(18.40 hodin)
(pokračuje Bičík)

Domnívám se tedy proto, že by nebylo dobré, abychom skutečně tento zákon nějakým způsobem v současné době uzavírali, přijímali nebo i zamítali, a že bude dobré, když bude celý návrh komplexně projednán současně s předloženým návrhem velkého školského zákona. Předkládám tedy návrh na přerušení tohoto bodu jednání a jeho odročení do doby předložení návrhu školského zákona naší vládou. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, to byl procedurální návrh v podrobné rozpravě na přerušení, který je samozřejmě možný, není ani na zamítnutí, ani na vrácení návrhu k přepracování, ale je to návrh na přerušení projednávání, což je v souladu s jednacím řádem.

Hlásí se zástupce navrhovatelů.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, jenom bych doplnil podané informace o skutečnost, že nebyly zcela přesné, protože tento zákon pouze umožňuje řediteli školy takovou funkci zřídit, neukládá to, čili je to samozřejmě dáno jeho finančními možnostmi.

Druhá věc je ta, že tuto materii jsme skutečně projednávali již před prázdninami. Kdyby tenkrát byla přijata, tak už v tomto školním roce některé ze zdravotně postižených dětí mohly mít toho asistenta ve třídě. Pokud to budeme dále odkládat, můžeme se velmi snadno dostat do situace, že i další rok tato možnost nebude. Prosil bych tedy o velmi vážné zvážení, pokud by někdo snad chtěl podpořit onen návrh, který zde byl podán, tj. přerušení projednávání tohoto návrhu zákona. Myslím, že by to bylo velmi nešťastné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nemám žádnou další přihlášku do podrobné rozpravy, podrobnou rozpravu končím.

Budeme postupovat podle § 72 zákona o jednacím řádu, to znamená, že budeme hlasovat o odročení, o přerušení tohoto návrhu.

Ještě se hlásí pan kolega Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Pane předsedající, chtěl jsem upozornit na to, že v podrobné rozpravě zazněl návrh na přerušení a odročení. O tomto návrhu se mělo hlasovat v podrobné rozpravě, neměla se tedy ukončit podrobná rozprava.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No, já jsem to pochopil jinak. Je námitka proti postupu předsedajícího, kterou uplatnil pan kolega Karel Vymětal. Pochopil jsem to tak, že se bude tento návrh současně projednávat s vládním návrhem, protože on navrhoval odročení do předložení vládního návrhu, to znamená po skončení podrobné rozpravy. Jestli to pan kolega Bičík neřekl, tak jsem ho špatně pochopil, omlouvám se sněmovně. Ale mohu samozřejmě nechat hlasovat o námitce proti postupu předsedajícího, pokud ji pan kolega Karel Vymětal uplatňuje. (Ano.) Uplatňuje, dobře.

Nejdříve tedy budeme hlasovat o tom, jestli sněmovna namítá proti postupu předsedajícího, tak jak to uplatnil pan kolega Karel Vymětal.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 84 a ptám se, kdo je pro námitku pana poslance Karla Vymětala. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 84 z přítomných 161 pro 15, proti 57. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy postupovat podle § 72 jednacího řádu a budeme hlasovat o odročení tohoto návrhu zákona do předložení vládního návrhu školského zákona, abych nemusel číst celý text.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 85 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 85 z přítomných 163 pro 84, proti 31. Návrh byl přijat.

 

Děkuji zástupcům navrhovatelů, děkuji zpravodaji. Počkám ještě na kontrolu hlasování. (Děje se.) S výsledkem hlasování je souhlas. Návrh byl přijat a odročili jsme bod 36.

 

Vážené kolegyně a kolegové, podle schváleného programu naší schůze budeme zítra začínat bodem 37, což je poslední druhé čtení, které je připraveno. Ostatní druhá čtení nemohou být projednávána, protože nejsou ještě doručena usnesení jednotlivých výborů. Proto druhým a následujícími body programu budou prvá čtení návrhů zákonů. Budou to body 49, 50, 51 a 52. Prvním bodem zítřejšího jednání je tedy bod 37, vládní návrh zákona o zřízení Univerzity obrany, a druhým a dalšími body jednání budou prvá čtení podle pořadu schůze.

Přeji vám příjemný večer, jednotlivým výborům, které budou zasedat, dobré jednání, a zítra na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 18.46 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP