(12.00 hodin)
(pokračuje Ransdorf)

Naproti tomu ODS přistupuje k této diskusi o uhelném průmyslu jako jedné z klíčových částí naší průmyslové struktury z úplně jiných hledisek. Chtěl bych s dovolením vyjmenovat hlediska, která podle mého názoru ODS v této debatě zastává.

Za prvé - ODS je stranou, která v této souvislosti zohledňuje zájem zahraničních společností. Prostě otevírá se tímto kolem debaty možnost nadnárodních nebo zahraničních společností vstoupit do hry.

Za druhé - jde o boj o vliv o ekonomické zázemí mezi ODS a koalicí. Chtěl bych říci, že velmi dojemné bylo ve vystoupení kolegy Římana to, jak hovořil o šéfovi OKD panu Viktoru Koláčkovi. Člověk by měl dojem, že se jedná o Mirka Dušína, který se k mnohamiliardovému majetku dostal na základě úspěchu ve spoření mladých. Samozřejmě tak jak se realizovala privatizace v době, kdy ODS ovlivňovala ekonomický život tohoto státu, dá se to shrnout do jediné věty: šlo o privatizaci zisků a socializaci ztrát. To pokračování tohoto, to znamená privatizaci zisků a socializaci ztrát, moje strana principiálně odmítá. Pokračování tohoto kursu je prostě nemyslitelné a s ohledem i na složitou dobu, do které vstupujeme při vstupu do Evropské unie, prostě neoddiskutovatelné.

Konečně sleduje ODS tímto kolem diskuse také prohloubení diferenciace uvnitř ČSSD a samozřejmě je to pro ni jedna z položek pro cestu k politické moci, ke které si vytvořila už i příznivé podmínky na krajské úrovni.

Je tu ještě poslední položka, o které se příliš nemluví, ale která je taká citelná. Cítíme ji také při stoupající aroganci některých členů klubu ODS. Například při vystoupení kolegy Tlustého při rozpočtové debatě. Chtěl bych kolegu Tlustého upozornit, že si nesmí myslet, že Komunistická strana Čech a Moravy je poslušným nástrojem strany modrých. To v žádném případě není pravda. My máme svou vlastní sociální a ekonomickou koncepci, svůj program a ten sledujeme a doufám, že i sledovat budeme. Nebudeme žádným nástrojem Občanské demokratické strany.

My jsme tedy sdělili v našich vystoupeních, že privatizace nedává z našeho pohledu ekonomický smysl. Na druhé straně pokud by se vytvořila situace hlasováním této sněmovny, že by se dal průchod tomuto kursu, pak chci jasně říci, že musí být stanovena některá jasná pravidla hry.

Za prvé je to sociální smír v oblastech garance, že nedojde k sociálnímu hororu, jaký už existuje v oblastech Mostecka nebo Ostravska.

Za druhé, že dojde k jasnému profilování předem rozvojových programů pro tyto regiony, tím spíš, že to jsou regiony sociálně citlivé a jsou v pohraničí a budou vystaveny jako první vlastně nárazu při vstupu do Evropské unie. Je také koneckonců jasné, že i uhelný a energetický průmysl mají partnery v Německu. Dnes dělá v bilanci našeho státu obchod se Spolkovou republikou Německo 23 % HDP. To, že dnes je recese v Německu, se dotýká i této oblasti.

Za třetí bych chtěl říci, že by měl být garantován i postupně, jak budou slábnout zásoby uhlí, postupný a plynulý přechod k jiné produkci.

Za čtvrté - ekologická stabilizace těchto regionů.

Za páté - aby při privatizaci nedošlo k žádnému konfliktu se systémem práva v naší zemi, k žádnému ani z hlediska minulosti firem, které se účastní výběrového řízení.

Za šesté - myslím si, že by bylo velmi dobré, aby existoval kontrolní podíl zaměstnanců. Z hlediska nejen motivace, ale i garance stability na trhu pracovních sil. Myslím, že toto by bylo velmi podstatným momentem našeho přístupu k ekonomické reformě začátkem devadesátých let, kdy jsme chtěli, aby byl určitý kontrolní podíl zaměstnanců u klíčových podniků.

Dámy a pánové, troufám si tvrdit, že tato debata ukáže naprosto jasně, kdo má jaký úmysl s budoucností této země. Protože v této souvislosti každý chápe, že bez energetického zázemí průmyslový stát existovat nemůže. Jde o to, zda se odzbrojíme v této oblasti, nebo zda si vytvoříme solidní možnosti pro přežití i v dalším tisíciletí. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Fakticky se hlásí pan poslanec Zahradil. Reagovat chce mimořádně pan ministr Sobotka. Dal bych slovo panu poslanci Zahradilovi. Pak se mimořádně hlásí pan ministr. Prosím, pane poslanče, teď máte slovo vy.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím bych rád sdělil panu kolegovi Ransdorfovi, že rozumím jeho výpadům na adresu ODS, že je chápu jako určitý projevu nervozity nebo pochopení toho, že KSČM rozumí limitu svých preferencí, že má zřejmě pocit, že v tuto chvíli jich již dosáhla.

Chtěl bych nicméně pana kolegu Ransdorfa upozornit, že tady projednáváme bod, který se týká vládní privatizace, že je to sociální demokracie, která v této zemi má vládní odpovědnost již déle, než ji kdykoli nesla ODS. Bylo by dobré, kdyby si ve svých vystoupeních toto uvědomil.

Pokud jde o to, zda by pan kolega Ransdorf mohl, či nemohl sloužit jako nástroj, rád bych ho ubezpečil vaším prostřednictvím, pane předsedo, že rozhodně nikdo v ODS nemá v úmyslu kolegu Ransdorfa jako nástroj používat. Koneckonců nám není ani jasné, za jakou část těla bychom ho při takové činnosti mohli uchopit. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Na toto chce ještě fakticky reagovat pan poslanec Ransdorf. Omlouvám se panu ministrovi.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Řekl bych, že je třeba mluvit v rovině faktů. Faktum je, že pan poslanec Tlustý v rozpočtové debatě neuvěřitelným způsobem lhal, jestliže hovořil o tom, že my jsme mařili přijetí nějakých usnesení ve prospěch obcí. Argumentoval tady tím, že jsme jakýmsi komplicem vlády. To není pravda. To byla skutečně prokazatelná lež. Dá se prokázat, že jen v jednom případě jsme ovlivnili hlasování v tom komplexu, který předložil on. Stejný počet byl na straně ODS. Čili on nemůže argumentovat tím způsobem, že bychom byli komplici vlády. To byla účelová politická manipulace a snaha zatáhnout nás do vlastních kalkulací v této sněmovně.

Pokud jde o odpovědnost za vládu, chtěl bych připomenout, že ekonomický kurs této země nastavil začátkem devadesátých let Václav Klaus a jeho kolegové. Já chápu, že kolegové z ODS by rádi dnes udělali tlustou čáru a tvářili se, že s obdobím ekonomického odzbrojení naší země, že s bezprecedentním úpadkem našeho průmyslu nemají co dělat. Ale tomu tak není, pánové. I vy máte svoji minulost. Za tuto minulost musíte nést odpovědnost jako kdokoli jiný.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se hlásí o slovo pan poslanec Tlustý. Omlouvám se panu ministru, ale i pan poslanec Tlustý chce reagovat na vystoupení pana poslance Ransdorfa.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi uvést faktickou poznámku. Je to prokazatelně kolega Ransdorf, který lže. Dovolte mi uvést fakta.

Za prvé - při zamítání pozměňovacích návrhů, které zde padly, fungovala prokazatelně, statisticky dokazatelně, pane kolego, koalice této koalice s některými poslanci KSČM. Podívejte se na hlasování.

Dodám k tomu věc, kterou jsem si schoval pro média na podobné pokračování této diskuse. Vy jste v této koalici, pane kolego, vaši poslanci s poslanci vládní koalice, zamítali dokonce vlastní návrhy - aby byla jasná absurdnost vaší kolaborace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP