(14.20 hodin)
(pokračuje Páralová)

Proto si dovoluji navrhnout zařazení nového bodu do programu schůze s názvem Informace vlády o důvodech rekordní nezaměstnanosti v České republice. Navrhuji zařadit tento bod jako první bod ve čtvrtek 12. 2. Děkuji. (Potlesk klubu ODS).

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, toto byla paní poslankyně Páralová. Dalším přihlášeným je pan poslanec Evžen Snítilý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o souhlas se svým návrhem, kterým je přeřadit bod 17, sněmovní tisk 270, nájemné z bytů, jako poslední bod druhých čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Prosím nyní pana poslance Exnera. Dalším písemně přihlášeným je pan poslanec Walter Bartoš.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, přicházím se stejným znepokojením jako paní poslankyně Páralová, jménem poslaneckého klubu KSČM. Navrhujeme, aby na pořad současné schůze byl zařazen bod Zpráva vlády o reakci na nepříznivý vývoj nezaměstnanosti. Na rozdíl od klubu ODS se domníváme, že není možné jen vyslechnout informaci vlády o důvodech rekordní nezaměstnanosti, ale že je potřeba na danou situaci také co nejdříve reagovat.

Vláda odhadovala ještě na začátku letošního roku, že nezaměstnanost možná poroste v průběhu měsíce ledna o snad jednu, nejvýše dvě desetiny procenta. Skutečnost je ale taková, že vzrostla o půl procenta. Navíc nepříznivý vývoj je předpokládán nejen vládou, ale i dalšími analytiky i pro následující období. Proto je třeba, aby se touto situací Poslanecká sněmovna zabývala, protože dosavadní opatření v této oblasti se ukazují jako neúčinná. Je potřeba, aby nás vláda informovala o tom, co v této věci chce opravdu udělat.

V případě, že by byl schválen bod paní poslankyně Páralové, navrhuji zařadit tuto navrženou zprávu vlády za její bod, který by v tom případě byl druhým bodem 12. 2. Pokud by však návrh předložený jménem klubu ODS nebyl přijat, navrhuji, aby mnou navrhovaný bod byl zařazen za bod 145, tj. za informaci vlády o plnění programového prohlášení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tedy pokud nebude přijat, pak za bod 145. Ano, děkuji.

Nyní prosím pana poslance Waltra Bartoše. Další přihlášenou je paní poslankyně Jarmila Boháčková. Hovoří tedy pan poslanec Walter Bartoš.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl vyřazení bodu č. 81, vládního návrhu zákona o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, sněmovní tisk č. 560, z pořadu této schůze. Krátce se pokusím zdůvodnit, proč navrhuji vyřazení tohoto bodu.

Zákon o pedagogických pracovnících předpokládá, že bude současně s ním předložen také nový návrh školského zákona. V tomto návrhu zákona se totiž asi osmkrát nebo devětkrát zákon odvolává právě na neexistující školský zákon. Protože ale školský zákon není předkládán na toto plénum a vláda si zřejmě bude muset ujasnit principiální vztahy školské politiky, jak ukázaly debaty o školském zákoně mezi vicepremiérem Marešem a paní ministryní Buzkovou, bylo by nešťastné, aby lex specialis, čili zákon, který je speciální vůči školskému zákonu, nějakým způsobem předem předurčoval, jaká má být budoucí podoba školského zákona.

Ještě jednou proto opakuji, že navrhuji vyřadit tento bod z pořadu této schůze.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jde tedy o bod č. 81, ano.

Mám tu ještě písemné přihlášky, především paní poslankyni Jarmilu Boháčkovou a paní poslankyni Kateřinu Konečnou. Hovoří paní poslankyně Boháčková.

 

Poslankyně Jarmila Boháčková: Vážený pane předsedo, vážení poslanci, navrhuji, aby bod 36, sněmovní tisk 348/1, byl vyřazen z programu této schůze a druhé čtení aby bylo zařazeno společně se sněmovním tiskem bodu č. 64, což je sněmovní tisk č. 556, tak, aby byly oba dva návrhy zákonů projednávány společně na některé z příštích schůzí Poslanecké sněmovny Parlamentu.

V případě, že bude můj návrh přijat, vztahuje se automaticky na třetí čtení návrhu, zařazené pod bodem č. 125, sněmovní tisk 348. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám, paní poslankyně, já jsem to úplně nepochopil. Vy jste žádala vyřazení bodu… (Poslankyně Boháčková: Č. 36, sněmovní tisk 348/1.) - Můžete mi svůj návrh dát písemně? (Poslankyně Boháčková předává svůj písemný návrh předsedovi Zaorálkovi.)

Nyní prosím paní poslankyni Kateřinu Konečnou.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedo. Dovolím si požádat sněmovnu o to, aby bod, který je zařazen nyní pod č. 96 stávajícího programu - je to vládní návrh zákona, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu smlouva mezi Českou a Slovenskou republikou - byl zařazen nejdříve po skončení písemných interpelací, které se tohoto bodu budou týkat a kde spousta věcí k tomuto bodu bude určitě vyjasněna. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Čili nejdříve po skončení písemných interpelací.

Pan poslanec Janeček je dalším přihlášeným, pak pan poslanec Hojdar a Grebeníček. To jsou prozatím písemné přihlášky.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, navrhuji vyřadit bod č. 40 a tomu odpovídající bod č. 130, to je tisk 413, kterým se novelizuje zákon o rodině.

Zároveň navrhuji zařadit tisk č. 415, což je návrh zákona, kterým se mění zákon č. 29, o soustavě základních škol, středních škol a vyšších odborných škol, na totéž místo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tedy vyřadit bod č. 40 a zařadit tisk č. 415. Dobrá. Tolik pan poslanec Janeček.

Hovoří pan poslanec Hojdar a pak pan poslanec Miroslav Grebeníček.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, na základě dohody hospodářského výboru s předkladateli návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, tisk 321, jinak jednací bod č. 35, navrhujeme vyřazení tohoto bodu z projednávání sněmovny a jeho přeřazení na další sněmovní schůzi. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji. Jde o bod 35.

Nyní hovoří pan poslanec Miroslav Grebeníček, pak poprosím pana poslance Laštůvku.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček : Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, v souvislosti s katastrofální úrovní nezaměstnanosti jsem zaznamenal sdělení ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, že ministerstvo má málo peněz na aktivní politiku zaměstnanosti.

Je veřejně známým faktem, že necelé 2,5 mld. Kč, které vloni vláda na tento účel vydala, jsou jen zlomkem ze dvou desítek miliard korun, které v tomtéž roce vláda vybrala na politiku zaměstnanosti od zaměstnanců a zaměstnavatelů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP