(16.30 hodin)
(pokračuje Špidla)

Vláda zde souhlasila s uvolněním částky 150 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy na pokrytí rozpočtově nezajištěných potřeb financování investiční přípravy území průmyslové zóny Kolín-Ovčáry.

Plnění obou usnesení vlády. Do konce roku 2003 byla tato průmyslová zóna podpořena částkou 1 miliarda 700 milionů korun a letos by zde měla být výstavba dokončena. Z celkového příslibu zbývá k proinvestování ještě 300 milionů korun. Dojde k tomu, samozřejmě.

Další přísliby. Usnesení vlády č. 550 ze dne 29. května 2002 o řešení financování bytové výstavby v souvislosti s realizací projektu společného podniku společnosti Peugeot-Citroën Automobil, s.a., Toyota Motor Corporation. Vláda zde kromě převodu pozemků ve vlastnictví státu souhlasila s podporou výstavby nájemných bytů v roce 2003 a 2004 v celkové výši 336 milionů korun. Z toho v roce 2003 220 milionů korun a v roce 2004 116 milionů korun.

Plnění. Tady je nutno připustit, že při realizaci došlo především v roce 2003 ke zpoždění. Prostředky sice byly k dispozici, ale nepodařilo se je vyčerpat kvůli problémům s výkupem pozemků a se zpracováním projektové dokumentace. Usnesením č. 47 ze dne 14. ledna 2004 vláda navíc schválila možnost použít pro tyto účely prostředky Státního fondu bydlení, a to podle podmínek stanovených v nařízení vlády č. 369 o použití prostředků ke krytí části nákladů výstavby bytů přednostně pro zaměstnance příjemců investičních pobídek. Tím je problém financování vyřešen. Je pravděpodobně, že byty budou včas dokončeny. V lokalitě Kasárna už začaly stavební práce a operativně, například včera, ale i dnes zasedá koordinační výbor. Tady jsem si celkem jist, že opět splníme vše, co jsme slíbili, do poslední koruny.

Usnesení vlády z 11. února 2002 k řešení umístění sídla Zlínského kraje. Vláda zde souhlasila, aby ČKA postoupila pohledávku týkající se bývalé správní budovy společnosti Baťa Zlínskému kraji za cenu jedné koruny, a uložila Ministerstvu vnitra ve spolupráci s Ministerstvem financí zajistit finanční prostředky na její rekonstrukci ve výši 400 milionů pro umístění krajského úřadu a 200 milionů pro umístění územních finančních orgánů. Plnění: Částka v plné výši 600 milionů korun byla uvolněna. Zatím bylo proinvestováno 85 milionů korun a v roce 2004 je připraveno k proinvestování 506 milionů korun.

Usnesení vlády č. 295 ze dne 25. března ke zprávě o hospodářské a sociální situaci Moravskoslezského kraje. Vláda zde uložila uvolnit Ministerstvu vnitra ze své kapitoly 22 milionů korun pro účely reformy veřejné správy. Částka byla převedena, budova byla zakoupena.

Usnesení vlády č. 549 ze dne 29. května o zabezpečení investiční přípravy území průmyslových zón v regionech Severozápad a Moravskoslezsko. Vláda zde souhlasila jednak s převodem pozemků ve vlastnictví státu, jednak se zajištěním prostředků na výkup pozemků a infrastrukturu ve výši 550 milionů, u průmyslové zóny Nošovice 550 milionů, a u průmyslové zóny Žatec 11 (?) milionů korun. Plnění: Průmyslová zóna Žatec byla do konce roku 2003 podpořena částkou 183 (?) milionů korun. V průmyslové zóně Nošovice však bohužel vznikly některé vážné problémy při výkupu pozemků, takže zatím finančně podpořena nebyla, respektive finančně podpořena být nemohla.

Usnesení vlády č. 21 ze dne 9. ledna 2002 k návrhu financování provozu ochranných systémů podzemních dopravních staveb na území města Prahy. Vláda zde uložila uvolnit z rozpočtové kapitoly Všeobecné pokladní správy účelovou dotaci na rok 2002 na základě žádosti primátora ve výši 45 milionů korun a v roce 2003 dalších 45 milionů korun. Dle informací Dopravního podniku hlavního města Prahy byl příslib v plné výši splněn.

Vážený pane poslanče, vážené dámy poslankyně, jak z mého přehledu vyplývá, vláda své závazky předchozí vlády, první sociálnědemokratické vlády Miloše Zemana, bere vážně a realizuje je tempem a způsobem, který odpovídá situaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi vlády a táži se pana poslance Šeicha, zda chce položit doplňující otázku. Ano, je tomu tak. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Šeich: Je sice optimistické, že pan premiér možná usnesením skutečně věří, ale na druhou stranu je potřeba se podívat na čísla. Pan premiér vyjmenoval částky, které z převážné většiny nebyly ani proinvestovány, ale byly jaksi přislíbeny, byly započaty jejich investice. Částka dohromady součtu všech sum nečiní ani 10 miliard korun. A znamená to dodat k této částce pro splnění těchto usnesení ještě 190 miliard korun. Vím, že tato vláda nemá problém si peníze půjčit na úkor budoucích generací, nicméně určitě 190 miliard by neunesla ani tato vláda.

Řeknu za Jihomoravský kraj, odkud jsem zvolen. Slib - Hodonín přeřadit do okresů, které mají strukturální potíže, a mají se činit opatření k vytvoření nových pracovních míst. Vytvořeno jedno pracovní místo pro bývalého poslance Unie svobody, který je tam vládním zmocněncem. Dále záležitost vyčištění Novomlýnských nádrží, 3,5 miliardy slib, investováno a realizováno nula. Železniční uzel Brno, přesun nádraží, velký investiční projekt pro rozvoj města Brna. Slíbeno 18 miliard korun, proinvestováno nula.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, čas položený na doplňující otázku uplynul. Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Pan poslanec Šeich může konstatovat, že bývalý okres Hodonín byl zařazen do okresů, které potřebují významnější strukturální pomoc, a tato pomoc je mu poskytována. Pokud jde o přesun brněnského nádraží, tento projekt je zařazen do rozvoje dopravních sítí a bude také investován, až přijde jeho čas. Pan poslanec Šeich se mýlí a mýlí se především v tom, když naznačuje, že tyto projekty jsou neúčelné. Nikoliv, přinášejí pracovní místa, sanují dané území, otevírají možnosti pro jeho rozvoj, a proto jsou poskytovány.

Jsem celkem rád, že minulá vláda se rozhodla jít tímto směrem, a každému alespoň trochu soudnému člověku musí dojít, že slib je plněn a že v některých případech skutečně k problémům došlo, a tyto problémy jsem uvedl. Další věci, které jsou před námi, budou splněny stejně tak jako ty, které jsou plněny teď.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi vlády. S další interpelací vystoupí pan poslanec Hynek Fajmon. Připraví se paní poslankyně Alena Páralová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovoluji si podat interpelaci na pana premiéra ve věci aktuální situace v Aero Vodochody. Jako poslanci zvolenému ve středních Čechách mi není osud této státní firmy lhostejný. Firma je velmi významným zaměstnavatelem a navíc nositelem klíčového domácího zbrojního projektu L-159. Vláda se v posledních dnech situací zabývala, ale není zcela jasné jaké jsou záměry vlády.

Proto bych chtěl požádal o odpověď na následující otázky: za prvé - kolik zaměstnanců má být v letošním roce propuštěno a v jakých termínech; za druhé - zda již byly státem uhrazeny všechny objednané letouny L-159;

***




Přihlásit/registrovat se do ISP