(10.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni Marii Součkové. V rozpravě ve třetím čtení se dále přihlásil pan poslanec Kubinyi.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že pozměňovací návrhy kolegy Maštálky byly podány tento týden a neměli jsme dostatek času si je pořádně prostudovat, tak v souladu s míněním paní ministryně zdravotnictví a v souladu s míněním klubu ČSSD za klub ČSSD dávám procedurální návrh, aby tento bod byl přerušen.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já se ještě zeptám, jestli… Samozřejmě můžeme dát ve třetím čtení návrh na přerušení, to lze kdykoliv, ale bylo by třeba říci dokdy.

Nemohu odmítnout návrh na přerušení. Žádám všechny poslance, pokud mě chtějí okřikovat z místa, aby si řádně přečetli jednací řád. Jinak je legitimní spíše návrh na opakování druhého čtení, protože to je jiný návrh, který se předkládá ve třetím čtení.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Byl jsem upozorněn, že můj návrh nebyl podán správně, takže dávám návrh na přerušení a vrácení do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Opakování druhého čtení podle jednacího řádu § 95 odst. 2. Jde o procedurální návrh, o kterém dám hlasovat bez rozpravy. Všechny vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Rozhodneme o návrhu na…

Ano, s procedurálním návrhem ještě pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Dámy a pánové, myslím, že kolega Kubinyi byl měl ještě upřesnit svůj návrh, protože přerušení je jeden návrh a vrácení na opakování druhého čtení je jiný návrh. Tak co vlastně navrhuje?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za upřesnění, ale myslím, že jsem správně pochopil kolegu Kubinyiho ve chvíli, kdy řekl přerušení a opakování druhého čtení. Proto jsem se nenechal zmást tím, že návrh je nelegitimní. Ve svém druhém vyjádření on řekl přesně postup, který předpokládá § 95 odst. 2.

 

O tomto návrhu budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 965, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 965 z přítomných 137 pro 57 proti 72. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat. Nevidím další žádnou přihlášku do rozpravy, proto rozpravu končím. Ptám se, jestli má paní ministryně nebo pan zpravodaj zájem o závěrečné slovo. Paní ministryně nemá - pan zpravodaj závěrečné slovo? Také ne.

Přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanoviska. Stejně tak o stanoviska žádám paní ministryni.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Navrhuji sněmovně hlasovat následujícím způsobem. Za prvé hlasovat o legislativně technických úpravách k variantě A a B, které jsem přednesl ve třetím čtení. Následně hlasovat o variantě A pod písmenem A s tím, že pokud bude schválena, je nehlasovatelný pozměňovací návrh pod písmenem C pana kolegy Cabrnocha, který se vztahuje k vládnímu návrhu zákona. Pokud bude schválena varianta A, je třeba hlasovat dále o pozměňovacích návrzích pana kolegy Říhy, které jsou uvedeny pod písmenem B a vztahují se k variantě A a B pod písmenem A. Nebude-li schválena varianta A, pak tentýž postup je třeba uplatnit, to je hlasování o pozměňovacích návrzích pana kolegy Říhy, k variantě B. Nebude-li tato přijata, stává se hlasovatelnou vládní předloha a budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana kolegy Cabrnocha pod písmenem C. A pak o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Má někdo námitky proti postupu hlasování? Ale ještě se s přednostním právem hlásil ministr vnitra a místopředseda vlády pan Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, já jen jednu poznámku, která asi nic zásadního neovlivní, ale přesto si myslím, že bychom si na to měli dávat pozor. V tomto státě platí zákony a jeden ze zákonů, který platí, je také zákon na ochranu veřejného zájmu. Já jsem nezaznamenal, že někdo z diskutujících - a diskutovali především lidé, kteří mají osobní vztah k tomuto zákonu - se nepřiznal k tomu, že existuje střet zájmů, který tento zákon předpokládá. Myslím, že to mělo zaznít. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, upozornění beru velmi vážně, protože nejde o to, jestli je, nebo není střet zájmů, ale jde o to, že je třeba ho vždycky před vystoupením ohlásit.

Slyšeli jste návrh postupu hlasování. Má někdo výhrady proti postupu hlasování? Není tomu tak.

 

Zahájím hlasování pořadové číslo 966 a ptám se, kdo je pro schválení postupu hlasování. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 966 z přítomných 138 pro 93, proti 33. Návrh byl přijat.

 

Můžeme postupovat podle předloženého návrhu hlasování. Prosím, pane zpravodaji, uvádějte jednotlivé body.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji, pane předsedající. Abych vyhověl regulím a výzvě paní kolegyně Orgnoníkové, sděluji, že jsem lékař a člen lékařské komory, nikoli že mám konflikt zájmů. Ten by se musel prokázat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě pan ministr vnitra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Jen pro pořádek. Konflikt zájmů je, když někdo z rozhodování může mít majetkový prospěch. Pokud se zruší povinné členství, tak samozřejmě majetkový prospěch je, protože se platí členské příspěvky. Já jenom pro pořádek. (Rozruch a výkřiky v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru vnitra panu Stanislavu Grossovi za upřesnění textu zákona o upřesnění střetu zájmů. Prosím o klid sněmovnu, jde o vážnou věc. A prosím o první bod k hlasování.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Jako o prvním budeme hlasovat o legislativně technických úpravách, které jsem přednesl ve třetím čtení pro varianty A a B pod písmenem A tisku 446/3.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: K legislativně technickým návrhům budeme hlasovat v hlasování 967. Ptám se, kdo je pro legislativně technické návrhy. Prosím pana kolegu Plevu, aby nevykřikoval. Kdo je proti? U legislativně technických připomínek se stanoviska nesdělují, jenom u pozměňovacích návrhů. Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 967, přítomno 138, pro 84, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Přijali jsme legislativně technické připomínky k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Nyní první pozměňovací návrh.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Nyní budeme hlasovat o variantě A z pozměňovacích návrhů uvedených pod písmenem A poslance Maštálky. Zpravodaj doporučuje. (Ministryně nesouhlasí.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP