(9.20 hodin)

Poslanec František Pelc: Soustava našich chráněných území, respektive část evropské soustavy Natura 2000, by měla být bezesporu jedním z pozitivních a neoddiskutovatelných vkladů České republiky do Evropské unie jako takové. Je k tomu však potřeba splnit jeden drobný předpoklad, a to projednat a schválit předkládaný návrh zákona. Proto si vás dovoluji, vážení kolegové a vážené kolegyně, požádat o podporu tohoto zákona a propuštění do dalšího čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které se mi přihlásil pan kolega Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Já se omlouvám, že vstupuji teď do rozpravy s procedurálním návrhem, který se ne přímo týká tohoto bodu, ale jsem k tomu tlačen naším jednacím řádem, když jsme si odhlasovali, že do půl hodiny po zahájení je možné předkládat návrhy na změny programu. Takže já bych rád vystoupil s krátkým procedurálním návrhem, který se týká určité úpravy a změny bodů programu, a to konkrétně tak, že bod číslo 8 našeho programu doporučuji přeřadit na čtvrtek 19. 2. jako první bod po pevně zařazeném bodu 170 - Odpovědi na písemné interpelace.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, prosím, abychom si zvykli na to, že budeme dodržovat nějaká pravidla, zejména klíčové pravidlo. Zní: neučinit z pořadu schůze chaotickou změť bodů, ve které se nevyzná nikdo, včetně předsedajícího. Za druhé si myslím, že takovýto návrh může klidně počkat až po projednání tohoto bodu. (Hlasy: Ne.) Myslím si, že je nelogické, abychom v rámci tohoto bodu hlasovali o procedurálním návrhu. Za třetí - platí pravidlo pro zařazování bodů nebo přeřazování bodů v rámci již schváleného pořadu schůze a prosím, abyste svůj návrh v souladu s tím, co jsem řekl teď, přehodnotil a upravil. (Poznámky poslanců Ibla a Krause z místa: Do 30 minut po zahájení schůze.) Návrh byl načten. Nechám o něm hlasovat po skočení projednávání tohoto bodu.

Otevřel jsem obecnou rozpravu, do které mám písemnou přihlášku pana poslance Ouzkého, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji vám, pane předsedající. Pane ministře, kolegyně a kolegové, já ještě zkontroluji techniku, abych nerušil za mikrofonem. (Řečník vypíná mobil.)

Dovolte mi zdůraznit pouze parciální aspekt tohoto zákona. Pan ministr nám ve svém vystoupení sdělil, že to od nás Evropská unie žádá. Už jsme si zvykli v této sněmovně plnit požadavky Evropské unie. Myslím, že posledních šest let zde neděláme nic jiného. (Ohlas v sále.) Také zdůraznil, že přijetí tohoto zákona je velmi důležité pro čerpání dotací pro dotčené regiony. Pan zpravodaj to doplnil ještě jasným požadavkem ekonomické prosperity těchto dotčených regionů a mě jako poslance z velmi dotčených regionů severních Čech či krušnohorského regionu na tom jenom zaráží, že občané Krušnohoří a starostové krušnohorských obcí jsou úplně opačného názoru a veškeré podněty a veškeré maily, které dostávám od dotčených starostů, kde má být vyhlášena Natura 2000 v krušnohorskému pásu, upozorňují na to, že dojde k petrifikaci stávajícího devastačního stavu této oblasti, že tento zákon absolutním způsobem zablokuje jakýkoli plánovaný rozvoj obcí. Věc, která mě zaráží nejvíce - že se jich na to nikdo neptal. Tento zákon s nimi nebyl vůbec diskutován. Tam přijelo několik studentů, kteří projeli lesy a spočítali ptáky, zakreslili nějakou mapu, a oni se o její existenci dozvěděli pouze až z návrhu zákona. Stejně nesouhlasné stanovisko je nejen stanovisko dotčených obcí, ale i mikroregionu Krušnohoří.

Já zde chci říci, že rozhodně nejsem proti ochraně přírody. Já jsem jenom velmi rád, že se podařilo tento zákon - závažný zákon - dostat do standardního projednání, a doufám, že bude dostatek prostoru pro to, najít nějaký konsensus mezi skutečnými požadavky ne několika ochránců přírody, ale skutečnými požadavky občanů těchto dotčených regionů s nutnou ochranou přírody. To je moje jediná poznámka. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou se přihlásil pan kolega Kalousek, poté pan kolega Bíža a poté pan kolega Mencl.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Kolegové, velmi se omlouvám, že faktickou poznámkou ruším projednávání tohoto bodu, ale mám ještě šest minut do lhůty, kdy musím navrhnout nezbytnou procedurální úpravu. Jedním z bodů dnešního dne je daň z přidané hodnoty, druhé čtení. Vzhledem k tomu, že rozpočtový výbor vzhledem k velmi složité materii bude hlasovat až dnes večer, dovolím si navrhnout, a velmi se za to omlouvám, ale je to zvlášť odůvodnitelný případ, aby druhé čtení zákona o DPH probíhalo příští týden ve středu v 9 hodin ráno. Prosím, abychom o tomto procedurálním návrhu hlasovali po ukončení tohoto bodu. Promiňte, že jsem teď vstoupil do projednávání, ale podle schválené procedury jsem měl čas do 9.30 hodin. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já nebudu opakovat slova, která jsem použil v případě pana kolegy Krause, nicméně považuji za významnou tu část vašeho vystoupení, pane kolego, že považujete ten návrh za ten, který spadá do těch zvlášť odůvodnitelných případů.

Ještě pan kolega Doležal, poté se vrátíme k rozpravě.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Já bych rád doplnil pana kolegu Kalouska. Rozpočtový výbor včera ještě projednával materii zákonů o kapitálovém trhu, které by mohly přijít též ve druhém čtení na program, a ty by bylo také potřeba odložit na pevný termín někdy v příštím týdnu, protože teď se zpracovávají pozměňovací návrhy a usnesení rozpočtového výboru a poběží lhůty, takže abychom se nedostali při projednávání do problémů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, toto jsme řešili na jednání grémia a oznámil to předpokládám pan předseda sněmovny, že se dá očekávat přísun dalších druhých, respektive třetích čtení na pořad jednání sněmovny. S tím, že kompletní návrh těch bodů, které by takto mohly být zařazeny, by měl padnout někdy kolem 19. února, a tím bychom to stihli všechno zařadit. Samozřejmě zařadit na konec druhých čtení, žádné jiné výjimky poskytovány nebudou.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Pane předsedající, já vás chci doplnit. Tyto body tam zařazeny už jsou. To znamená, že jde o jenom o to, zařadit body 24 až 27 na konec druhých čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Takže to je procedurální návrh. Body 24 až 27. Já nepochybuji o tom, že ten návrh je hluboce promyšlen, ale má nějakou logiku? Má tento návrh nějakou logiku a opodstatněnost? (Debata u předsednického stolu mimo mikrofon.) Začíná platit, že v tom programu se za chvíli opět nevyzná nikdo.

Já jsem zaregistroval tři procedurální návrhy, nicméně platí, že o nich budeme hlasovat až po skončení tohoto bodu. Nyní uděluji slovo panu poslanci Josefu Bížovi, který je řádně písemně přihlášen do rozpravy. Připraví se pan poslanec Mencl.

 

Poslanec Josef Bíža: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, vláda schválila novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která má po vstupu do země do Evropské unie umožnit vyhlášení nových typů chráněných území Natura. Vláda tuto novelu schválila 21. ledna pod usnesením číslo 65. Pro hlasovalo 12 ministrů, 2 se zdrželi.

Jak už zde bylo řečeno panem ministrem, pokud by Parlament tuto novelu nestihl schválit do 1. května, hrozily by státu vysoké sankce. Kabinet proto požádal o zkrácené řízení. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče. Dnes tedy do třetice všeho dobrého: Prosím všechny kolegyně a kolegy, aby zaujali svá místa v lavicích, a sděluji, že dokud se tak nestane, nebudeme pokračovat v projednávání tohoto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP