(18.00 hodin)
(pokračuje Gross)

Věc je samozřejmě vedena podle příslušných právních předpisů, to znamená, že ji dozoruje státní zástupce městského státního zastupitelství pod č. j. KZV 8/2004.

Z procesního pohledu je věc řešena správně. Zatím nemám informaci, že by zde policie pochybila. To, co mi samozřejmě vadí i v mnoha jiných případech, je to, že ti, co mohou meritorně rozhodnout, tak rozhodují trochu méně pružně, než bych si dovedl představit, ale nechci tady vyslovovat meritorní soudy, protože nevím, co dozorující státní zástupkyni vedlo k tomu, že rozhodla tak, jak rozhodla, alespoň podle podkladů, které mám já a které zřejmě má i pan poslanec. Nějaké důvody k tomu mít musela. U každého dozorujícího státního zástupce může být udělána prověrka spisů a na řadu může také přijít dohledový státní zástupce, který věc případně může ještě prověřovat.

Ta trestní věc však běží tak, jak jsem uvedl. Tam jsme žádné pochybení já ani moje kontrolní orgány nezjistili.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se pana poslance Bílého, zda chce položit doplňující otázku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bílý: Děkuji. Nechci položit doplňující otázku, ale využiji jedné minuty. Pane ministře, máte určitě pravdu, ale myslím si, že občan nepochopí, jestliže najde své vozidlo a nový majitel k němu prokazatelně nemá doklady, tak on se bude cítit dotčen, nebude ho zajímat, že jsou nějaké zákony, když on o své auto přichází. Vezměte si, kdybych jel autem, které má poznávací značku, policie mě bude pronásledovat, já dojedu domů s autem na dvůr, řeknu, že nemám doklady, neprokáži nic, tak by mi je také určitě sebrali. Já si myslím, že kdyby se toto stalo, nedej bože, třeba vám nebo někomu z policie, že by se postupovalo trochu rychleji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Já tomu rozumím a myslím si, že pan poslanec Bílý má pravdu, že toho, kdo je postižen trestnou činností, příliš nezajímají okolnosti, jaký orgán má jak rozhodovat, ale chce se dostat zpět ke svému majetku, tak aby škoda, která mu byla způsobena, byla co nejmenší. Policie však opravdu nemůže překračovat v tomto směru zákon. Já neznám přesně meritum věci, ale myslím si, že tam byla chyba v tom, že bylo podepsáno převedení vozidla, to znamená předtím, nežli přišla platba, bylo vozidlo převedeno a převod byl zřejmě v dobré víře se souhlasem toho, kdo se stal obětí trestné činnosti. To znamená, že tam došlo k převodu vlastnických práv, a to je předmětem trestního šetření, to je předmětem řízení, kde se prokazuje trestný čin podvodu.

Já k tomu bohužel nic více říci nemohu. Já bych byl také daleko raději, kdyby mohla policie v tomto směru jednat pružněji. Znovu opakuji, že může jednat pouze v rámci zákona a na základě zákona. Možná že se podaří v tomto směru nějaká změna. Ale procesní předpis k trestnímu řízení jsme projednávali před poměrně krátkou dobou zde ve sněmovně a tendence tady byly spíše opačné - to znamená, policii některé pravomoci v rámci trestního řízení odebírat a posilovat pozici státního zástupce. Tak alespoň Poslanecká sněmovna trestní řád přijala.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Vladimír Doležal. Bude interpelovat místopředsedu vlády a ministra financí Bohuslava Sobotku. Připraví se pan poslanec Bartoš, který vystoupí se svojí interpelací na ministryni školství paní Petru Buzkovou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Vážený pane ministře, v souvislosti s mediální kampaní ohledně změny v představenstvu firmy ABA (?) a již medializovaným záměrem vlády firmu ABA urychleně privatizovat bych rád znal odpovědi na následující otázky.

Jestliže Ministerstvo financí ústy svého mluvčího vyslovilo znepokojení nad tím, že stát ztrácí vliv ve firmě ABA, kdo hájil zájmy státu ve firmě ABA před 23. lednem 2004, kdy jsme do představenstva zvolili zástupce České konsolidační agentury, který tam do té doby nebyl? Kde ve firmě ABA ztrácí stát vliv? Je to v dozorčí radě, kterou tvoří tři osoby, z nichž dvě, poslanci Vlček a já, jsme zástupci České konsolidační agentury, tedy státu, nebo v představenstvu, kde do té doby byli pouze zástupci firmy ACT, Autoklubu České republiky a Československé obchodní banky? Čí zájmy hájí Ministerstvo financí, zájmy státu s ohledem na probíhající kampaň a přípravu prodeje předem určenému zájemci? Ti to zřejmě nebudou. Co je tedy zájmem Ministerstva financí? Rozvířit kauzu kolem změny v představenstvu firmy, na jejímž základě má stát konečně svého zástupce v tomto orgánu, tedy obrátit pozornost médií k nám jakožto hříšníkům a mezitím ve vší tichosti firmu ABA prodat předem určenému zájemci? Proč?

Vážený pane ministře, buďte tak laskav a vysvětlete mi, co je na firmě ABA tak důležité, co je v zájmu státu v této věci a proč se obáváte ztráty vlivu ve firmě, kterou jste chtěl urychleně prodat předem určenému zájemci.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, musím říci, že nevím o tom, že by Ministerstvo financí vedlo mediální kampaň v záležitosti ABA. Skutečností je, že se tiskový mluvčí Ministerstva financí vyjádřil citovaným způsobem. Tuším, že na jednu nebo dvě otázky novinářům jsem se vyjádřil obdobným způsobem, ale nevím nic o tom, že bychom jako Ministerstvo financí vedli nebo iniciovali nějakou mediální kampaň, která se týká záležitosti společnosti ABA, nicméně se zdá, že kauza této firmy je v centru mediální pozornosti, ale já nejsem schopen odhalit všechny důvody, proč se média tak intenzivně zajímají o dění v této firmě.

Společnost ABA přešla pod kontrolu České konsolidační agentury v rámci převodu aktiv po bývalé Investiční a Poštovní bance z Československé obchodní banky. Já musím říci, že jsem velmi jako ministr financí prosazoval, aby došlo k dohodě mezi Českou konsolidační agenturou a ČSOB a Ministerstvem financí tak, aby tato aktiva mohla být konečně po několika měsících, kdy probíhala velmi složitá jednání, převedena pod Českou konsolidační agenturu. Jsem rád, že se to povedlo, že Česká konsolidační agentura dnes kontroluje všechna aktiva, která měla být do České konsolidační agentury převedena na základě smluv, které byly uzavřeny v roce 2000, to znamená před čtyřmi lety, při realizaci plánu na záchranu Investiční a Poštovní banky, respektive při převzetí Investiční a Poštovní banky ČSOB, tehdy na základě rozhodnutí nuceného správce IPB.

Pokud jde o společnost ABA, musím říci, že bych pokládal za standardní, pokud by zástupci, které nominuje dozorčí rada, respektive představenstvo České konsolidační agentury, do ovládaných společností byli především zaměstnanci České konsolidační agentury. Domnívám se, že pouze takovým způsobem může Česká konsolidační agentura uplatňovat na tyto společnosti dostatečný vliv, a musím říci, že také nepokládám za šťastné, aby zástupci České konsolidační agentury ve statutárních orgánech takové společnosti byli poslanci, kteří jsou členy dozorčí rady České konsolidační agentury. Já jsem nikdy nezpochybňoval a nebudu zpochybňovat a myslím, že je na místě, aby poslanci byli členy dozorčí rady České konsolidační agentury, protože je to instituce, která inkasuje poměrně značné dotace ze státního rozpočtu na úhradu ztrát, které vznikly v důsledku transakcí, na kterých se Česká konsolidační agentura podílí, a myslím si, že je v pořádku, jestliže Poslanecká sněmovna vykonává přímým způsobem dohled nad těmito operacemi. Dokonce se domnívám a rád bych v této souvislosti navrhl zákonnou úpravu, aby Poslanecká sněmovna mohla více kontrolovat převod aktiv do České konsolidační agentury, i řekněme nad rámec toho, co dnes může kontrolovat dozorčí rada České konsolidační agentury. Domnívám se ale, že již není vhodné, aby poslanci byli vysíláni do společností, které jsou kontrolovány Českou konsolidační agenturou.

Já se domnívám, že vhodným postupem v záležitosti kauzy ABA by bylo, kdyby Česká konsolidační agentura ať už do dozorčí rady, nebo představenstva této společnosti nominovala zástupce České konsolidační agentury, respektive osoby, ke kterým by agentura měla nějakou formu vztahu, ať už zaměstnaneckého poměru, nebo mandátní smlouvy. To je postup, který by měl být postupně v budoucnosti zvolen, tak aby se předešlo spekulacím, které se objevují v kauze společnosti ABA.

Jinak musím říci, že vláda přijala rozhodnutí, ve kterém doporučila, aby proběhlo vícekriteriální veřejné výběrové řízení na prodej společnosti ABA, s tím, že Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo pro místní rozvoj navrhnou vládě strukturu kritérií, na základě kterých by toto veřejné výběrové řízení mělo proběhnout.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP