(9.40 hodin)
(pokračuje Špidla)

Znovu mohu zdůraznit, že jsem rád a v zásadě hrdý na to, že naše jednotka v jižním Iráku odvedla obrovský kus práce, zanechala mimořádně dobrý dojem mezi civilním obyvatelstvem, dopravila tisíce litrů vody, poskytla tisíce lékařských zásahů, poskytla základnu pro to, abychom těžce postižené irácké děti mohli léčit v České republice. Za působení našich vojáků v Iráku se nemusíme stydět. Jejich činnost v žádném případě nebyla v rozporu s jakýmkoliv zákonem České republiky ani s celkovým uspořádáním a systémem Organizace spojených národů.

Dámy a pánové, je to komplikovaný proces, který český Parlament musí podstoupit v případě tak závažného rozhodnutí, ale v každém případě konstatuji to základní: vláda s plným přesvědčením navrhla rozšíření mandátu našich jednotek pro oblast jižního Iráku, Parlament po zevrubné a podrobné debatě toto rozšíření schválil. Argumenty byly předloženy a byly velmi pečlivě a citlivě váženy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl pan premiér Vladimír Špidla. Ptám se, jestli pan poslanec Alexandr Černý chce reagovat.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji, pane předsedo. Budu už velmi stručný. Pan premiér právě prohlásil, že "na základě debaty v Parlamentu" jsme rozhodli o vyslání vojsk kamkoliv. Ne na základě zpravodajských nebo jiných informací, ne na základě toho, že by nám kdokoliv poskytl relevantní podklady k tomu, abychom rozhodli o tak zásadní věci.

Nezbývá mi než konstatovat, že jaký premiér, takový vicepremiér, a k tomu opravdu už nemám co dodat. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan premiér chce reagovat. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Myslím, že se dá předpokládat, že pan poslanec Černý čte a rozumí čtenému textu. Doporučuji mu, aby si posléze přečetl steno a přesně se zabýval mými citacemi. Jasně jsem řekl "na základě argumentů přednesených v parlamentní debatě".

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ještě místopředseda sněmovny Vojtěch Filip a také pan poslanec Grebeníček.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, paní a pánové, já bych se do té debaty nezapojoval, kdyby si pan premiér pamatoval alespoň to, co řekl o této věci cca před rokem. Nevím, proč chce, abychom si přečetli steno; možná by bylo vhodné, aby si stenozáznam z jednání Poslanecké sněmovny přečetl on sám, protože to byl on, kdo se rozčilil - vedle prezidenta republiky - na pana ministra Cyrila Svobodu, že překrucuje usnesení vlády a že překrucuje usnesení Poslanecké sněmovny, když řekl - cituji pana premiéra: "Vicepremiér Cyril Svoboda si zahrává. Nejprve chtěl v pondělí prosadit na Bezpečnostní radě státu usnesení vlády k Iráku, které by šlo za rámec mandátu daného Parlamentem, ale narazil." To říkal pan premiér a poté to reprodukoval tehdejší vicepremiér Pavel Rychetský. Cituji ze záznamu.

Já bych byl rád, kdybychom dnes mluvili pravdu a nepřekrucovali zase to, co se tady odehrálo. Já jsem rád, že se alespoň v Poslanecké sněmovně podařilo zabránit tomu, aby Česká republika se stala od začátku součástí válečné koalice. Proč to chcete udělat právě teď? (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: K reakci se hlásí ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, nevím, čemu zabránil Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně, ale nikdy vláda nenavrhla, abychom byli součástí operací v Iráku tak, že bychom byli přímo účastni této koalice. My jsme tuto koalici podporovali a naše participace byla přece správná. My jsme vyslali protichemickou jednotku, která nebyla na území Iráku, byla na území Kuvajtu a byla by použita jenom v případě, kdyby byly použity zbraně hromadného ničení, a v tom případě by samozřejmě poskytla pomoc komukoliv, kterémukoliv člověku, který by byl zasažen, bez ohledu na to, jakou uniformu by nosil, nebo jestli by nenosil žádnou uniformu a byl by civilistou. Zaplať pánbůh, k ničemu takovému nedošlo. Potom jsme vyslali nemocnici s humanitárním cílem poskytovat pomoc těm, kteří trpí. Dnešní účastí chceme pomoci obnově pořádku a ekonomické obnově Iráku. To znamená, že naše účast byla vždy zaměřena tímto mírovým směrem. Toto je pravda, o tom se hlasovalo v Poslanecké sněmovně a návrh nebyl v tomto ohledu Poslaneckou sněmovnou změněn.

Byl bych rád, abychom to tady viděli v této pravdivé pozici, jak to bylo, a soustředili se na to, že naše účast v Iráku je účast pozitivní, protože to je účast, která vede k obnově a demokratizaci této země. Je to cesta, která vede ke stabilitě na Blízkém východě. To je cesta, kterou jsme nastoupili a ve které budeme pokračovat, protože jsme součástí demokratických zemí, které o to mají zájem. Severoatlantická aliance je demokratická organizace, kde se demokratickým způsobem rozhoduje o úkolech, které tato organizace má. Stejně tak USA rozhodly demokratickým způsobem o tom, co učiní. Tehdejší rozhodnutí prezidenta Bushe mělo podporu všech zákonodárců, nebo drtivé většiny zákonodárců v USA napříč politickým spektrem. Tato rozhodnutí byla učiněna demokraticky, stejně jako rozhodla demokraticky tato sněmovna.

Opakuji znovu - nemá smysl vést tyto debaty a šířit polopravdy občanům České republiky, protože pravda je naprosto zřejmá a všichni vědí, co jsme učinili. Učinili jsme to na základě demokratických rozhodnutí a budeme pokračovat v naší účasti, protože naše účast sleduje skutečně mírové a demokratické cíle.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl pan ministr Cyril Svoboda. S faktickou poznámkou k jeho vystoupení se hlásí pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Pane ministře - možná bych pana ministra poprosil o odpověď na otázku: chcete pořádku dosáhnout pod principem, že zavedeme pořádek, i kdybychom měli všechny postřílet?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Řádně je přihlášen pan poslanec Grebeníček, ale opět bude reagovat pan ministr Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vaše recepty z padesátých let nechceme aplikovat, protože naše cesta bude vždycky demokratická. My nikoho nestřílíme. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To je tedy také faktická poznámka. Slovo má pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, já bych chtěl poprosit, aby se debata přece jen omezila na to, o čem je řeč, a to jsou relevantní informace, aby skutečně byl dán prostor věcné debatě, ke které se již dlouho hlásí interpelující.

Jednu poznámku si přece jen neodpustím. Je to poznámka k pojetí demokracie, jak nám ji tady předvádí pan ministr zahraničí Cyril Svoboda. Jenom stručná glosa - i v Reichstagu se zajisté rozhodovalo demokratickými postupy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dám slovo panu ministru Svobodovi. Jenom vám řeknu, že apely na to, abychom se drželi věcné podstaty, jsou v našich interpelacích marné. Já doufám, že zítra budeme projednávat novelu jednacího řádu, která nám umožní zabývat se soustředěněji tématy, která jsou předmětem interpelací.

Nyní má slovo pan ministr Cyril Svoboda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP