(10.20 hodin)
(pokračuje Říman)

Obdaroval jsem ho v té souvislosti vlastnoručně vyrobenou fotografií předmětné lokality, zábrany v osadě Konečná, a jsem rád, že vláda, resp. její premiér od té doby zřejmě si ujasnili do určité míry tu skutečnost, totiž že se nejedná o příležitostné překračování česko-slovenské hranice českými občany například při vstupu na své pozemky na slovenské straně, ale že se jedná o překračování česko-slovenské hranice českými občany do českého vnitrozemí při každodenním pohybu. To panu ministru Grossovi v době mé interpelace známo nebylo.

Nicméně na druhé straně chci vyjádřit nespokojenost s reakcí ministerského předsedy na tuto skutečnost. Já se nechci pouštět do obecné debaty o tom, jak by měl vypadat hraniční režim na česko-slovenské státní hranici, protože myslím, že k tomu bude dostatek příležitostí při projednávání tisku 578, který je součástí programu této schůze, a chci se opravdu věnovat tomu konkrétnímu problému, který je předmětem písemné interpelace poslankyně Konečné, totiž tzv. fyzické zábrany na některých komunikacích a speciálně zábrana na místní komunikaci v osadě Konečné v katastru obce Bílá, protože tam se jedná o do jisté míry kuriózní situaci, která nemá na česko-slovenské hranici myslím obdoby, a totiž to, že několik objektů rodinných domků je umístěno vzhledem ke komunikační síti tak nešťastným způsobem, že občan, který bydlí v jednom z těchto domků a chce se dostat do vnitrozemí České republiky nebo z vnitrozemí České republiky, své České republiky, do svého domova na českém území, tak nejprve musí překročit státní hranici na oficiálním přechodu v obci nebo v osadě Konečná, poté se pohybuje asi 300 nebo 400 m po silnici tuším druhé třídy a z této silnice, která částečně vede po území Slovenska, odbočuje poté vlevo na místní komunikaci, podél které jsou umístěny ony rodinné domky. A ten zásadní problém je prostě v tom, že ony tři zábrany jsou umístěny v bezprostřední blízkosti několika málo desítek metrů po odbočení z té hlavní silnici na místní komunikaci, která v žádném případě není lesní cestou, jak je napsáno v odpovědi pana ministerského předsedy, ale on to mezitím pochopil, což kvituji, ve své ústní odpovědi, a tudíž ten občan jede ze svého domu nebo do svého domu, prostě do práce, do školy v České republice, tak pokaždé musí tuhletu zábranu překonat, pokaždé několikrát denně. A ta zábrana je umístěna ještě před vjezdem do prvního z té sady sedmi nebo osmi rodinných domů.

Nejedná se tedy o marginální ztížení každodenního života, ale o poměrně masivní zásah do volného pohybu těchto občanů, a to nemluvím o situaci v zimním období, kdy například dnes podle meteorologických údajů leží v obci bílá 110 cm sněhu. Je evidentní, že státní úřady se umístěním zábran do tohoto nešťastného prostoru dostaly opravdu do komplikované situace, o čemž svědčí i fakt, že po několika měsících, které uběhly od doby, kdy zábrany byly fyzicky instalovány, bylo to někdy na začátku podzimu loňského roku, tak jak jsme tady slyšeli a jak můžeme zjistit, pokud se na místo podíváme sami, tak vlastně do dneška nebyly ty zábrany aktivovány, prostě protože je to technicky nesmírně obtížné, jak zajistit nejen ten každodenní život, nejen odklízení toho metru sněhu, který tam leží, ale i taky takové věci, jako je například potenciální potřeba příjezdu rychlé záchranné pomoci nebo hasičů, což v žádném případě nelze odbýt větou, jak jsme slyšeli, že k tomu ještě nedošlo. K tomu ještě nedošlo, a samozřejmě k tomu někdy bohužel dojít může.

Já nebudu diskutovat o tom, do jaké míry ty zábrany pomáhají nebo nepomáhají tomu, o čem mluvil pan premiér, tedy zabránění nelegální migraci. Mimochodem mám o tom nekonečně silné pochybnosti, protože když se podíváte na to místo samé, tak přes ono obratiště autobusů, o kterém hovořil pan premiér, tak lze objet ty tři zábrany poměrně snadným způsobem každým trošku lépe vybaveným terénním vozem. Tam je taková další neudržovaná polní cesta. A samozřejmě že občané Konečné těmito terénními vozy nedisponují, ale pro převáděče nepochybně toto není problém. Takže míra funkčnosti této zábrany, která je nesmyslně umístěna před vjezdy do sedmi rodinných domků, při pohledu na místě samém na terénní konfiguraci, která je otevřená, ne hraničí, ale je za hranicí jakéhokoliv zdravého rozumu.

A můj dotaz je, zda argument, kterým operoval pan ministr Gross, totiž že předmětem zákona, který schválila Poslanecká sněmovna v roce 2002, zákon č. 216 - a pan ministr Gross mě tehdy poučoval, že jsem si ho mohl přečíst, když jsme to schvalovali, tak já jsem dodatečně zjistil, že jsem si ho přečíst nemohl, protože v té době jsem ještě nebyl členem Poslanecké sněmovny, ale to je jedno - tak zda ona norma, která říká, že zábrana může být umístěna pouze do vzdálenosti 50 metrů od státní hranice, je skutečně konkrétním, a jak jsem se snažil vysvětlit, zcela výjimečným případem. který asi nemá obdobu na česko-slovenské hranici, protože jinak bychom tady o tom věděli, tak jako víme o osadě Konečná, jestli je takovou nepřekonatelnou bariérou pro to, aby tyto zábrany mohly býti umístěny nějakým rozumným způsobem, který mimochodem v té lokalitě lze najít, a nejednalo by se o přesun do vzdálenosti 300, 400 nebo já nevím kolik metrů, ale pouze o několik desítek metrů dál.

Pokud odpovědí je, že to je pro státní orgány nepřekročitelná bariéra, že tak dodržují a budou vždycky dodržovat zákony, že nějakých pět, deset metrů v konkrétním případě je prostě něco, co nelze překonat, tak já tady sděluji, že budu iniciovat novelizaci onoho zákona, onoho čísla 50 metrů, tak aby v odůvodněných případech bylo možno udělit výjimku.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl pan poslanec Říman. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych se rovněž vyjádřil k problematice, kterou zde projednáváme. Přitom mé vystoupení by vyústilo v položení dvou dotazů předsedovi vlády, popřípadě ministrovi vnitra.

Já stejně jako spousta lidí z příhraničí mezi Českou a Slovenskou republikou v podstatě vnímáme opatření Ministerstva vnitra, kterým zúžil pohraniční styk a přechody jenom na oficiální hraniční přechody, řekl bych v rozporu s právem Evropské unie. Takovým způsobem řada publicistů vystoupila a publikovala tyto názory. Já musím říct, že s nimi souhlasím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP