(17.50 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Agenda se schvaluje a my vedeme jednání. Je možné samozřejmě mít i jednání separátní a tam samozřejmě může být představitel orgánu státu, tam pan Pospíchal jel jako představitel orgánu státu jakožto správního úřadu. Kritérium je, že o tom rozhodne v tomto případě Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, a ta je kritériem. Jestliže Rada pro rozhlasové a televizní vysílání svým usnesením schválí tuto cestu svému předsedovi, tak asi souhlasí s tím, aby jel do určených zemí a měl jednání, která jsou v agendě. To je věcí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To není věcí Ministerstva zahraničních věcí, protože on není součástí mé delegace jakožto ten, který jedná o agendě, kterou máme my, ale je to člověk, který byl obecně součástí, myslím v tom nejširším slova smyslu, delegace. Tam jsou ale samozřejmě i příslušníci policie a podobně, delegace v nejširším slova smyslu. Ale vede svá separátní jednání. Znovu říkám, že v Kazachstánu byl například s námi i pan náměstek ministra financí. Považuji to za naprosto v pořádku. Na tom není nic neetického.

To nemá žádný vliv na to, že bychom ovlivňovali chování kohokoliv v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Nevidím v tom nic neetického. Znovu opakuji. Tato cesta byla schválena především Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, a ta snad dobře ví, co je etické, nebo není, a mohla by sama říci svým usnesením jakožto kolektivní orgán, že by na tuto cestu pan Pospíchal neměl jet; potom by asi nejel. Ale protože má schváleno, tak na tuto cestu jel.

Znovu opakuji svoji nabídku, že je možné, aby se těchto cest zúčastňovali i jiní představitelé státu, protože je možné to maximálně využít. To je moje odpověď. Nevidím v tom nic neetického, nic, co by porušovalo právní předpis, a zákony České republiky se tedy dodržují a respektují. To je moje odpověď na tuto vaši otázku.

Kritérium vždycky obecně je, aby cesta byla maximálně využita, aby bylo maximální využití v tématech, v jednání, v setkání s našimi partnery v zemích, které navštěvujeme, abychom projednali klíčová témata pro Českou republiku, abychom skutečně přispěli k posílení nejenom našeho postavení, ale samozřejmě úspěšnosti české zahraniční politiky. Myslím si, že tady odvádí naše ministerstvo docela dobrý kus práce, a mohu našim pracovníkům za to poděkovat, také i za přípravu těchto cest. (Potlesk ministra financí a ministra vnitra.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Jiří Bílý, který bude interpelovat místopředsedu vlády a ministra vnitra pana Stanislava Grosse. Připraví se pan poslanec Vladimír Doležal, který vystoupí se svojí interpelací na místopředsedu vlády a ministra financí pana Bohuslava Sobotku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bílý: Paní místopředsedkyně, děkuji. Vážený pane ministře, obrátil se na mě Ladislav Mikas, bytem Sousedovice z okresu Strakonice, a to s tím, že je nespokojen s našimi státními orgány. Jeden z těch státních orgánů je právě Policie České republiky. Na základě zprostředkování o prodeji dal svůj automobil do bazaru Tomáše Jescika, Pod Náspem 12, Praha 9. Tento vůz byl následně prodán firmě M-car autobazar, Olbrachtova ulice, Praha 4, správné označení Tocar, s. r. o. Když zjišťoval, jestli dostane peníze, bylo mu řečeno, že ještě nebylo toto auto vyplaceno. Po čtrnácti dnech se vypravil do Prahy a pátral, kde jeho vozidlo je. Našel ho a zjistil, že vozidlo pravděpodobně je součástí trestné činnosti. Vše oznámil české policii, obvodní velitelství Služba kriminální policie a vyšetřování se sídlem Jandova 1, Praha 9. To bylo 2. 1. Dne 5. 1. s příslušníky policie dojel do autobazaru, kde toto vozidlo bylo uschováno. Nový majitel nebyl schopen policii předložit SPZ ani technický průkaz, což rovněž svědčilo podle něho o tom, že jde o trestnou činnost. Vznikla mu škoda 309 tisíc. Obrátil se i na státní zastupitelství. To sice nespadá do vašeho ranku, ale na soudce.

Výsledek je takový, že Tomáš Jescik zcizil přes čtyřicet vozidel, to znamená, že tam byla velká trestná činnost, a pan Ladislav Mikas je teď poškozen tím, že nemá ani auto a ani peníze. Policie toto auto nezadržela, i když dotyčný autobazar nedokázal předložit ani SPZ, ani technický průkaz, nic. Chtěl bych po vás vědět, jestli policie postupovala správně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci, pokusím se odpovědět pokud možno komplexně, s tím, že myslím, že situace, do které se dostal pan Ladislav Mikas, je opravdu situace nezáviděníhodná. Stal se obětí trestné činnosti. Samozřejmě je mi to líto.

K otázce, která byla řečena, jestli policie postupovala, nebo nepostupovala správně. Musím říci, že policie může postupovat jenom v souladu se zákonem a nemůže dělat žádné úkony nad rámec zákona. Tam skutečně situace byla taková, že na konci měsíce srpna pan Ladislav Mikas podal inzerát přes jeden inzertní časopis, že nabízí vozidlo Volkswagen Passat za cenu 309 tisíc korun, s tím, že na inzerát reagovala paní Jeníčková, která se nabídla, že prodej zprostředkuje pro autobazar Balabenka, s tím, že konstatovala, že požadovanou cenu akceptuje. Došlo tedy k tomu, že bylo jednáno a byla podepsána smlouva o zprostředkování podle občanského zákoníku. Nicméně po prodeji a převodu vozidla na nového majitele k vyplacení peněz majiteli, tj. panu Mikasovi, nedošlo. Vzhledem k tomu byly započaty úkony podle trestního řádu pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu podle § 250 trestního zákona, tak jak bylo správně řečeno panem poslancem, Službou kriminální policie a vyšetřování na Praze 9.

Podstatná je tato informace k meritu interpelace. Policie sama o sobě nemůže rozhodnout o tom, že zadrží nějaké vozidlo. Policie může dát návrh, ale rozhodnutí sama o sobě bez souhlasu státního zástupce učinit nemůže. Tady v tomto konkrétním případě dozorující státní zástupkyně na Praze 9, jméno raději říkat nebudu, rozhodla o tom, že toto auto není důkazním materiálem pro příslušné trestní řízení, to znamená, že nebude zajištěno. Stává se poměrně často, že policie některá opatření navrhuje, nicméně pánem trestního řízení je státní zástupce dozorující v příslušné věci. V tomto případě došlo k tomu, že toto vozidlo v příslušném autobazaru zajištěno nebylo. Z toho jasně vyplývá, kde je problém. Samozřejmě nemám žádné právo a netroufám si soudit dozorující státní zástupkyni. Třeba k tomu měla dobré důvody, to já v tuto chvíli nevím. Nicméně věc je takto.

Nicméně tím trestní řízení nekončí. Trestní řízení pokračuje dál. Následným šetřením příslušníků policie byla zadokumentována rozsáhlá trestná činnost, rozsáhlé podvodné jednání majitele příslušného autobazaru a jeho spolupracovnice, a to celkem v 57 případech. To znamená ještě více, nežli jste uváděl.

Čtrnáctého ledna tohoto roku, to znamená před měsícem, bylo policejním radou Policie České republiky, Správy hlavního města Prahy, výše jmenovaným osobám, tedy těm, které jsem pro jistotu nejmenoval, abych si ještě nevytvořil nějaké problémy, sděleno obvinění pro trestný čin podvodu podle § 250 trestního zákona ve formě spolupachatelství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP