(15.40 hodin)
(pokračuje Dostál)

Když si uvědomíte, že zpravodajství s publicistikou v České televizi dělá necelou jednu třetinu vysílání, tak zjistíme, že se hádáme o nerozumné, protože ohrožena není nezvýšením poplatků publicistika a zpravodajství, ale ohroženo je vše, co souvisí s prezentací kultury v České televizi. Proto se já tak angažuji v tomto názorovém střetu.

Myslím si, že snižování životní úrovně prostě nehrozí a je to populistické, je to nekorektní a je to nepravdivé. Samozřejmě, že veřejnoprávní televizi, jak řekl kolega Talíř, není možné financovat ze státního rozpočtu. Televize, která je závislá na státním rozpočtu, nutně se stane závislou na vládě, která rozpočet stanovuje a hospodaří. Vždycky se najdou nástroje, jak omezit případné zdroje ze státního rozpočtu.

Paní poslankyni Dundáčkové bych chtěl říci, že spor, který popsala, který já jsem vedl s paní poslankyní Dostálovou a který, jak ona sama říkala, že parafrázovala "když nejsi od fochu, nemluv do toho", byl veden na základě toho, že jsem řekl, že ani já, ač jsem spolupracoval a pracoval aktivně jako scenárista v České televizi, bych si nedovolil odhadnout, kolik ten či onen pořad má mít kamer, jestli tam mají být dvě očka, tři švenkaři; a paní Dostálové je vlastní, že říká, tento pořad je drahý. Já si dovolím říci, že to nemohu říci, a dokonce tvrdím, že není povinností poslance kontrolovat hospodaření České televize, to, co tady zdůrazňovala kolegyně Dundáčková. Na to máme zvolené orgány. Zvolili jsme Radu České televize, která má navíc volený další finanční orgán, který kontroluje hospodaření České televize, a my o tom jsme informováni ve zprávách České televize a buď odsouhlasíme, nebo neodsouhlasíme zprávu o hospodaření České televize. Ale ani paní poslankyně Dostálová neumí a neví, jak říci tady, že tento pořad je drahý proto a proto, a ani na to nemá právo. Na to nemá právo nikdo z nás, říci, že tento program je drahý proto a proto, protože nejsme ve věci. A to není o tom, že bych chtěl bránit umělce, kteří by říkali "dejte nám peníze, my si budeme dělat, co chceme". Jsou tam orgány, které mají kontrolovat, jak je nakládáno s financováním České televize, jak jsou financovány jednotlivé pořady, ale odmítám názor, že ten či onen poslanec je opravdu ve věci, když říká, že Česká televize hospodaří špatně. Zatím nám to žádná zpráva, kterou jsme tady schválili, neřekla, že Česká televize hospodaří špatně. Zatím jsme všechny zprávy o hospodaření České televize schválili, tak nevím, odkud se bere tento argument.

Paní poslankyně Dostálová tady operovala panem ministrem Mertlíkem a audiovizuálním zákonem. Bohužel audiovizuální zákon, který nepřijala tato sněmovna na základě vystoupení několika poslanců ODS, zejména pana Ježka, nemá s nepřímými daněmi vůbec nic společného. To jde o omyl, tak nevím, proč by vás stříhali v pořadu kvůli tomu, že mluvíte o audiovizuálním zákoně.

Na závěr bych připomenul dvě čísla. Teď jsem si je vyhledal ve statistice. V uplynulém roce se na programy České televize dívalo v průměru v každém okamžiku přes 30 % těch, kteří měli zrovna zapnutý televizor. Aspoň jednou denně si alespoň jeden z programů České televize v loňském roce pustilo přes 98 % všech televizních diváků v České republice. Zdůrazňuji, že denně. Je tedy zcela zjevné, že Česká televize opravdu slouží prakticky všem televizním divákům, ať už se k tomu v dopisech přiznávají, nebo to popírají. Myslím si, že to je velice pádný argument, tato dvě čísla, pro legitimitu veřejnoprávní televize v České republice a pro zvýšení jejího financování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře. To bylo závěrečné slovo. Fakticky paní poslankyně Dostálová. Upozorňuji, že neprobíhá rozprava. To bylo pouze závěrečné slovo.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Pane předsedo, vážení kolegové, mám faktickou poznámku na to, co zde přednesl pan ministr.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nezlobte se, paní poslankyně, ale já vám nemohu dát slovo, protože neprobíhá rozprava. Toto bylo závěrečné slovo ministra.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Ani faktickou?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ani faktickou. To by bylo zase pouze v rozpravě možné.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Vidím na tvářích svých kolegů místopředsedů, že máte pravdu. Tudíž děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se. Děkuji, že jste to pochopila. Nebyla to zlá vůle.

Nyní prosím zpravodajku paní poslankyni Novákovou, která také má možnost pronést ještě své vystoupení, anebo nás informovat rovnou, jak budeme postupovat při hlasování.

 

Poslankyně Eva Nováková: Řekla bych jenom velmi krátce, že i já si uvědomuji, že návrh je určitým kompromisem, který se nemusí všem líbit; ovšem při hlasování mějte prosím na paměti, že v první řadě nám má záležet na tom, aby Česká televize i Český rozhlas získávaly pravidelně dostatek finančních prostředků pro svou činnost.

Teď bych se vyjádřila k tomu, že zaznělo 11 příspěvků, poslanec Exner dal návrh na zamítnutí, paní poslankyně Němcová na vrácení výboru k projednávání a potom tam byl návrh, aby za základ dalšího projednávání byl vzat komplexní pozměňovací návrh stálé komise pro sdělovací prostředky.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní zpravodajko, já bych jenom řekl, že jsem zaregistroval, že nejdříve byl podán návrh vrátit návrh zákona k dopracování, pak zazněl návrh na zamítnutí, a já bych v tomto pořadí, pokud nic nenamítáte, nechal o tom hlasovat. (Zpravodajka: Dobře.)

Nejdřív bych nechal hlasovat o vrácení návrhu zákona k dopracování.

Já se omlouvám. Teď mě paní místopředsedkyně Němcová správně upozornila, že jsme sice odhlasovali návrhy, které zazněly, ale teď budeme vést podrobnou rozpravu. To bylo mé nepochopení a děkuji paní poslankyni Němcové i zpravodajce. Budeme pokračovat.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane předsedo, po obecné rozpravě se hlasuje o všech návrzích, které v obecné rozpravě padly. To přece nemůžete vyloučit, porušujete zákon.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, paní místopředsedkyně Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych se spolehla na svou paměť. Myslím ale, že jsem řekla, že v podrobné rozpravě podám návrh na vrácení výboru k dopracování. Myslím, že takto nyní musíme postupovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedo, já bych docela ocenil, kdyby se zpravodaj ujal své role, protože v obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí, pokud neprojde, vrácení výboru k novému projednání, a o těchto návrzích se musí hlasovat podle zákona.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, je to tak. Ano, přijímám. Prosím zpravodaje, aby nám sdělil, jestli se ztotožňuje s tímto návrhem. Prosím paní poslankyni Novákovou.

 

Poslankyně Eva Nováková: Já už jsem tento návrh jednou sdělila, takže ano.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Budeme postupovat takto. Byl podán návrh na zamítnutí a návrh na vrácení návrhu zákona zpět k dopracování do výboru. To jsou dva návrhy, o kterých budeme hlasovat.

Nejdříve bychom měli hlasovat o návrhu na vrácení návrhu zákona k dopracování a pak bych nechal hlasovat o návrhu na zamítnutí. Takhle mi to velí logika.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP