(Jednání pokračovalo ve 14.05 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, paní poslankyně a poslanci, zahajuji odpolední část našeho dnešního jednání. Především zvu všechny, kteří mají v úmyslu se zúčastnit, aby se dostavili do jednací síně, abychom mohli v plném lesku zahájit pravděpodobně poslední velký bod našeho jednání tento týden.

Dříve než přistoupíme k pevně zařazenému bodu 167, dovolte, abych vás informoval o záměru na projednávání třetích čtení návrhů zákonů. Stanovili jsme si, že třetí čtení začneme projednávat v úterý 24. února. Zároveň na poradě v úterý padlo, že chceme upřednostnit zákony, které souvisejí se vstupem do EU a u nichž je stanoveno datum účinnosti 1. května 2004. Pokud vezmeme v potaz toto kritérium doby, kdy potřebujeme, aby byl den účinnosti těchto zákonů, navrhuji, abychom je projednávali v tomto pořadí: body 98, 110, 111, 112, 113, 107, 108, 109, 102, 115, 114 a dále pan podle schváleného pořadí. To je návrh, abychom takto seřadili body z hlediska data účinnosti 1. května, kdy potřebujeme, aby zákony vstoupily v platnost. Čtu tuto řadu zákonů proto, protože pokud by nebylo námitek, chtěl bych nechat hlasovat o tomto návrhu. Prosím, abyste se všichni přihlásili a tento návrh bychom odhlasovali.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, seřadit takto body pro naše jednání příští týden? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 161 z přítomných 165 pro hlasovalo 77 poslanců, proti jeden. Tento návrh přijat nebyl.

 

Přistoupíme k bodu

 

167.
Vládní návrh na vyslání sil a prostředků Armády České republiky
do Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda a mise ISAF
/sněmovní tisk 565/

 

Z pověření vlády návrh uvede ministr obrany Miroslav Kostelka a také místopředseda vlády a ministr zahraničí Cyril Svoboda. Prosím nejdříve pana ministra obrany Miroslava Kostelku, aby byl první, kdo tento bod uvede. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Vážený pane předsedo, vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vám předložil k projednání materiál s názvem Návrh na vyslání sil a prostředků Armády ČR do Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda a mise ISAF.

Jak jistě všichni víte, situace v Afghánistánu je velice vážná, a jak konstatovala rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 15.10 z 13. října loňského roku, stále vytváří hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti. Naplnění bezpečnostních potřeb v zemi vyžaduje posílení přítomnosti sil mezinárodního společenství.

Organizace Severoatlantické smlouvy již v srpnu 2003 převzala velení mise mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil v Afghánistánu, jejímž úkolem je asistovat afghánské přechodné vládě při zajišťování bezpečnostního prostředí v Kábulu a v jeho bezprostředním okolí, jakož i při přípravě voleb. Aliance v rámci působení mise ISAF rozšiřuje svou působnost mimo Kábul a bezprostřední okolí. Cestu k tomuto rozšíření otevřela právě rezoluce Rady bezpečnosti číslo 15.10. Tento krok je koncipován jako pečlivě připravené postupné rozšiřování geografické působnosti do přesně vytipovaných oblastí, kde již působí provinční rekonstrukční týmy, a jejich postupné zařazování pod velením ISAF. V rámci rozšířeného mandátu by měly síly ISAF úzce spolupracovat s jednotkami v operaci Trvalá svoboda, s pracovníky OSN a dalších mezinárodních vládních i nevládních organizací.

Naplnění rezoluce však představuje zvýšené nároky na zajištění adekvátních vojenských kapacit, a to jak pro misi ISAF, tak v operaci Trvalá svoboda. Přetrvávající nedostatek národních prostředků ohrožuje úspěšné splnění cílů této mise, což může vést k destabilizaci politicko-bezpečnostní situace v Afghánistánu. Proto velení koaličních sil opakovaně žádá o doplnění chybějících prostředků k úspěšnému splnění cíle operace.

Operace Trvalá svoboda vedená USA podobně jako mise ISAF přispívá ke stabilizaci země a jejím primárním úkolem je potírání terorismu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP