(14.30 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Z vybraných peněz kabinet Vladimíra Špidly, který aktivní boj s nezaměstnaností zřejmě ani při loňském půl milionu nezaměstnaných nepovažoval za nejvyšší prioritu, dofinancovával důsledky své činnosti v jiných resortech.

Za rozumnou cestu k nápravě považuji složení účtů ze strany vlády Poslanecké sněmovně i veřejnosti. Naplnění tohoto požadavku se nabízí prostřednictvím bodu, který zde navrhl poslanec Exner. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní prosím pana poslance Laštůvku.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych předložil návrh na pevné zařazení bodu. Je to bod našeho návrhu programu č. 172 - vládní návrh na vyslání sil a prostředků Armády ČR do Afghánistánu. Po dohodě s předsedou výboru pro obranu a bezpečnost a ministrem Kostelkou navrhuji, abychom tento bod zařadili pevně na pátek 20. 2. jako první bod odpoledního jednání. Tím vytvoříme dostatečný prostor pro to, aby tento bod byl projednán v obou garančních výborech, aby byl přítomen pan ministr obrany a abychom to také mohli prodiskutovat v klubech a současně abychom zajistili, že tak závažný problém nebude viset ve vzduchu v závislosti na způsobu projednávání ve sněmovně.

Tedy opakuji: 20. 2., 14.00 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. První bod odpoledne v pátek příští týden.

To jsou všechny písemné přihlášky, ale měl jsem tady další přihlášky..., pana ministra Ambrozka, takže prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovoluji si zcela mimořádně navrhnout pevné zařazení bodu, a to bodu č. 49, kterým je první čtení vládního návrhu zákona o ochraně přírody a krajiny, sněmovní tisk č. 575, jako první bod zítra ráno. Důvodem je, že se jedná o jednu z posledních transpozičních norem před naším vstupem do EU, a celkem obecná dohoda Poslanecké sněmovny je, že by tato norma mohla být projednána již na této schůzi, případně i se zkráceným čtením. A protože je to až bod 49, dovoluji si navrhnout pevné zařazení proto, abychom skutečně to tento týden projednali v prvním čtení a příští týden na to téma mohly zasednout výbory.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vidím pana poslance Martínka.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedo, já proti tomu, co pan ministr tady teď navrhl, nic nenamítám, protože myslím, že je to rozumný návrh, tak abychom měli čas ten bod řádně projednat ve výborech.

Nicméně si dovoluji navrhnout bod 51, rozpočtová pravidla, která předkládám s několika kolegyněmi a kolegy, navrhnout vzít zpět, protože díky spolupráci se Senátem se nám podařilo dostat obsah tohoto zákona do pozměňovacího návrhu, který byl před koncem roku schválen a v této chvíli je v platnosti, to znamená, bylo by zbytečné se tou materií znovu zabývat. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vzít zpět celý bod 51.

Nyní bych poprosil pana poslance Pátka, který byl další.

 

Poslanec Miroslav Pátek: Děkuji, vážený pane předsedo. Dámy a pánové, dovolil bych si poprosit o pevné zařazení bodu č. 42. Je to návrh zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona… atd., sněmovní tisk č. 467, druhé čtení. Prosil bych o pevné zařazení na pátek 13. 2. jako první bod. Stručné zdůvodnění: dohoda s hejtmanem kraje, aby se mohl zúčastnit tohoto jednání. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji, to je jasné. Bod 42.

Prosím pana místopředsedu Filipa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, páni a pánové, vzhledem k tomu, že jsme ještě nezměnili jednací řád v otázce ústních interpelací a situace je poměrně vážná, navrhuji za bod č. 164 navrhnout další bod, který by byl poměrně jednoduchý - zpráva ministra financí o dohodě s ministry zdravotnictví a školství o výplatě 13. a 14. platů v rozpočtové sféře. Nejde mi o celou rozpočtovou sféru, ale o tyto dva sektory, tak aby se o té zprávě mohlo diskutovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Jenom bych poprosil možná o přesný název, který nejsem schopen reprodukovat.

Nyní bych požádal pana poslance Koudelku, pak registruji pana poslance Hojdu.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, navrhuji, aby body pana ministra Čermáka, sněmovní tisk č. 424 a sněmovní tisk č. 516, byly pevně zařazeny jako první a druhý bod v pátek dopoledne, případně, jestli už tam bylo něco navrženo, tak po těch již navržených bodech, a to z toho důvodu, že pan ministr bude v tomto týdnu účasten zastupování vlády v jednání před Ústavním soudem, a nebude tedy moci býti přítomen.

Dále navrhuji, aby sněmovní tisky 201 a 202 - správní řád a doprovodný zákon ke správnímu řádu - byly zařazeny až na konec bloku druhých čtení z toho důvodu, že zatím nebylo rozdáno usnesení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám, ale kdyby byly k dispozici ty jednací body, pořadí těch bodů, tady jsou jenom tisky.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Jde o body 32 a 33 a správní řád vám dodám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Takže to byl pan poslanec Koudelka. A nyní pan poslanec Hojda je další přihlášený.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, s ohledem na to, že se budou čtyři volební body, tj. bod 139 až 144, moci uskutečnit nejdříve až desátý den od dnešního dne, navrhuji, aby tyto volební body byly zařazeny pevně na 25. 2., tj. středa, půl hodiny před polední přestávkou, aby se případně druhé kolo voleb mohlo uskutečnit ještě tentýž den večer. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pevně na 25. 2. půl hodiny před polední přestávkou, takhle to bylo míněno. Ty čtyři volební body 139 až 144. Dobrá. Děkuji.

Ptám se, kdo ještě další se hlásí. Paní poslankyně Horníková, ano, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, chtěla bych požádat o změnu v programu. Změna se týká bodu č. 17, sněmovní tisk č. 270. Žádám, aby byl tento bod zařazen za bod č. 10, sněmovní tisk č. 150. Zdůvodnění je velmi jednoduché: oba tisky se zabývají stejnou problematikou, je to zákon o nájemném, a jsem přesvědčena, že tyto tisky by měly být projednávány současně. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Bod č. 17 zařadit v projednávání za bod č. 10. O tom můžeme hlasovat. Tolik paní poslankyně Horníková.

Nyní se ptám, kdo další má ještě návrh, jak změnit náš návrh. Pokud všechny návrhy odezněly, rozpravu k návrhu programu končím.

Přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v tom pořadí, v jakém byly podány.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP