(15.20 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tolik pan poslanec Laštůvka. Nyní prosím pana poslance Skopala, potom to bude pan poslanec Talíř, prozatím poslední přihlášený. Prosím, pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, s klidem poslouchám tuto diskusi a zjišťuji, že všichni zde chcou veřejnoprávní televizi (nesouhlasné zvuky zprava), nebo většina. Dobře, slyším, ne všichni, většina. Ale většina, co zde hovořila, tak má nějaké důvody, něco se jí nelíbí, a protože jsem zemědělec, tak jsem si vzpomněl na takový příběh. Sedlák měl koně, neměl peníze, tak ho odnaučoval žrát. Až už ho to konečně skoro odnaučil, tak ten kůň mu chcípnul. A já si myslím, že u té televize my to děláme skoro stejně. Paní místopředsedkyně Němcová řekla, že už to projednáváme od května. Není naší ostudou, že jsme nenašli konsensus? Chceme tu televizi nechat chcípnout? Mně to tak připadá, že skoro ano.

Byly tady návrhy, ať už to byla otázka zvýšení koncesionářských poplatků, snížení reklamy. A ctihodná společnosti, jste schopni se tady domluvit? Nebo jsme schopni - já taky ještě patřím samozřejmě do této Poslanecké sněmovny, byl jsem zvolen. A myslím si, že jsme schopni, ale musíme chtít. A mně se zdá, že nechceme, že chceme ukázat svoji sílu, že prostě tu televizi zadusáme do až do toho bahna a pak se slávou ji vytáhnem a řekneme "my jsme jí pomohli". Ale ona už bude jiná, už prostě nebude tak silná, už prostě bude rozbitá a ta veřejnoprávní média - a to není jen televize, protože my s tím vláčíme i rozhlas, který nikdo nekritizuje, ale i ten rozhlas má své problémy.

Je zajímavé, že tady nikdo nekritizuje to, že pošta zdražila, dráhy zdražily. Jsou to taky podniky, které ovládá stát, na které máme my svým způsobem určitou možnost je nějakým způsobem ovlivňovat. Ta televize nás hodně zajímá. A proto vás žádám tady v rámci své možnosti vystoupit, abyste předložili návrhy, nejenom kritizovali, jak vy vnímáte, kam by měla ta Česká televize jít. Je tady návrh třeba poslankyně Novákové, je tady návrh poslankyně Táni Fischerové, které se snaží na tom pracovat, snaží se odvést něco, co jim bylo dáno a co si myslí, že je jejich názor. Doufám, že přijde i návrh poslanců ODS, jak si představuje, že by měla fungovat tato televize, kolik by měla dostat peněz, kolik by měla mít reklamy. Anebo ať řeknou, že ji chtějí zprivatizovat. Je to taky názor, já ho budu vnímat, nebudu s ním souhlasit, ale budu ho brát, že to je jejich názor, názor těch lidí, kteří dostali důvěru svých voličů.

Takže prosím vás, nehovořme tady rok, dva, tři, ale konejme. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pan poslanec Skopal. Nyní prosím pana poslance Talíře a ještě se přihlásila paní poslankyně Čurdová. Nyní pan poslanec Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já mám pocit, že ten, kdo sleduje naši debatu, že ví, proč ten návrh zákona tady leží rok. Protože najít nějaký způsob financování onoho veřejnoprávního média se ukazuje velmi komplikované a složité.

A malinké nepřesnosti se opravdu dopustil můj kolega Skopal, když řekl, že všichni si přejí, aby tady existovalo veřejnoprávní médium. Není tomu tak a já mám pocit, že ten názor je známý a je známý z řad ODS, a mohli bychom o něm debatovat, protože jde tady názor, že není třeba veřejnoprávní médium, že je možné zadat veřejnoprávní zakázku u soukromého média, které tuto službu bude podle tohoto názoru plnit laciněji a efektivněji. Takový názor tady leží. Ale já bych tedy očekával, že v tomto smyslu padnou teda příslušné návrhy.

A já se musím vrátit k tomu, co vlastně budeme projednávat, protože nás čeká projednávání návrhu, který schválila stálá komise pro sdělovací prostředky, který je variantou k tomu, co předložila vláda. A není teda přesné to, co říkala paní místopředsedkyně Němcová, že vláda nám předkládá. Stálá komise pro sdělovací prostředky předkládá novou verzi tohoto zákona, na které se shodla alespoň ta nadpoloviční většina ve stálé komisi pro sdělovací prostředky. Je pravda, že to je s podporou alespoň jednoho ministra vlády, který byl přítomen a který se k tomu vyslovil, ale je to návrh, který nepředkládá vláda, předkládá ho stálá komise pro sdělovací prostředky po určité politické dohodě. A je třeba také připomenout, jak ten návrh vznikl. Ten vznikl tak, že byl vzat návrh ODS, který se zabýval zlepšením výběru a lepší definicí, kdo je koncesionář a jak vybírat koncesionářské poplatky, s tím, že k němu byla připojena varianta, která do budoucna tento poplatek navyšuje a snižuje reklamu. Tak vznikl tento komplexní návrh, který nyní před námi leží.

A musím říct, že také vůbec není řeč o tom, že bychom měli navyšovat koncesionářské poplatky, jak tady zaznělo z vystoupení paní kolegyně Němcové, proto, abychom kryli ztrátu České televize. Ztráty České televize si musí krýt Česká televize sama. Ale je třeba si uvědomit, na co ty peníze jdou. Řada z vás se tady ptala, že by chtěla vědět a že by pro to hlasovala, kdyby věděla, že Česká televize funguje efektivně. Ale pak se ptám, přátelé: Jak vás informují vaši zástupci v příslušných výborech a komisích? Stálá komise pro sdělovací prostředky před třemi měsíci zasedala právě v České televizi, kde jsme dostali mediální prezentaci, která mnohým z nás poprvé se snažila rozkrýt, jak vlastně vypadá to financování České televize, kam všude plynou určité položky, co je pro ně zásadní, kolik peněz vydávají i na ty platy, jakým způsobem se hospodaří v oblasti nákupu a prodeje atd. A mám pocit, že to, co všichni na té televizi nejraději sledujeme, je právě ohroženo, to znamená původní česká dramatická tvorba, která je třeba a měla by tvořit hlavní náplň tohoto média. Proto těm, kteří se ptají, jak hospodaří Česká televize, říkám: Sledujte zprávy o hospodaření tohoto média, které tato sněmovna tady projednává.

K tomu, že tady padl návrh ze strany KSČM, což také je návrh debatovaný, že by měla být snad Česká televize placena ze státního rozpočtu. Vážení přátelé, my se snažíme, aby toto veřejnoprávní médium bylo - jak se vyjádřit - nezávislé nebo odstíněné od přímých politických vlivů. Volíme Radu České televize, která si volí navíc ještě tu kontrolní komisi, která má sledovat, nebo kontrolní výbor, který sleduje, dozorčí radu, která sleduje hospodaření nebo pomáhá této radě sledovat hospodaření České televize, a bavíme se o tom, jak nastavit systém financování, abychom tady nemuseli každý rok vést politickou bitvu o to, zda tomuto veřejnoprávnímu prostředku přidat, či nikoliv. A tady je najednou návrh o tom, který říká: Plaťme to ze státního rozpočtu a handrkujme se každý rok o to, jak vlastně, kolik peněz toto médium dostane. A bude to dostávat z daní vybíraných státem.

Já mám pocit, že v těch orgánech, které o tom jednají, už jsme všechny tyto varianty prodebatovali. Že už by bylo ztrátou času se k tomu vracet. A to je důvod, proč já nepodporuji navrácení tohoto zákona. Všechny potřebné podklady, všechny potřebné pozměňovací návrhy tady leží na stole nebo budou ještě v rámci podrobné rozpravy podány a mám pocit, že musíme rozhodnout hlasováním. Myslím si, že vrácení tohoto zákona ničemu nepomůže - ani nám, ani České televizi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP