Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
12. února 2004 v 9.07 hodin

Přítomno: 180 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den 27. schůze Poslanecké sněmovny, srdečně vás vítám. Prosím, abyste se přihlásili všichni identifikačními kartami, a pokud má někdo náhradní kartu, abyste mi to sdělili.

Do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání poslanci: Miloš Kužvart - který je ale tady, takže pravděpodobně se neomlouvá. Takže se omlouvá pan poslanec Miloš Patera na 10 až 13. února ze zdravotních důvodů, a z rodinných důvodů se omlouvá se pan poslanec Josef Šenfeld. Omlouvá se také ministr Pavel Němec, který je 12. a 13. 2. na zahájení Mezinárodního veletrhu Holiday world 2004.

Ještě než se začneme zabývat programem, tak vám sdělím, že včera večer některá z dam zapomněla na toaletě květinový dar, takže sděluji, že ten květinový dar je u mne od této chvíle, pravděpodobně souvisí s Valentýnem - včerejším nebo dnešním. Takže květinový dar u mne.

Jak jste byli včera informováni, tuším místopředsedou Filipem, tak bychom dnes projednávali nejdříve bod 37. a pak bychom se věnovali návrhům zákonů v prvém čtení od bodu 49, protože ty zákony ve druhém čtení nelze v tuto chvíli projednávat. Takže budeme čekat, až se posune jejich projednávání ve výborech a budou předložena usnesení, eventuálně uběhnou příslušné lhůty.

 

Prvním bodem dnešního programu bude bod 37. - vládní návrh zákona o zřízení Univerzity obrany, sněmovní tisk č. 461.

Hlásí se pan poslanec Vymětal, kterého jsem se snažil přehlédnout, ale on se… Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedo. Já se příště vynasnažím povyskočit, abych byl vidět.

Dámy a pánové, pod bodem 56 máme zařazenu do programu schůze novelu zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Já jsem požádal Parlamentní institut u tohoto tisku, aby prověřil vazbu na komunitární právo. Toto mi Parlamentní institut zpracuje až teprve příští týden, proto bych chtěl požádat, aby sněmovna souhlasila s tím, že bod 56 bude posunut na konec prvních čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Bod 56 na konec prvních čtení. To bychom měli odhlasovat. Dobrá. Takže návrh pana poslance Vymětala, abychom bod 56 odsunuli až na konec tohoto bloku prvních čtení, to je věc, kterou lze žádat, o které lze hlasovat.

 

Takže já vás prosím, budeme hlasovat o tomto návrhu - bod 56 na konec prvních čtení. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 86, z přítomných 113 poslanců pro hlasovalo 72, proti jeden. Tento návrh byl přijat.

 

Teď tedy můžeme přikročit k projednávání bodu

 

37.
Vládní návrh zákona o zřízení Univerzity obrany
/sněmovní tisk 461/

 

Z pověření vlády by předložený návrh zákona měl uvést ministr obrany Miroslav Kostelka. Já poprosím pana ministra Kostelku, aby se ujal slova.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Dobrý den, dámy a pánové. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane ministře. Vážení kolegové, i když si tady zvyšuji hlasitost na maximum, tak neslyším řečníka. Takže sám za sebe vás musím požádat - má-li to jednání mít šanci proběhnout a abychom věděli, co se děje, tak vás prosím, abyste se utišili.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Já se také pokusím přidat na hlase, pane předsedo.

Na základě plánu legislativních prací vlády na rok 2003 a schválené koncepce výstavby profesionální Armády České republiky a mobilizace ozbrojených sil České republiky usnesením vlády ze dne 13. listopadu 2000, 1140, a následným usnesením v loňského roku v listopadu byl zpracován návrh zákona o zřízení Univerzity obrany v Brně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP