(17.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Podle schváleného pořadu naší schůze budeme pokračovat bodem 32.

 

32.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 551/1991 Sb.,
o Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR, ve znění pozdějších předpisů
a zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových
a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 444/ - druhé čtení

 

Požádám, aby své místo zaujali paní ministryně zdravotnictví Marie Součková a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Vladimír Říha. Z pověření vlády nám tisk 444 ve druhém čtení uvede paní ministryně zdravotnictví Marie Součková. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Marie Součková: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, navrhovaná úprava, kterou se provádí změna zákona 551/1991 Sb., o VZP ČR, a zákona č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, představuje první etapu koncepčních změn v oblasti veřejného zdravotního pojištění.

V tuto chvíli bych chtěla říci, že si všichni uvědomujeme, jak je důležité, aby právě pojišťovní zákony, které se dotýkají veřejného zdravotního pojištění, byly správné a znamenaly nastavení správných pravidel a správných cest ke stabilizaci českého zdravotnictví.

Dané novely, které předkládáme, budou nejen vytvářet pravidla do výše rezervního fondu, do přesnější specifikace fondu prevence, ale také budou zakotvovat oprávnění zástupců státu, zástupců pojištěnců a zástupců zaměstnavatelů ve správních radách zdravotních pojišťoven, pokud jde o rozhodování v některých zásadních otázkách. Nová organizační struktura VZP bude respektovat reformu veřejné správy ve smyslu vytváření krajských poboček s redukcí okresních a jejich změnou v návaznosti na organizační předpoklady pro zvýšení účinnosti řízení pojišťovny, pro flexibilitu uspořádání v závislosti na vývoji počtu pojištěnců, plátců pojistného a smluvních zdravotnických zařízení. Rovněž tak i změna navrhovaná ve smyslu upuštění od dalšího každoročního navyšování zajišťovacího fondu povede ke zvýšení základního fondu na úhradu zdravotní péče.

V průběhu doby, než byl tento zákon poslán do druhého čtení Parlamentu ČR, jsme byli svědky akutní fáze zastabilizování deficitu v rámci avizovaných změn VZP, ale také i odkupu pohledávek za bývalými okresními nemocnicemi přes Českou konsolidační agenturu. Tak, abychom řešili stabilizaci veřejného zdravotního pojištění, je třeba provést ještě důslednější změny. Tyto změny znamenají spravedlivé přerozdělení ve smyslu portfolia pojištěnců z hlediska věkové struktury, z hlediska náročnosti, ale také i z hlediska pro pojišťovny samé srovnání např. i se správou sociálního zabezpečení stran záboru ve smyslu konkursů, ve smyslu nedoplatků nebo ve smyslu i trestnosti při neodvádění zdravotního pojištění, které dosud platí pouze pro zaměstnance, nikoli pro zaměstnavatele.

Další věcí je také nerovnost při obou zákonech, kdy zdravotně pojistné plány VZP jsou projednávány v Poslanecké sněmovně, ale zaměstnanecké nikoli. Domnívám se, že je správné, aby tyto zdravotně pojistné plány byly schvalovány, protože se jedná o peníze daňových poplatníků, rovněž zde v Parlamentu ČR. Proto pozměňovací návrhy, které si osvojili mnozí poslanci a budou předkládány při čtení tohoto zákona a projednávání ve druhém čtení, řeší a reagují právě na tuto situaci, která vznikla a která má vést k narovnání věcí v rámci zákonů č. 551 a 280.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o podporu těchto zákonných změn. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni zdravotnictví Marii Součkové. Připomínám, že návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk č. 444/1. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Vladimír Říha, který nás bude informovat o jednání výboru. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vladimír Říha: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením č. 121 z 20. schůze výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, která se konala dne 22. ledna t. r.

Usnesení č. 121 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 551/1991 Sb., o VZP ČR, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 444.

Po odůvodnění náměstka ministryně zdravotnictví Karla Doležala, zpravodajské zprávě mé a po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví

1. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 551/1991 Sb., o VZP ČR, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 444.

Dále doporučuje, aby Poslanecká sněmovna přijala k tomuto návrhu změny a doplnění. Všechny navržené změny jsou uvedeny v tisku 444/1, který máte k dispozici. Proto nepovažuji za potřebné je tady číst.

2. Výbor zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny a aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Podepsána předsedkyně, ověřovatelé a zpravodaj.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy mám v tuto chvíli jednu přihlášku pana poslance Miroslava Ouzkého. Prosím, pane poslanče, můžete se ujmout slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP