(13.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Myslím si, že je potřeba připomenout, že veškeré restituční zákony nehovořily a nehovoří o plné nápravě majetkových a jiných křivd a vždy hovořily pouze o jejich zmírnění.

Otázka ziskovosti nájemného. Platí, že v tuto chvíli není v České republice zpracována objektivní cenová mapa, která by byla schopna ukázat, jakým způsobem se v jednotlivých regionech, lokalitách, městech, částech velkých měst vyvíjí situace v oblasti hladiny nájemného. Návrh zákona, se kterým přišla vláda do Poslanecké sněmovny, se snaží založit princip, který s takovýmto objektivním souborem informací pracuje. Domnívám se, že by bylo na místě, aby tato část zákona, tento přínos, který zákon přináší ve snaze získat objektivní informace o situaci v oblasti bydlení v jednotlivých lokalitách, byl nějakým způsobem využit a aby v příštích letech byla dána legislativní úpravou možnost k takovýmto objektivním informacím získat přístup a na základě tohoto přístupu dojít k finálnímu a konsensuálnímu rozhodnutí o podobě regulace nájemného bydlení v České republice v příštích letech.

V tuto chvíli si tedy dovoluji požádat Poslaneckou sněmovnu a členy Poslanecké sněmovny, aby návrhy, které předloží k vládnímu návrhu zákona, směřovali k řešení faktické situace, která dnes na trhu s bydlením existuje, s vnímáním všech aspektů a rizik, které mohou být spojeny s nastavením takových pravidel, která by do budoucna zvyšovala nájemné způsobem, který není přiměřený ať už faktické situaci nájemníků, ať už kvalitě bydlení, ať už otázkám, které jsou spojeny se snahou o dosahování nepřiměřeného zisku na úkor lidí, kteří bydlí v nájemných bytech.

Poslední poznámka, kterou bych chtěl říci. Ačkoliv diskuse o nájemném, které byly vedeny v uplynulém období, se velmi často zužovaly pouze na téma nájemného, které je dnes regulované, domnívám se, že i tendence, která je obsažena ve vládním návrhu a která směřuje k tomu, aby zde byly vytvořeny určité obecné, objektivní a spravedlivé mantinely pro vývoj nájemného ve všech kategoriích bytů, stojí za to, aby nebyla zapomenuta a abychom se k ní při dalších příštích pokusech o dosažení obecné dohody a obecné právní úpravy vraceli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Usnesení rozpočtového výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 270/1 a záznam z jednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí jako tisk 270/z.

Nyní prosím, aby se nejprve slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan kolega Petr Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové. Pan předsedající mně zjednodušil moji práci v tom, že již upozornil na tisky i na usnesení rozpočtového výboru. Jenom stručně tedy uvedu, že v prvém čtení na 14. schůzi jsme tento návrh zákona dne 29. dubna 2003 projednali a byl propuštěn do druhého čtení s tím, jak už říkal pan ministr, že probíhala složitá jednání na různých úrovních zde ve sněmovně i mimo ni z hlediska odborného zázemí a vstupů ministerstev, zejména Ministerstva financí, do tvorby nových návrhů.

Jako zpravodaj rozpočtového výboru jsem oprávněn vám sdělit, že rozpočtový výbor svým usnesením č. 212 ze 17. schůze konané 16. července 2003 přijal následující usnesení:

Po úvodním slově náměstka ministra financí Ing. Jaroslava Šulce a zpravodajské zprávě poslance Petra Braného a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o nájemném z bytu a cenách služeb poskytovaných s užíváním bytu a o změně zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů (zákon o nájemném z bytu), tisk 270, zamítla.

Zároveň jsem byl zmocněn, abych vám toto usnesení sdělil.

Tolik z hlediska zpravodaje rozpočtového výboru.

A jako zpravodaj sněmovny jenom dodávám, že zde byl avizován komplexní pozměňovací návrh, takže vzniká zde trošičku složitá situace, ale k jejímu řešení se dostaneme ještě v další diskusi, a zejména v podrobné rozpravě, kde předkladatelé asi předloží nějaký procedurální návrh. Ale chci upozornit jako zpravodaj, že o tomto komplexním návrhu jsem se v podstatě dozvěděl až ze sdělovacích prostředků, byť předtím jsem absolvoval různá jednání zde a jako zpravodaj, ještě včera mi to spadlo ze stolu, když se to roznášelo, takže v nočních hodinách jsem pracně sháněl tento pozměňovací návrh.

Proč činím tuto poznámku? Proto, že si myslím, že bude velmi složité i u ostatních kolegyň a kolegů, aby k tomuto pozměňovacímu návrhu zaujímali stanoviska. Ale myslím si, že druhé čtení je právě k tomu, aby se zejména ke komplexním pozměňovacím návrhům mohli všichni se znalostí věci a s podporou a se stanovisky odborného zázemí vyjádřit. Myslím si, že o to jsme byli někteří dost ochuzeni.

Tolik ještě jako zpravodaj k tomuto tisku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Prosím, aby nás o jednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí informoval jeho zpravodaj pan kolega Evžen Snítilý.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás informoval o průběhu jednání o sněmovním tisku 270 ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Tento výbor se touto materií zabýval na své 28. schůzi dne 20. ledna 2004 a po odůvodnění Ing. Jaroslava Šulce, náměstka ministra financí, a po mé zpravodajské zprávě nepřijal žádné usnesení ke sněmovnímu tisku 270.

Toť má oficiální zpravodajská zpráva.

Nyní jako zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí bych se rád vyjádřil ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který chci v podrobné rozpravě jménem předkladatelů předložit: Oficiálně byl tento komplexní pozměňovací návrh položen na lavice všech poslanců včera ve 14.00 hodin sekretariátem sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní již nebrání nic tomu, abych otevřel obecnou rozpravu. A chci vás informovat, že do obecné rozpravy mám v tuto chvíli pět přihlášek, a to v pořadí paní kolegyně Zdeňka Horníková, pan poslanec Stanislav Křeček, pan poslanec Petr Bratský, pan poslanec Tomáš Dub a pan kolega Radko Martínek. Jako první uděluji slovo paní poslankyni Zdeňce Horníkové, připraví se pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové. Své vystoupení bych začala tím, že doplním zpravodaje výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, protože jsem členkou tohoto výboru a ráda bych vás informovala o projednání tisku 270 v našem výboru.

Chci tady všem kolegům připomenout, že tisk 270 je tiskem, který v Poslanecké sněmovně je projednáván zhruba rok.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP