(11.50 hodin)
(pokračuje F. Beneš)

Znovu opakuji to, co myslím, že se může vyřešit už do lednové schůze, kdy se k tomu budeme muset znovu vrátit při projednávání zákona o evidenci obyvatel. Je třeba posílit hardware, který spravuje Český úřad zeměměřický, řádově v částce 60 mil. Kč, a je nezbytně nutné snížit příjmy, které jsou tomuto resortu předepsány, o částky, které dosud by platily obce nebo které by platily ostatní státní úřady. Myslím, že to je jediný důvod, který vede k tomu, abychom se tímto zabývali již na lednové schůzi, protože v žádném případě nechci, abychom odmítli tak potřebný zákon co nejdříve pro obce připravit.

Já věřím, že vláda tento problém vyřeší a že to může vyřešit do lednové schůze, a jsem připraven se na tom aktivně podílet.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím nyní pana poslance Doležala. Dalším přihlášeným je pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Já musím zareagovat. Já nechci reagovat na pana premiéra, protože se domnívám, že to bylo akorát zneužití a kritika neoprávněná. Musím konstatovat, že o tomto problému vláda ví minimálně tři týdny. Bylo to avizováno panu ministru financí, že toto je problém, že tam bylo natlačeno do toho zákona něco, co nemá společného nic s pomocí obcím při jednání před soudem. Jestli vláda chce postupovat tímto způsobem, že v rámci velkého problému - a já souhlasím s tím, že ten problém obcí je veliký - chce toto zneužívat a strkat tam další a další věci, které neumí vyřešit jinak, tak mě to trošku mrzí. Dokonce mě mrzí to, že tady bylo řečeno, že v podstatě bez vládní mašinerie nejsme schopni vyhrát žádný soudní spor. Tak to bylo konstatováno a já se domnívám, že když budeme projednávat druhý týden v lednu tento návrh, tak je to stejné, jako že tento návrh už tady čtyři týdny leží při projednávání. Jestli mi někdo chce říci, že ten časový rozdíl je tak veliký, že může něčeho někdo využít, považuji to za lež.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Jičínský, připraví se pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, návrh zákona, který je tu předložen, je jen dílčí reakcí na něco, co je velmi vážným problémem. Ten vážný problém bychom si měli uvědomit. Já to nechci rekriminovat z hlediska stranického, ale v minulosti se stalo něco, co bylo důsledkem ne dost jasné zákonodárné činnosti, a v důsledku toho došlo k tomu, že v praktickém vývoji soudy se začaly chovat, jako kdyby byly zákonodárci.

Já jsem v tomto směru rád přijal to, že všechny strany v Poslanecké sněmovně zastoupené se svého času dohodly na usnesení o platnosti dekretů prezidenta republiky a o tom, že tyto dekrety jsou nezpochybnitelné. Ale v tomto směru součástí podobného zákonodárství, chcete-li revolučního, bylo zákonodárství po 17. listopadu 1989, kdy byla také stanovena nepřekročitelná hranice pro nápravu majetkových křivd, a to 25. únor 1948. Pokud byly v této věci činěny určité změny, například pokud jde o vracení židovského majetku, ty se staly zákonem. Ale tím, že toto jasné prohlášení vůle, které skutečně nepatří nikomu než zákonodárnému orgánu, toto jednoznačné prohlášení vůle bylo řadou dalších zákonodárných aktů jistým způsobem uvedeno v určitou pochybnost, vedlo k tomu, že podle mého soudu v rozporu s jasnou vůlí zákonodárce, který řekl, že náprava majetkových křivd se může dít jen cestou zákona, a to cestou restitučního zákonodárství, soudy si přisvojily pravomoc, která je podle mého soudu v rozporu s touto projevenou vůlí zákonodárce, a začaly tu uplatňovat občanský zákoník, ačkoliv podle mého soudu se na tyto vztahy nevztahuje.

Toto je obecná problematika, kterou bychom měli mít na zřeteli, když teď projednáváme tuto relativně malou technickou změnu. Ale za ní jsou skutečně tyto velmi závažné majetkové otázky, které nepochybně mají ovšem velmi složité politické souvislosti.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana poslance Vojíře. Dalším přihlášeným je ministr Stanislav Gross. Nyní pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, já budu stručný. Nemám ve zvyku vystupovat technicky a reagovat okamžitě, ale na vystoupení pana premiéra reagovat musím. Myslím, že osočit ODS z toho, že nechce hledat řešení, které - jak sám předkladatel říkal - vzniklo víceméně v průběhu času, prostě život to přinesl, že především malé obce v těchto sporech buď neměly prostředky na právníka, nebo neměly prostředky na kvalitního právníka, a tak se prostě hledá řešení, jak stát by jistou formou mohl takovým obcím při složitých soudních procesech pomoci. Myslím si, že tady jsme ve shodě. Kdyby existovala jedna jediná věta, že úřad to může udělat, nic více, nic méně, není důvod o tom nehlasovat. Ale prostě jestliže se ta norma obohatí o určité, byť možná logické, úvahy, a já si myslím, že určitě je logická úvaha a je určitě legitimní diskutovat k tomu, jestli přístup na katastr má mít tento úřad, jestli jej mají mít kraje, jestli jej mají mít obce, případně ještě jiné, řekněme veřejnoprávní, instituce, a to buď přímo a bezplatně, nebo za stanovený paušální poplatek, to jsou prostě věci, které určitě můžeme diskutovat, ale myslím si, že není korektní, abychom byli osočeni z toho, že chceme zablokovat tuto normu. My ji v žádném případě zablokovat nechceme. Ona je prostě bohužel napsaná trochu nešťastně, ona je napsaná tak, že je v širším kontextu některých problémů, a my jsme připraveni řešit pouze ten primární problém, a ten primární problém zní, že tento státní úřad má mít možnost, má mít pravomoc, pokud o to obec požádá, zaplatit kvalifikovaného právního zástupce na daný spor. Nic více, nic méně.

Já jsem přesvědčen o tom, že když budeme tuto normu projednávat, určitě budeme souhlasit s tím, aby případně byl zkrácen celý proces, a tak jak zde již bylo řečeno, klidně se ke 14. lednu, případně k nejbližšímu termínu, který bude stanoven, můžeme dostat, můžeme odsouhlasit, a myslím, že je opravdu zbytečné, aby nás pan premiér jako Občanskou demokratickou stranu osočoval z toho, že nemáme zájem na tom, abychom tento problém vyřešili.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tolik pan poslanec Vojíř. Nyní se hlásí ministr Stanislav Gross a potom ministr financí Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, já reaguji především na to, co zde bylo řečeno od jednoho předřečníka ve vztahu k zákonu, který prošel Senátem. Chtěl bych říci, že by nebylo dobré, abychom se v tomto směru spoléhali na návrh zákona o evidenci obyvatel ve vazbě na to, co schválil Senát, protože Senát schválil také některé pozměňovací návrhy k tomuto návrhu zákona o evidenci obyvatel, které po mém soudu spíše povedou k tomu, že budu žádat sněmovnu, aby schválila původní sněmovní verzi, a chci jenom tedy avizovat, aby to tady bylo férově řečeno, že toto spolehnutí se není asi nejlepší.

Ale když už jsem u mikrofonu, tak bych chtěl ještě říci jednu věc. Já si myslím, že snad tady skutečně nechybí dobrá vůle, a je-li v tomto návrhu zákona navazováno na stávající právní úpravu, která věcně přístup úřadu svěřuje, ale pouze je otázka toho technického dálkového připojení, hovoří-li tato novela o tom, že se vlastně připojuje pouze věta "a to i dálkovým přístupem", to neznamená, že vždy, když státní instituce získá nějaké oprávnění, které je vázáno třeba na nějakou investici, které je vázáno na nějaké technické řešení, že od okamžiku účinnosti tohoto zákona to ta instituce je schopna vykonávat. Důležité je, aby tady existovala jasná vůle a shoda v tom, že toto není dořešená otázka. Otázkou také je, jestli vůbec technicky je možné okamžitě k účinnosti zákona tento dálkový přístup realizovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP