrany České republiky",

8. návrh poslance Kavana,

9. návrh jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl návrh procedury pana zpravodaje. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování, které ponese číslo 872. Hlasování zahajuji. Kdo je pro takto navrženou proceduru hlasování? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 872 z přítomných 158 pro 119, proti 27. Návrh byl přijat. Můžeme podle této procedury hlasovat.

 

Prosím pana zpravodaje, aby přečetl konkrétní bod. Prosím zároveň o stanoviska jak pana zpravodaje, tak pana ministra.

 

Poslanec Pavel Hönig: První návrh je návrh pana poslance Ransdorfa na zamítnutí celého návrhu. Nesouhlasím. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 873 z přítomných 158 pro 35, proti 114. Návrh nebyl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Pavel Hönig: Za druhé - návrh pana poslance Exnera uvedený pod bodem číslo 1. Přečtu ho. Prosím sněmovnu, aby mě omluvila, neboť pan poslanec Exner nepíše právě nejlépe.

Poslanecká sněmovna nevyslovuje souhlas s prodloužením doby působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích podle sněmovního tisku 493.

Nesouhlasím. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Rozhodneme v hlasování, které zahajuji. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 874 z přítomných 158 pro 38, proti 114. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Hönig: Za třetí to bude návrh pana poslance Exnera uvedený pod bodem číslo 2. Přečtu ho.

Poslanecká sněmovna doporučuje vládě České republiky poskytnout zájmovým zemím (Balkán, Irák) pomoc formou hospodářské spolupráce, humanitární nebo rozvojové pomoci v nevojenské oblasti ve výši předpokládané ve sněmovním tisku 493, obdobně postupovat i vůči Afghánistánu.

Nesouhlasím. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Paní předsedající, pokud jsem dobře rozuměl panu poslanci Exnerovi, že to by podmíněný návrh, pokud projde usnesení. Pokud neprojde - což se stalo - tak je tento návrh nehlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zeptám se pana zpravodaje, protože jsem nezaregistrovala slovo "podmíněný návrh".

 

Poslanec Pavel Hönig: Já jsem ho také nezaregistroval, ani to písemně není uvedeno.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan poslanec Exner chce, aby se v tuto chvíli hlasovalo zvláště o tomto návrhu. Nepovažuje jej za návrh podmíněný. Budeme tedy o něm hlasovat.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 875, které jsem zahájila. Kdo je pro návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 875 z přítomných 158 pro 37, proti 106. Návrh nebyl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Pavel Hönig: Společný návrh zahraničního výboru a výboru pro obranu a bezpečnost uvedený v tisku zahraničního výboru číslo 493/1, pod bodem I. Přečtu ho.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas

1. s prodloužením doby působení sil a prostředků Armády České republiky v operacích organizace Severoatlantické smlouvy na Balkáně podle příslušných rezolucí Rady bezpečnosti OSN a uzavřených dohod s tím, že jednotky Armády České republiky budou složeny z vojáků z povolání v celkovém počtu do 500 osob v době od 1. 1. 2004 do 31. 12. 2004;

2. s prodloužením doby působení kontingentu Armády České republiky v souboru mezinárodních opatření řešení situace v Irácké republice na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1483/2003 v celkovém počtu do 150 osob v době od 1. 1. 2004 do 31. 12. 2004.

Souhlasím. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 876 z přítomných 156 pro 114, proti 37. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hönig: Jako další bychom měli hlasovat o bodu II z usnesení zahraničního výboru, ve kterém se hovoří, že Poslanecká sněmovna konstatuje, že přes rozdílné pohledy na válku v Iráku (příčiny a následky), je stabilizace v Iráku v nejvlastnějším zájmu světového společenství. Takovýto proces musí probíhat v souladu s představami demokraticky zvolených zástupců iráckého lidu.

Stanovisko neutrální. (Stanovisko ministra neutrální.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP