(14.13 hodin)
(pokračuje Kostelka)

Základ pro působení v operaci je rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1373 z 28. září 2001. V současnosti se v Afghánistánu uskutečňují rozhodující vojenské operace v širší zóně odpovědnosti. Jsou to zejména operace s cílem zjistit a eliminovat prostory soustředění příslušníků teroristické sítě Al-Káida. Tyto operace mají poskytnout všestrannou podporu při zabezpečování humanitární pomoci a budování takové schopnosti koaličních sil, které zabrání případnému opakování teroristických činů.

Nasazení naší jednotky speciálních sil bude nejefektivnějším zapojením do této formy boje proti terorismu. Tuto jednotku nabídla do boje proti terorismu již předchozí vláda. Deklarovala tak připravenost České republiky k vojenské podpoře koaličních protiteroristických operací jako reakci na aktivaci článku 5 Severoatlantické smlouvy. Vyslání jednotky dosud nebylo realizováno. Současné vyslání je činěno v souvislosti s trvajícími aktivitami extremisticko-teroristických skupin usilujících o destabilizaci země a se současnými potřebami operace ISAF a Trvalá svoboda v Afghánistánu. Tímto příspěvkem bychom podpořili naplňování úsilí mezinárodního společenství o stabilizace Afghánistánu. Naše jednotka je plně připravena k plnění předpokládaných úkolů v operaci.

V případě, že Parlament České republiky vysloví souhlas s vládním návrhem na vyslání sil a prostředků Armády České republiky do Afghánistánu v rámci operace Trvalá svoboda ISAF, dojde tak k opětovnému rozšíření počtu oblastí, ve kterých působí příslušníci armády. Přestože naše účast v zahraničních operacích nebude s ohledem především na probíhající reformu ozbrojených sil v porovnání s uplynulými lety tak robustní, aktivní účast tří početně menších kontingentů zajistí přítomnost České republiky v geografických prostorech, které považujeme za prioritní z hlediska orientace zahraniční mezinárodní bezpečnostní politiky České republiky a které mohou bezprostředně ovlivňovat bezpečnosti střední Evropy.

Chtěl bych se nyní zmínit o některých otázkách, které padaly při diskusi o návrhu k vyslání jednotek. Pan místopředseda Nečas v podstatě stanovil čtyři podmínky, při jejichž splnění by byl návrh průchozí v klubu ODS. Z hlediska finančního zabezpečení akce je možno konstatovat, že mise bude hrazena plně z rozpočtu Armády České republiky, z kapitoly Ministerstva obrany. Pouze v případě, že by došlo k nepředvídatelným skutečnostem. bych vládu požádal o patřičnou pomoc.

Rotace příslušníků mise ISAF bude zabezpečena. U speciálních sil ale ani jiné státy koalice ji neprovádějí s výjimkou tak velkých států, jako jsou Spojené státy, Velká Británie a několik dalších. Jsme však připraveni za předpokladu souhlasu vlády a Parlamentu připravit kontingent Armády České republiky pro posílení mise ISAF, zejména pro vytvářené provinční rekonstrukční týmy. Předpokládám, že tento návrh se objeví v návrhu na vyslání jednotek Armády České republiky do zahraničních misí v roce 2005, který bych rád předložil vládě a Parlamentu pravděpodobně v září tohoto roku.

Jednotka speciálních sil bude předána pod velení zástupce náčelníka Generálního štábu, operačního velitele a stálého operačního centra Ministerstva obrany ještě před vysláním do mise. V měsíci květnu tohoto roku proběhne snížení počtu příslušníků česko-slovenského praporu v Kosovu zhruba o 100 až 120 osob. Uvolněné finanční prostředky budou použity pro misi v Afghánistánu. Rovněž předpokládáme po jednání s americkou stranou, že přeprava jednotky do mise bude hrazena Spojenými státy.

Z hlediska dalších námitek o legálnosti akce chci využít odkazu na rezoluci Rady bezpečnosti a zejména faktu, že aktivace článku 5 Severoatlantické smlouvy ze dne 2. října 2001 ve prospěch USA nebyla dosud žádným jednáním Severoatlantické rady zrušena. Věřím, že o těchto faktech bude hovořit i můj kolega, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda.

Hlavním úkolem jednotky rozhodně nebude provádění úderných akcí, ale průzkumná činnost. Samozřejmě, že v rizikovém prostředí k použití zbraní může dojít. Vojáci speciální jednotky jsou na misi připraveni. Mrzí mě ovšem některá prohlášení, zejména z poslední doby, která zpochybňují jejich připravenost k plnění úkolů.

Vážené dámy, vážení páni poslanci, žádám vás o projednání návrhu a jeho schválení a děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře, za úvod a nyní ještě poprosím o něco podobného pana místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Cyrila Svobodu, aby i za sebe řekl něco k tomuto návrhu na vyslání sil do prostoru Afghánistánu. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, i já si dovolím podpořit tento návrh velmi naléhavě, protože souvisí s předvídatelností a stabilitou české zahraniční politiky, neboť v Afghánistánu byl nelidský režim Talibanu a tento režim vedl mimo jiné k tomu, že se v Afghánistánu začala organizovat velmi vážně teroristická organizace Al-Káida, která se stala ohrožením celého demokratického světa. Proto po 11. září 2001 se ukázalo jako velmi naléhavé aktivizovat všechny demokratické síly v boji proti terorismu. Boj proti terorismu nemůžeme v žádném případě vzdát, obzvláště ne v nynější době, kdy se ukazuje, že tento jev stále nás ohrožuje. A z toho důvodu si dovolím vás požádat, abyste podpořili naší účast nejenom v ISAF, ale i Enduring Freedom.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP