(11.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

Klasickou ukázkou je otázka oněch závor a tzv. klíčů. Pan předseda vlády veden dobrými úmysly nám tady před chvilkou vyjmenoval, kdo všechno klíče bude mít k dispozici, od těch závor. A já se ho táži - s kapkou zdravého rozumu, jak dlouho bude trvat, aby kopii těchto klíčů měly k dispozici i příslušné převáděčské bandy.

Vážený pane předsedo vlády, jaký smysl potom mají tyto závory?! Já vám řeknu jaký. Budou pouze buzerovat lidi, kteří tam tráví svůj každodenní život! (Potlesk poslanců klubu ODS.) Pašování lidí vůbec nijak nezabrání. A já si myslím, že nám všem bez ohledu na to, jestli jsme z vlády, nebo z opozice, z jaké jsme konkrétní strany, by mělo jít o to, abychom se pokusili najít rozumné řešení, rozumný kompromis, nezaujatý kompromis mezi zajištěním bezpečnosti našich hranic a plněním mezinárodních závazků a tím, aby na tyto mezinárodní závazky a požadavky bezpečnosti nedoplácely desítky, stovky, popř. tisíce lidí žijících v pohraničí naší republiky.

O toto žádám, a proto vyslovím svou podporu nesouhlasu s odpovědí na tuto interpelaci. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Reagovat bude ministr vnitra a pak se o slovo hlásí premiér Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, k tomu, co říkal pan kolega Nečas, jak dlouho bude trvat, než ty klíče budou mít ty zločinecké bandy - on mě neposlouchá (směrem k poslanci Nečasovi) - čili jak dlouho bude trvat, než ty klíče budou mít zločinecké bandy.

Já nevím, jestli situace na česko-slovenské hranici je horší než na německo-české hranici. Tam ty závory jsou také - ze strany německé - a také se ukazují jako velmi účinné, a jsou to stejné organizované mezinárodní bandy, které pašují lidi přes celou Evropu. Takže není to tak, že bychom v tuto chvíli museli předpokládat, že na česko-slovenských hranicích to bude fungovat jinak než na česko-německých hranicích. Nevidím důvod, proč by to tak mělo být. Samozřejmě když někdo ten klíč někomu dá, tak to pak problém je, nicméně je možné v průběhu času dělat změny.

A ještě k tomu, co říkal pan kolega Nečas, že jsem tu zavedl nějaký agresivní tón. Nevím, jestli tu pan kolega Nečas byl, když hovořila paní kolegyně Konečná. Já jsem reagoval na to, co bylo řečeno, že my dokážeme to, co nedokázal Adolf Hitler - vyklidit pohraničí. A to mi zase neříkejte, že to nebyla věc, na kterou není třeba reagovat. Takže já jsem nebyl ten, kdo sem donášel ty emotivní záležitosti. Prostě říkám, že ta opatření, která se realizují, nevedou k tomu, aby se pohraničí vylidnilo. Jsem přesvědčen, že pokud se lidem budou podávat normální informace, pak k tomu vylidnění nedojde.

Možná, a to připouštím, je chyba v tom, že dostatečná informovanost lidí není, to beru, taková kritika být může a s tím se samozřejmě musíme vyrovnat.

Druhá věc je kritika, kterou beru jak od pana Římana, tak od pana Nečase, že se prostě musíme znovu zamyslet nad tím, co bylo nazváno konkrétními organizačními opatřeními, jestli prostě někde v nějakém momentě se nedá něco předělat, aby to usnadnilo lidem život víc než v tuto chvíli. To je naprosto konstruktivní a já odpovědně říkám, že jednu závoru za druhou budeme individuálně probírat. Zatím ale máme identifikovány na celém česko-slovenské hranici dva takovéto problémy a budeme se snažit s nimi něco dělat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji, pane ministře. O slovo se hlásí poslanec Petr Rafaj.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové. Na česko-slovenské hranici v oblasti Beskyd dělám předsedu Sdružení region Beskydy už dá se říci prakticky šest let. Při schvalování zákona o ochraně hranic jsem byl prakticky jediný, který protestoval proti tomu, aby tento zákon byl přijat a aby byl změkčen (???) právě z toho důvodu, že ztíží situaci, která tam je. Ale tak, jak je to tu podáváno dneska, je to řekl bych opravdu výsměch problémům, které tam jsou.

My tady rozebíráme jeden drobný konkrétní problém, který neztěžuje tu situaci natolik, aby se dalo mluvit o vysídlování a strašení lidí. Není to pravda. Několikrát jsem se starosty jednal, měli jsme tam pozvané zástupce Ministerstva vnitra, vysvětlovali jsme to, probírali jsme to neustále dokola, hledali jsme řešení, jak to bude. Problémy, které tam ztěžují ten život a dělají ten život problematický, jsou úplně jiné, a já si myslím, že to je to, čím bychom se měli zabývat. Ne jestli tam je nějaká závora nebo ne, ale jak zlepšit podmínky a jakým způsobem legislativně to upravit tak, aby tam mohl nastat rozvoj cestovního ruchu, aby se tam opravdu dalo vydělávat, získávat pracovní příležitosti a žít. To není problém zábran, to je problém úpravy jiné legislativy, popř. jiných povolení a eventuálně dalších jiných programů. Jinak tu zbytečně ztrácíme čas nad řešením zanedbatelné maličkosti pro život těch lidí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. To byl poslední přihlášený do rozpravy. Pokud se do ní v tuto chvíli nikdo nehlásí, pak rozpravu končím.

Pochopil jsem to tak, že paní poslankyně Konečná navrhuje text usnesení, které by znělo "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí předsedy vlády na její interpelaci", což by měl být text, o kterém bychom měli hlasovat.

Já bych si jen dovolil opět zazvonit na kolegy, kteří se neúčastnili rozpravy a chtějí hlasovat, tak je tím zvu do sněmovny, aby se hlasování účastnili. Prosím tedy o chvilku trpělivosti, až se všichni dostaví. Zároveň vás znovu všechny odhlásím a ty, kdo chtějí hlasovat, poprosím, aby se znovu přihlásili. Přihlaste se tedy, prosím.

Budeme tedy hlasovat o návrhu paní poslankyně Konečné. Ten návrh paní poslankyně Konečné zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí premiéra na její interpelaci."

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro to, přijmout tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 149 se z celkového počtu 140 přítomných poslanců pro vyslovilo 73, proti 54. Tento návrh usnesení paní poslankyně Konečné byl přijat.

 

Ještě poprosím o chvilku strpení na kontrolu hlasování.

 

Mezitím vám ještě sdělím, že jsem obdržel fax, ve kterém se mi z důvodu nemoci omlouvá ze schůze Poslanecké sněmovny i z jednání výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Petr Kott. (Veselost ve sněmovně.) Takže to takto sděluji.

Ptám se tedy, jestli někdo zpochybňuje poslední hlasování. Pokud tomu tak není, končím projednávání tohoto bodu. - Prosím, pan ministr Dostál nám asi něco chce sdělit. Ptám se, co chce sněmovně sdělit. - Pan ministr nechce nic sdělovat. Platí tedy to, co jsem řekl.

Žádám nyní pana místopředsedu Kasala, aby se ujal dalšího řízení schůze.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP