(16.50 hodin)
(pokračuje Špidla)

Pouze touto cestou mohou zástupci státu získat rozhodující většinu v orgánech společnosti a prosadit zájem státního rozpočtu. Pokud nebude možno dosáhnout dohody s firmou Boeing, pak se řešení může převést do roku 2005, kdy jsou ke dni 15. listopadu splatné dluhopisy. V tomto případě se však úhrada z titulu státní záruky zvýší o 2 miliardy korun. Vyvázáním státního rozpočtu ze státní záruky dojde k přenesení rizik vyplývajících ze strategických rozhodnutí managementu na vlastní společnost, což by mělo vést ke zvýšení odpovědnosti a kvality práce vedení Aera. Odstraňuje se tak systémová deformace, kdy se důsledky rozhodnutí a postupů dosud složitě strukturovaného vedení Aera Vodochody přenášejí na státní rozpočet.

Vláda se na svém zasedání dne 11. února zabývala situací Aera Vodochody a přijala k řešení nynějšího stavu usnesení. Teď mi dovolte, abych ocitoval toto usnesení, protože po mém soudu je teď právě nejaktuálnější a problém, který jsem teď nastínil, vyžaduje, aby informace byla poskytnuta s maximální přesností.

Vláda bere na vědomí za prvé, že dosavadní vývoj hospodaření společnosti Aero Vodochody, a. s., je nepříznivý a dopad do veřejných rozpočtů úhrady závazků za tuto společnost z titulu plnění státní záruky může dosáhnout v roce 2004 výše 3,3 miliardy a v roce 2005 bude činit až 6 milionů (?) korun. Byl zadán forenzní audit společnosti Aero Vodochody, a. s.

Za druhé. Vláda souhlasí s úhradou závazků společnosti Aero Vodochody, a. s., vyplývajících z revolvingového úvěru R98 do výše 100 milionů amerických dolarů a emise dluhopisů ve výši 230 milionů amerických dolarů Ministerstvem financí z titulu poskytnuté státní záruky, se záměrem Ministerstva financí kapitalizovat za společností Aero Vodochody, a. s., vzniklé úhradou závazků této společnosti vyplývajících z revolvingového úvěru R98 a emise dluhopisů. (?)

Za třetí. Se zahájením jednání o ukončení strategického partnerství společnosti Aero Vodochody, a. s., se společností Boeing Česká, s. r. o.

Ukládá místopředsedovi vlády a ministru financí po kladném stanovisku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže - čili pokud nebude kladné stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, toto usnesení se nezrealizuje, a rozhodnutí o tom je samozřejmě v plné kompetenci Úřadu pro hospodářskou soutěž - ukončit do 30. června státní záruky poskytnuté společnosti Aero Vodochody, a. s., podle usnesení vlády ze dne 30. března 1998 č. 221 o schválení podmínek pro kapitálový vstup společnosti Boeing ČSA do akciové společnosti Aero Vodochody prostřednictvím společnosti Boeing Česká, s. r. o., za revolvingový úvěr R98 podle úvěrové smlouvy ze dne 16. září 1998, ve znění jejího dodatku, a za emisi dluhopisů podle smlouvy ze dne 29. října 1998. Převést tyto závazky společnosti Aero Vodochody, a. s. na státní rozpočet a postupně je splácet podle smluvních či následně sjednaných podmínek. Zajistit ve spolupráci s Českou konsolidační agenturou a Fondem národního majetku prostřednictvím společnosti Letka, a. s., kapitalizaci pohledávek vzniklých vůči společnosti Aero Vodochody, a. s., podle bodu tři 1a) tohoto usnesení.

Za druhé, místopředsedovi vlády a ministru financí a ministru průmyslu a obchodu projednat změnu akcionářské smlouvy se společností Boeing Česká, s. r. o, tak aby bylo splněno ustanovení bodu II/2b usnesení vlády ze dne 21. července 2003 č. 760 k informaci o ekonomické situaci Aera Vodochody, a. s., ukládající změnit strukturu a složení orgánů společnosti tak, aby zastoupení v představenstvu a dozorčí radě společnosti odpovídalo výši akciových podílů jednotlivých akcionářů a umožnilo přechod společnosti na tzv. německý model řízení.

Za třetí, ministrům průmyslu a obchodu a obrany, aby při sjednávání offsetových programů souvisejících s výstavbou Armády České republiky vytvořili předpoklady pro jejich využití také ve výrobních kapacitách společnosti Aero Vodochody, a. s.

Za čtvrté, místopředsedovi vlády a ministru financí a ministru průmyslu a obchodu sdělit výsledky forenzního auditu podle bodu I/2 tohoto usnesení, po jeho ukončení vládě. Zmocňuje místopředsedu vlády a ministra financí k písemnému oznámení záměru vlády na řešení situace ve společnosti Aero Vodochody, a. s., představitelům společnosti Boeing a k případnému projednávání těchto záměrů na základě stanovisek, která zaujmou představitelé této společnosti.

Vážený pane poslanče, toto je informace, kterou mohu poskytnout na základě vaší interpelace. Dovolte ještě, abych během jedné minuty shrnul. Ta situace je taková, že dopad na státní rozpočet bude tak, či onak. Je jenom jistá pravděpodobnost, že se podaří provést restrukturalizaci této továrny a udržet ji jakožto továrnu leteckého průmyslu. Bohužel nejsem schopen odpovědět na otázku, jak velký počet zaměstnanců bude v souvislosti s možnou restrukturalizací uvolněn. To je otázka, která ještě není zcela uzavřena, a mně ten údaj není znám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji předsedovi vlády a táži se pana poslance Hynka Fajmona, zda chce položit doplňující otázku. Není tomu tak.

Kolegyně a kolegové, protože uplynula již doba, která je určena pro možnost podávat interpelace na předsedu vlády, já teď vyhlašuji kraťounkou přestávku a v 17 hodin budeme pokračovat v jednání. Na pořadu budou ústní interpelace na jednotlivé členy vlády.

 

(Jednání přerušeno v 16.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP