Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
11. února 2004 v 9.05 hodin

Přítomno: 187 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám dobrý den. Všechny vás upřímně vítám na druhém jednacím dni 27. schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, nebo mi oznámili, komu byla vydána náhradní karta.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: kolega Antolák ze zdravotních důvodů, kolega Patera ze zdravotních důvodů, pan poslanec Zvěřina - zahraniční služební cesta. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Karel Čermák, který zastupuje vládu v řízení před Ústavním soudem, a Pavel Němec z důvodu neodkladného jednání mimo Prahu.

Na dnešní dopoledne jsme pevně zařadili jako první bod č. 48, potom se budeme věnovat bodům 6 až 8. Dále budeme pokračovat v projednávání schváleného pořadu schůze, tedy body 13, 14, 15, 16 a dalšími. Ještě jednou opakuji - bod 48, potom bod 6, 7, 8 a další body - 13, 14, 15 a 16.

Vzhledem k tomu, že jste mi všichni věnovali maximální pozornost, opakuji, že budeme projednávat body č. 48, bod 6, 7, 8 a následně body 13, 14, 15 a 16.

 

V souladu s tím, co jsem v tuto chvíli sdělil, zahajuji projednávání bodu

 

48.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb.,
o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky
a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 575/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení. Nicméně k tomuto konstatuji, že jsem obdržel podpisovou listinu poslanců poslaneckého klubu ODS, kteří podávají veto vůči projednávání podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu.

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych alespoň stručně odůvodnil sněmovní tisk 575 - návrh zákona, kterým se mění zákon o ochraně přírody a krajiny 114/1992 Sb. a další zákony.

Je to již druhá verze. První novela zákona 114/1992 Sb., jehož účelem je transpozice základních dvou směrnic Evropského společenství v oblasti ochrany přírody, tzn. směrnice Rady 92.43 o ochraně přírodních stanovišť volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, tzv. směrnice o stanovištích, a směrnice Rady 79/409 o ochraně volně žijících ptáků. Předchozí návrh byl projednáván v průběhu celého loňského roku a po rozsáhlém projednávání, které trvalo téměř celý rok, a ve znění komplexního pozměňovacího návrhu nebyl v listopadu Poslaneckou sněmovnou o jeden hlas přijat. Protože se jedná o jednu z posledních oblastí, kde Česká republika nemá harmonizovanou svou legislativu s právem Evropského společenství, předkládá vláda novou verzi tohoto zákona.

Návrh zákona byl schválen na vládě 21. ledna. Vychází ze schváleného vládního návrhu a bere v úvahu i většinu pozměňovacích návrhů schválených Poslaneckou sněmovnou při minulém projednávání a dále bere v úvahu hlavní připomínky zájmových skupin k návrhu zákona v té podobě, v jaké nebyl Poslaneckou sněmovnou o jeden hlas přijat. Zároveň bylo dosaženo dohody s ekonomickými resorty.

Hlavní rozdíly proti vládnímu návrhu zákona, který nebyl schválen 6. listopadu 2003, jsou následující: ptačí oblasti nejsou navrhovány jako nová kategorie zvláště chráněného území, ale jako samostatný typ chráněného území s méně přísným režimem, než je v zákoně stanoven pro zvláště chráněná území. Tato území nebudou vyhlašována, budou pouze vymezována základními ochrannými podmínkami.

Za druhé. Ustanovení o smluvní ochraně se doplňuje tak, aby podle něj bylo možno chránit lokality Natura 2000 podle směrnice o stanovištích. To znamená, aby vedle klasického procesu vyhlašování ochrany jejich území byla v případě dohody s vlastníkem možná smluvní ochrana.

Za třetí. Doplňuje se na základě projednávání v Poslanecké sněmovně ustanovení o náhradě újmy vlastníkům zemědělských a lesních pozemků. Vztahuje se to samozřejmě i na další podnikatele v zemědělství, jako jsou rybáři. Náhrada újmy se vztahuje na všechny typy vlastníků bez rozdílu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP