(12.00 hodin)
(pokračuje Gross)

A když ministr financí tady řekne, že to nebude jeho prioritou a že tato věc nebude realizována, dokud se tato otázka politické vůle nedořeší, tak nic nebrání tomu, aby toto nemohlo pokračovat tak, aby v brzké doby mohl být návrh zákona schválen. Každý týden může být dobrý. My nevíme, kdy padnou některá pravomocná rozhodnutí, my přece nevíme, kdy končí běh různých lhůt, které po rozhodnutí soudu padnou. Nekvalitní právní zastupování skutečně může vést k tomu, že se nějaké termíny prošvihnou. Myslím si, že by to nebylo ku prospěchu dobré vizitky práce tohoto zákonodárného sboru.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Prosím pana ministra Sobotku.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já bych chtěl navázat na předcházející vystoupení. Chtěl bych říci, že tato věc není technicky připravena tak, aby mohla být realizována okamžitě od účinnosti příslušné normy. Chtěl bych Poslaneckou sněmovnu informovat, že pokud tato věc prospěje průchodnosti této normy v čase, který máme k dispozici, požádám Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby nepodnikal žádná technická opatření, která by vedla k naplnění této části zákona, to znamená části, která umožňuje i dálkový přístup k údajům katastru nemovitostí pro ÚZSVM, a to do doby, než se na půdě Poslanecké sněmovny legislativně definitivně rozhodne o tom, zda tento dálkový přístup bude úřadu umožněn, či nikoliv. Myslím si, že to může být období do konce prvního pololetí 2004, a do té doby požádám úřad svým dopisem o to, aby nepodnikal žádná technická opatření k naplnění této části zákona. Pokud to umožní politický kompromis sněmovny, jsem k tomuto připraven.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Do obecné rozpravy se hlásí pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedo. Dovolte, abych reagoval na to, co zde řekl pan ministr financí. Jestli budou jeho slova platit, a doufám, že tomu tak je, tak jménem poslaneckého klubu ODS, abychom umožnili průchodnost této normy a řešení podstatně většího problému, stahuji veto na projednávání podle § 90.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, registruji a děkuji. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Pokud se nikdo do obecné rozpravy nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Pravděpodobně ani navrhovatel, ani zpravodaj nemají už nic, co by teď sdělili, a vzhledem k tomu, že chápu situaci tak, že námitka podána nebyla, protože veto bylo staženo, nebrání nám nic, abychom nyní rozhodli, zda v jednání budeme pokračovat tak, abychom s návrhem zákona mohli vyslovit souhlas již v prvém čtení. Pro toto hlasování zvu kolegy do jednací síně a budeme hlasovat.

O čem budeme v tuto chvíli hlasovat. Přednesu vám návrh usnesení, zní takto: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 526 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení." To je návrh usnesení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 973 z přítomných 135 poslanců pro hlasovalo 97, proti 3. Návrh byl přijat.

 

My můžeme pokračovat v projednáváme tohoto návrhu zákona. Zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Ptám se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy. Pokud se nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Závěrečná slova pravděpodobně už nezaznějí a my můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

S dovolením, přednesu vám návrh usnesení, o kterém budeme nyní hlasovat: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 526." O tomto textu budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 974 z přítomných 136 poslanců pro hlasovalo 109, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Končím projednávání bodu číslo 101.

 

Nyní vám sdělím, že mě požádal předseda klubu sociální demokracie o dvacetiminutovou přestávku na klub ČSSD. Vyhlásím pauzu a sněmovna bude pokračovat ve 12.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.07 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP