(10.50 hodin)

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych se ještě velmi stručně a krátce vyjádřil,.

Zabezpečení česko-slovenské hranice technickými zábranami je odvozeno od základní a relativně jednoduché představy. Je v zájmu České republiky, aby omezila nedovolené překračování hranice a aby omezila pašování lidí, které se stává velmi nebezpečeným zločinem, na který se váže poměrně rozsáhlá zločinecká síť. Tento cíl je ku prospěchu všech občanů České republiky, včetně občanů česko-slovenského pohraničí. Aby česko-slovenské pohraničí bylo prostorem pro páchání zločinné činnosti ve větším rozsahu, to prostě není k prospěchu žádného slušného člověka. To za prvé.

Za druhé. Druhým důvodem je dodržování závazků, které jsme na sebe převzali smlouvou o přistoupení, která koneckonců byla schválena v referendu v minulém roce.

Za třetí. V okamžiku, kdy se dospěje k vytvoření schengenského prostoru, čeští občané budou mít volný pohyb po celém území Evropské unie, což bude mimořádně výhodné a mimořádně to posílí naše možnosti svobody a prosperity.

Pokud jde o odkazy na různé historické situace, mohu konstatovat, že už v předchozí interpelaci se ukázalo, že obsah určitých historických situací není zcela znám, a proto se ty magmetafory a odkazy používají nepřiměřeným způsobem.

Musím zásadně odmítnout představu, že tato opatření, která jsou prováděna individuálně na základě individuálního vyřešení situace, mohou kdykoli způsobit vysídlování česko-slovenského pohraničí, nehledě k tomu, že do doby plného zapojení do schengenského prostoru není tak dlouhá doba.

Opakuji: Zábrany jsou odemykatelné, klíče od zábran budou mít trvale osídlení lidé i ti, kteří prokáží oprávněný zájem, míněno chataři. Za další. Klíč od zábran má služba v policejní stanici vzdálená 300 m od této zábrany, takže je schopna kdykoli umožnit pohyb záchranného týmu. Za další. Tyto klíče a individuální řešení budou mít k dispozici i záchranné týmy, a to jak zdravotnické, hasičské i policejní.

Myslím si, že je skutečně nepřiměřené a neodůvodněné popisovat toto opatření, které, jak jsem řekl, směřuje k zabránění zločinného pašování lidí a k zlepšení bezpečnostní situace České republiky, hodnotit takovýmto způsobem, jak bylo v těchto dotazech a v této interpelaci uděláno.

Dámy a pánové, nevylučuji samozřejmě, že v některém okamžiku se může technické řešení ještě přehodnotit.

Pan poslanec Říman hovořil velmi podrobně o topografické situaci. Topografickou situaci tak dokonale neznám, čili nemohu konstatovat, jestli cesta jde napravo nebo nalevo a jaké jsou možnosti technického řešení, ale nepochybně je zřejmé, že je-li možné rozumnější technické řešení, než bylo původně nastoupeno, ke změně dojít může a zřejmě i dojde.

Dámy a pánové, jak už jsem řekl, toto opatření nemůže způsobit vysídlování česko-slovenského pohraničí; při jeho zavedení jsou šetřeny individuální zájmy jednotlivých rodin, které žijí v tomto prostoru, i lidí, kteří mají své oprávněné zájmy, jak už jsem řekl, např. chataři.

Dámy a pánové, myslím, že informací bylo poskytnuto dost k tomu, abyste mohli zaujmout stanovisko.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu předsedovi vlády. O slovo požádal ještě místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, chci se jenom vyjádřit k tomu, co zaznělo v posledním vystoupení paní kolegyně Konečné.

Byl bych rád, kdybychom prostě ty lidi nestrašili. Když tam budou jezdit poslanci a budou jim říkat nepravdy o tom, že se tam nebude dát žít, tak samozřejmě lidé budou mít strach a budou mít obavy.

Ale k tomu, že prostě končí nadstandardní režim se Slovenskou republikou, je zapotřebí říci následující věci. Přecházení hranic mezi Českou republikou a Slovenskou republikou je možné v tuto chvíli kdekoli, kdekoli pro občany České republiky a Slovenské republiky. A když se tady hovořilo o té smlouvě, bude to možné také kdekoli pro občany, kteří žijí v této lokalitě, i po této smlouvě. To za prvé.

Za druhé, pokud jde o používání motorových vozidel, i nadále platí to, že mohou používat motorová vozidla při překračování hranic osoby na individuální povolení, majitelé nebo nájemci nemovitostí k použití motorových vozidel pro dopravu k těmto nemovitostem ležícím na území druhé smluvní strany nebo přístupným pouze z území druhé smluvní strany a tak, jak smlouva o tom hovoří, to znamená, i tady je nadstandardní režim a zůstává zachován v tuto chvíli tento nadstandardní režim.

Pokud jde o turistické trasy. Hřebenové turistické trasy na česko-slovenských hranicích zůstanou zachovány, ty překračují státní hranice po tom, jak se klikatí, v mnoha místech. I tam vše toto zůstává a lze státní hranici překračovat při této hřebenové turistické trase kdekoli. Bude to možné i po nové smlouvě, a dokonce, na rozdíl od současného stavu, bude moci překračovat státní hranice každý občan Evropské unie a každý občan státu, se kterým není vízová povinnost v rámci Evropské unie. To je na rozdíl od současného stavu velmi výrazné rozšíření možností pro turistický ruch, kdy tyto hřebenové trasy mohou využívat pouze občané České republiky nebo občané Slovenské republiky.

Ano, zábrany komplikují život, tomu rozumím a netvrdím, že to tak není. Ale jenom bych varoval před tím, že tato opatření vedou k vysídlení. A pokud někdo něco takového říká, tak může to být samozřejmě jeho názor, ale měl by tento názor být tlumočen na základě faktů, a nikoli třeba nějakých domněnek. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní se hlásí o slovo paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Na závěr. Pane místopředsedo vlády, já nikoho nestraším, já pouze tady tlumočím strach občanů na česko-slovenském pomezí, protože oni sem nemohou přijít, oni si zvolili své zákonné zástupce, kteří je mají zastupovat, a já tuto svou povinnost konám. Upozorňuji, že ani já, ani ostatní poslanci, tak jak jsem měla možnost se informovat, nejezdili na tyto hranice s tím, aby někoho strašili, nebo nedej bože děsili. Ti občané jsou vyděšeni a vystrašeni dostatečně díky vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové. V této debatě o interpelaci se zabýváme konkrétním problémem každodenního života mnoha lidí. A je velká škoda, že pan místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross zbytečně do tohoto vznesl velmi agresivní a emotivní moment.

Chci říci, že jsem přesvědčen o tom, že snad nám všem jde o to, aby určitá byrokratická zpupnost, která se tak trochu nese celým projednáváním ze strany státních činitelů a státních úřadů o této věci, byla nahrazeno elementárním zdravým rozumem. Nikdo tady nechce nic jiného, než aby orgány Ministerstva vnitra, příslušné složky Pohraniční policie apod., se znovu zamyslely nad tím, zda v oblasti konkrétních organizačních opatření, zda v oblasti možná i některých drobných legislativních změn by nešlo udělat to, aby stovky a tisíce lidí žijících v pohraničním pásu, který sahá z okresu Frýdek-Místek na severu až po okres Břeclav na jihu, neměly zbytečně komplikován každodenní život. O nic jiného se nejedná.

Je naprosto zavádějící to, co tady předvedl pan ministr vnitra, kdy zde mluví o nějakém strašení lidí. Ti lidé opravdu mají problém s každodenním životem a mají tam komplikaci, kterou jim zbytečně stát zavádí.

Pan předseda vlády tady mluvil o tom, že to má zabránit pašování lidí. Ano, bezesporu je to velmi závažný problém. Je dobře, že se vláda pokouší tento problém řešit, a má v tom bezesporu podporu nejenom vlastních poslanců, ale i poslanců opozice, protože pašování lidí přes naše hranice je velmi závažný trestný čin a je to věc, na kterou se nabaluje obrovské množství další kriminality. Na druhé straně to, že konkrétně stát v těchto konkrétních pohraničních obcích a oblastech selhává při řešení tohoto problému a místo toho to nahrazuje restriktivními opatřeními vůči lidem, kteří tam žijí, a nahrazuje to opatřeními, která komplikují jejich každodenní život, je podle mého názoru naprosto zjevná věc a my bychom si toho měli být vědomi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP