Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
24. února 2004 ve 14.10 hodin

Přítomno: 186 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji devátý jednací den 27. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám.

Prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Přiznám, že mi někdo z vás nahlašoval náhradní kartu, ale že jsem zapomněl, kdo to byl. To byl pan poslanec Říman, který má náhradní kartu č. 1. Pan poslanec Votava má náhradní kartu č. 17.

Jenom vám ještě na úvod sdělím, kdo se omlouvá z dnešní schůze. Především z poslanců se omlouvá ze zdravotních důvodů pan poslanec Jan Klas od 24. 2. do 27. 2., tedy až do pátku. Na zahraniční cestě je pan poslanec Oldřich Vojíř. Na zahraniční pracovní cestě je pan poslanec Pavel Svoboda, 24. 2. a 25. 2. dopoledne. Ještě bych chtěl omluvit členy vlády, kteří nebudou přítomni našemu jednání. (Velký hluk v sále.)

Prosím o klid. Posaďte se už.

Především se omlouvá premiér Vladimír Špidla od 24. 2. do 27. 2. Jeho důvodem je rekonvalescence po zdravotních potížích. Pan ministr Miroslav Kostelka je pracovně v Bulharsku. Pan ministr Pavel Němec od 24. 2. do 26. 2. je v Izraeli. Pan ministr Jaroslav Palas je na jednání Rady ministrů zemědělství EU v Bruselu. Paní ministryně Marie Součková 24. 2. a odpoledne 25. 2. je na konferenci v Dublinu. Pan ministr Zdeněk Škromach vede jednání ve francouzské hospodářské a sociální radě. Na odpoledne se omlouvá také ministr Pavel Dostál. To jsou omluvy, které jsem obdržel do této chvíle.

Co se týče programu, který máme před sebou, tak ten vám byl rozdán na lavice. Z dnešní porady grémia mám pouze návrh, abychom odpověď na písemnou interpelaci poslance Jaroslava Plachého nezařazovali na čtvrtek ráno, jak jsme již stanovili, ale až po ústních interpelacích, to znamená od zhruba 18.30 hodin. Současně bychom projednali i zbývající odpovědi. Nejdřív se zeptám, jestli k tomuto návrhu z grémia má někdo námitku a nebo jestli o něm můžu nechat hlasovat.

Paní poslankyně Čelišová má náhradní kartu č. 4.

Doufám, že jste se všichni přihlásili a že můžeme odhlasovat první návrh z grémia.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto přeřazení písemné interpelace a písemných interpelací vůbec, i toho zbytku, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 163. Z přítomných 170 poslanců pro hlasovalo 109, proti 37. Tento návrh byl přijat.

 

Pak tu mám ještě jeden závěr grémia. Obrátil se na mě ministr spravedlnosti Karel Čermák se žádostí o pevné zařazení bodů 57 a 58 na středu 25. února. Oba návrhy zákonů souvisejí se vstupem do EU. Grémium doporučuje jeho žádosti částečně vyhovět a tyto body přeřadit z konce bloku prvních čtení za body 59 a 60, které rovněž souvisejí se vstupem do EU, a tak aspoň uspíšit jejich projednávání, protože úplně panu ministrovi zřejmě vyhovět nemůžeme. Toto je tedy kompromisní návrh, na kterém se dohodlo grémium, a ještě tento bych vás nechal odhlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento kompromisní návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 164. Z přítomných 174 poslanců pro hlasovalo 84, proti 3. Tento návrh přijat tuším nebyl.

 

To je z grémia snad všechno. O slovo se hlásí ještě předseda klubu ODS pan poslanec Tlustý. Nyní udělím slovo jemu. Ještě bych poprosil pana Tlustého o chvilku strpení, neb se mi zdá, že probíhá kontrola hlasování. Ptám se, jestli někdo zpochybní poslední hlasování. Nikdo nezpochybňuje toto hlasování? Pokud ne, tak se omlouvám panu poslanci Tlustému. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany navrhnout zařazení nového bodu na program právě probíhající schůze. Navrhujeme, aby byl zařazen bod s následujícím názvem - Informace předsedy vlády o postupu a kritériích nominace zástupců České republiky do institucí Evropské unie.

Nyní krátké zdůvodnění. Máme samozřejmě na mysli nejenom Evropskou komisi, ale i Evropskou investiční banku a Evropský soudní dvůr. Jsme přesvědčeni, že tuto informaci by kromě poslanců ODS vyslechla ráda i celá veřejnost. Myslíme si, že je dokonce i v zájmu vlády, aby věděla, jaké postupy a jaká kritéria při těchto nominacích používá. Bylo by dobré, kdyby je deklarovala vůči celé veřejnosti, aby bylo zřejmé, jakým způsobem se rodí obsazení takto významných funkcí v Evropské unii.

Doufáme, že pochopíte všeobecnou prospěšnost tohoto návrhu. Doufám, že zaregistrujete, že v této sněmovně se neosvědčilo bránit diskusi o podobných tématech zamítáním podobných návrhů, protože existují nástroje, kterými lze podobná témata k projednání prosadit bez toho, že by došlo k všeobecnému konsensu. Protože se domníváme, že v tomto případě je v zájmu nejenom opozice, ale i koalice dát veřejnosti jasné vysvětlení k postupu a používaným kritériím, očekáváme od vás, vážené kolegyně a kolegové, vstřícnost.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane předsedo, chtěl bych jenom sdělit, že jsem v úvodu omluvil předsedu vlády, ode dneška až do pátku se omlouvá. Vy jste tuším řekl, že žádáte předsedu vlády.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: To je samozřejmě formulace vycházející z minulosti, kdy pokud jsme požadovali podobnou informaci celé vlády, byli jsme vyzýváni, aby v rámci vstřícnosti byl vyzván předseda vlády. Mohu to přeformulovat - informace předsedy vlády nebo jeho místopředsedy, tak aby nemusela k tomu zasedat celá vláda a aby vláda mohla rozhodnout, který z místopředsedů je k této věci kompetentní.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. O slovo se hlásí pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Pane předsedající, chtěl bych se vaším prostřednictvím zeptat předsedy poslaneckého klubu Tlustého, zda vlastně končí jejich veto. Protože já jsem zde předkládal minulý týden zařazení nového bodu a bylo mi řečeno, že klub ODS prostě vetoval veškeré zařazení nových bodů. Takže bych nejdřív požádal o stažení tohoto veta, protože je to zařazení nového bodu. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Tento návrh nic nemění na námi uplatněném vetu vůči hromadnému návrhu, kdy pokud si vzpomínám, mělo být zařazeno třicet dva rutinních bodů k projednání. Toto je bod, který, jak je zřejmé z médií a reakcí veřejnosti, je v tuto chvíli mimořádně aktuální. My se domníváme, že tento jeden výjimečný bod by měl být na tuto schůzi zařazen v době, dokud to ještě je aktuální.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Mohu se zeptat, kam bychom bod měli zařadit?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Řekl jsem záměrně do programu schůze. Nabízel jsem tím vstřícnost, tak aby mohl být zařazen v době, kdy může být přítomna vláda či její reprezentativní místopředseda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP