(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Jedná se o sněmovní tisk 548. Já vás žádám, škrtněte si bod č. 89 v návrhu pořadu. Opakuji, škrtněte si bod 89 v návrhu pořadu. Vláda tento návrh stahuje. Přesně - vzala zpět.

Dále bych vám rád sdělil toto. Prezident republiky vrátil zákon, kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Jedná se o sněmovní tisk 350/5. Lhůta pro jeho projednání je splněna, a proto navrhuji zařadit tento zákon jako druhý bod pořadu.

Chci vás informovat, že v minulém týdnu Senát vrátil dalších 5 návrhů zákonů, u nichž uplyne lhůta v pátek 13. února. Opakuji: máme tady vrácené návrhy zákonů ze Senátu, lhůta ale uplyne až v pátek 13. února tohoto týdne. Proto prosím, abyste počítali s tím, že pořad schůze doplníme o těchto 5 návrhů zákonů až v úterý 17. února, kdy je v souladu s jednacím řádem sám předložím Poslanecké sněmovně k hlasování.

Na základě jednání dnešního grémia pak navrhuji tento postup. Projednat prvních 7 bodů návrhu pořadu a další zákon vrácený prezidentem dnes od 17. hodiny, to znamená, že dnes začneme projednávat nejdříve bod 8 pozvánky, 9, 10.

Dále navrhuji zařadit odpovědi na písemné interpelace až ve druhém jednacím týdnu jako první bod ve čtvrtek 19. února.

To jsou všechny návrhy, na kterých byla shoda v grémiu. Nyní, vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, než otevřu prostor vašim návrhům, dovolte mi jedno důležité sdělení. Podle mých informací se chystají některé výbory, resp. jejich členové, navrhovat během této schůze do jejího pořadu zařazení dalších návrhů zákonů ve druhém a třetím čtení, a to potom, co uplyne zákonná lhůta, která je podmínkou takového zařazení. Navrhuji ve shodě se stanoviskem dnešního grémia, aby ti, kteří tak hodlají učinit, vystoupili po zahájení ranního jednání ve středu 18. února, kdy už uplyne lhůta u všech návrhů, které jsou takto avizovány. Rovněž apeluji na to, abyste dnes v té souvislosti nepodávali případné návrhy na zkrácení zákonných lhůt, protože tento způsob projednávání není zcela v souladu s naším jednacím řádem. Myslím, že všichni máme zájem na tom, abychom podle tohoto zákona jednali a naše jednání se nestalo nepřehledným.

Považoval jsem za nutné vás v této věci oslovit, protože pořad 27. schůze, jak jste asi zaregistrovali, je poměrně náročný a je naším - předpokládám - společným zájmem, aby schůze probíhala předvídatelně a bez zbytečných procedurálních sporů.

Nyní prosím vás, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili. Mám tady písemné přihlášky, tak jestli dovolíte, těmi bych začal. Jako první se přihlásil pan poslanec Marian Bielesz. Mám tady čtyři přihlášky. Další je paní poslankyně Alena Páralová.

Nyní bych požádal pana poslance Bielesze, který je první písemně přihlášený do rozpravy o návrhu pořadu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marian Bielesz: Děkuji. Pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, podle toho, co jste uvedl, tak přednesu svůj návrh 18. ve středu ráno. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Děkuji, že jste sledoval, co jsem řekl. Prosím paní poslankyni Alenu Páralovou.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid, protože neslyším paní poslankyni. Ještě jednou prosím o klid. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, jistě jste zaznamenali, že nezaměstnanost v České republice stoupla na rekordní hodnotu na 10,8 %. Počet nezaměstnaných stoupl na rekordních 569 474 lidí. 10,8 % nezaměstnaných znamená nejméně 1,5 milionu občanů České republiky v existenční krizi. Od roku 1998, kdy se sociální demokracie ujala vlády, stoupá nejen veřejný dluh, ale stoupá bohužel i nezaměstnanost. Vláda schválila akční národní plán zaměstnanosti a výsledkem je, že pouze akčně stoupá nezaměstnanost.

Domnívám se, že je třeba se zamyslet nad tímto problémem, aby reformy současné vlády neskončily tím, že na úřadech práce skončíme posléze všichni.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP