(12.10 hodin)

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Paní předsedající, já jenom krátce. Nechci samozřejmě zasahovat do problematiky advokátů, ale chci upozornit tuto ctěnou sněmovnu. Tento zákon neřeší jenom advokáty, on řeší daňové poradce a účetní, takže těm jsme zapomněli vyjmenovat, co mohou, co nemohou a kdy budou informovat a kdy nebudou informovat. Upnuli jsme se tady totiž jenom na advokáty. A bojím se, že u účetního to bude docela problém.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Do podrobné rozpravy se hlásí ještě pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, tuším, že se chýlíme skutečně ke konci projednávání této novely. A musím říci za klub ODS, že skutečně platí to, že klub ODS nepodporoval a nepodporuje vládní předlohu, protože si myslí, že je skutečně špatná. Myslím si také, že nicméně nic nemůže bránit tomu, aby kdokoli, včetně poslanců ODS, předložil návrhy, které, když už je ta novela tak špatná, tak aspoň například vytvoří kontrolní mechanismy těch skupin lidí, které mají být například kontrolovány. To je prostě legitimní postup a sněmovna se rozhodne, zda takovou normu či úpravu přijme, či nikoli.

A myslím si, že popis celého průběhu zde zrekapitulovala velmi dobře předsedkyně ústavně právního výboru, a myslím si, že na margo té věci by se pan premiér měl skutečně paní kolegyni Dundáčkové omluvit. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O slovo se přihlásil premiér české vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, oceňuji vyjádření poslance Vojíře, který jasně sdělil, že principiálně je ODS proti, a pochopil jsem celý průběh této debaty. V zásadě se potvrdila ona hypotéza, kterou jsem předložil. Poslanecký klub ODS ze zásady nechce, aby byla omezena možnost praní špinavých peněz. (Oživení v sále. Smích poslanců ODS.) Proto předkládáním pozměňovacích návrhů si vytváří politickou legendu pro záporné hlasování. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. O slovo se přihlásil pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové. Chápu, že pan předseda vlády je v posledních dnech poněkud více nervózní než obvykle a z toho plyne jeho poněkud nervní vyjadřování tady od tohoto řečnického pultu.

Ale chtěl bych shrnout fakta. Fakt číslo jedna. Paní kolegyně Dundáčková jasně řekla, že tato vládní norma je nekvalitně připravena. Proto poslanci ODS tuto normu ve vládním znění nepodporují.

Fakt číslo dvě. Paní předsedkyně ústavně právního výboru konstatovala jako vládní poslankyně v podstatě totéž, to znamená, upozornila na některé nedostatky této normy a na fakt, že ústavně právní výbor musel přijmout a navrhnout ústy svých poslanců některé pozměňovací návrhy.

Fakt číslo tři. Komplikovanost a dlouhost projednávání této normy jak v ústavně právním výboru, tak i ve výboru pro evropskou integraci dokazuje, že tato norma nebyla vládou připravena dobře, protože napříč politickými stranami výhrady proti této normě vyjadřovali například ve výboru pro evropskou integraci i poslanci vládní koalice.

Fakt číslo čtyři. Pan ministerský předseda používá neadekvátní a zbytečné výrazy, zatímco poslanci ve dvou klíčových výborech se snažili na tomto zákonu ledacos odpracovat. Pan ministerský předseda tady pouze planě ideologizuje a měl by svá slova, je-li čestný muž, vzít zpět.

Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, nemám již žádnou další přihlášku do obecné rozpravy, a obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se pana ministra financí a poté zpravodajů, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Chci poděkovat za všechny pozměňující návrh, které zazněly. Musím říci, že v konečném hlasování se ukáže, že pozměňovacích návrhů, které se týkaly zákona jako takového, zas není tak velké množství a že se v zásadě skutečně koncentrují k tomu jedinému problému, který zde byl diskutován takovýmto způsobem. A toho se také týká nejrozsáhlejší pozměňující návrh, který byl předložen.

Domnívám se tedy, že pokud bychom vzali normy podle toho, kolik k nim bylo předloženo pozměňujících návrhů, tak tato norma se určitě řadí k těm normám, ke kterým bylo konkrétně ve třetím čtení na plénu Poslanecké sněmovny předloženo daleko nejméně pozměňujících návrhů, pokud vezmu běžný průměr zákonů, které jsou v Poslanecké sněmovně projednávány. A za tu dobu, kdy jsem poslancem parlamentu, musím říci, že jsem se nesetkal s jediným návrhem zákona, který by předložila vláda, u něhož by opozice legitimně z pohledu opozice nepoužila argument, že ten zákon není kvalitně připravený. Myslím si, že to je legitimní slovník opozice, je legitimní, když ho opozice používá, ale pak by se to také mělo projevit v množství konkrétních pozměňujících návrhů, které jsou k té či ke které vládní předloze posléze předloženy.

Děkuji tedy Poslanecké sněmovně a jsme velmi rád, že se nám podařilo dotáhnout tento návrh zákona k tomu, že jsme již nyní ukončili nebo za malou chvíli ukončíme projednávání zákona ve druhém čtení, a těším se na hlasování o konkrétních pozměňujících návrzích. A chtěl bych slíbit, že budu jako zástupce předkladatele podporovat všechny návrhy, které tuto normu vylepšují. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Braný jako zpravodaj se hlásí se svým závěrečným slovem. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Braný: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, celkem bylo podáno 43 pozměňovacích návrhů, když vezmu návrhy pana Koudelky a některých dalších jako celek, jako jeden návrh. Má tedy pravdu pan ministr, že se to nakonec zredukovalo, ale je to tím, že tyto pozměňovací návrhy jsou jako komplexní pozměňovací návrh.

Je tedy 43 pozměňovacích návrhů a v podrobné rozpravě zazněla spíš vstřícná gesta, jako kolegyně Dundáčkové a některých dalších, jestli odročit jednání, vrátit návrh zákona do výboru, ale procedurálně není k hlasování žádný návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ještě se zeptám paní poslankyně Dundáčkové a pana poslance Milana Ekerta, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Vzhledem k tomu, že tomu tak není, končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem, který podle schváleného pořadu jednání budeme projednávat, je bod

 

15.
Vládní návrh zákona o omezení plateb v hotovosti
/sněmovní tisk 264/ - druhé čtení

 

Na 23. schůzi dne 12. prosince minulého roku jsme při třetím čtení souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto vládního návrhu. Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení poslanci, vládní návrh zákona o omezení plateb v hotovosti sleduje především zájem státu a finančních institucí, neboť přináší úspory při manipulaci s penězi i snížení nákladů na jejich tisk. Rovněž lze očekávat snížené náklady u všech obchodních subjektů při vyrovnávání hotovostí.

Působnost předkládaného zákona se vztahuje na vzájemné platby mezi fyzickými a právnickými osobami s místem trvalého pobytu nebo sídlem na území České republiky, jakož i na platby prováděné těmito osobami do zahraničí.

Navržené omezení plateb v hotovosti obsahuje potřebnou regulaci, která sleduje především celospolečenský zájem na omezení daňových úniků, racionalizaci a optimalizaci peněžních hotovostních toků, zvýšení bezpečnosti zúčastněných subjektů a v neposlední řadě působí rovněž proti možnostem legalizace výnosů, které vyplývají z trestné činnosti.

Chci říci, že akceptuji a doporučuji pozměňující návrhy navržené rozpočtovým výborem Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji a nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Antonín Macháček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní předsedající, místopředsedkyně sněmovny, budu jenom velice stručný.

Od jednání sněmovny, která vrátila předlohu do druhého čtení, nejsem si vědom a nemám informace, že by byl podán jakýkoliv pozměňovací či jiný návrh k tomuto sněmovnímu tisku. To za prvé. Za druhé, rozpočtový výbor se touto předlohou v té době nezabýval. A za třetí, v obecné rozpravě, která je otevřena, jenom říkám, že v podrobné rozpravě se pak přihlásím k části sněmovního tisku 264/2, který obsahuje podané pozměňovací návrhy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku a také nevidím, že by se někdo hlásil z místa. Obecnou rozpravu tedy končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Melčáka a poté pana zpravodaje, ale pan zpravodaj , protože má přednostní právo, může vystoupit jako první. Prosím, pánové, dohodněte se.

Vystoupí pan zpravodaj poslanec Antonín Macháček a poté pan poslanec Melčák.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP