(14.20 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Registruji přihlášku pana místopředsedy vlády Stanislava Grosse. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, paní poslankyně, páni poslanci, chtěl bych reagovat na návrh, který zde přednesl pan předseda poslaneckého klubu ODS Tlustý.

Myslím si, že není dobré začínat tento týden jednání sněmovny nějakou příliš velkou konfrontací, která by mohla plynout z toho, že teď bezprostředně předložím veto k tomuto návrhu, ale stejně tak by mohlo znamenat konfrontaci, kdybychom teď bez přípravy - nebo zítra, pozítří - tuto věc projednávali, protože samozřejmě vláda některé kroky ještě neučinila.

Jinými slovy, chtěl bych požádat o jednu věc. Jestli by bylo možné - tento návrh zazněl - kdyby o tomto návrhu mohlo být hlasováno třeba zítra po obědě jako o procedurálním návrhu. Do té doby vláda možná některé kroky ještě projedná, můžeme se v klidu, bez nějakých dramatických okolností buďto rozhodnout, zda využijeme ustanovení jednacího řádu o tom, že případně zavetujeme tento návrh, nebo naopak budeme připraveni a bude o tom moci být vedena debata.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, teď by mohla pokračovat zase složitá procedurální diskuse, neboť jak víte, jednací řád nám ukládá, že podobné návrhy musí padat a musí o nich být hlasováno na začátku schůze. Nicméně v rámci deklarované vstřícnosti ze všech stran si umím představit, že by hlasování o tomto návrhu bylo přesně stanoveno na zítřejší ráno, to znamená na 9. hodinu, protože předpokládám, že by jednání o tom se nemohlo uskutečnit dříve než zítra odpoledne, nebo ve čtvrtek či v pátek.

Je-li to tedy možné od pana místopředsedy zaregistrovat, že souhlasí, nicméně jestli by to mohlo být ráno.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Pan předseda netrvá na hlasování.

O slovo se hlásí pan poslanec Skopal a paní poslankyně Dundáčková. Jen bych chtěl připomenout, že neprobíhá rozprava, takže přípustné jsou v tuto chvíli jenom procedurální návrhy.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedo. Já jenom procedurálně. Pokud bude přijat tento návrh, pak požádám i já o zařazení nového bodu - zákona o vinohradnictví a vinařství, který je potřeba přijmout do vstupu do Evropské unie. Pokud tohle veto rozbouráme, pak žádám i já, aby mi bylo zítra umožněno vystoupit se zařazením nového bodu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Dundáčková se hlásila jako další, s procedurou se také hlásí paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhla vyřazení bodu 65 - první čtení návrhu zákona, jehož jsem předkladatelem, který se týkal zákona o důchodovém pojištění. Navrhuji jeho vyřazení a přeřazení do další schůze Poslanecké sněmovny s ohledem na skutečnost, že podobnou situaci, kterou se pokouším řešit prostřednictvím změny zákona, řeší také pan ministr práce a sociálních věcí, a to prostřednictvím svého příkazu č. 27/2003. Vzhledem k tomu, že ještě nedošlo k naplnění tohoto příkazu, není možno posoudit, jaký bude skutečný dopad na zamýšlený stav, a to je porovnání odškodňování některých pracovníků v podzemí.

Navrhuji proto, abychom bod č. 65, sněmovní tisk 450, vyřadili z programu této schůze.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl návrh paní poslankyně Dundáčkové. Hlásila se ještě paní poslankyně Konečná, která se hlásila jako první, přednost ale má pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, ujišťuji vás, že i já a všichni kolegové z klubu KSČM bychom si rádi vyslechli zprávu vlády o tom, jakým způsobem postupovalo vyjednávání o evropském komisaři. Koneckonců jestli něco tak zvedlo hladinu veřejného mínění a nespokojenost veřejnosti v poslední době, pak vedle růstu nezaměstnanosti a dalších negativních jevů to bylo právě právě tohleto.

Rád bych to skutečně slyšel, ale z těch nejpovolanějších úst, protože předseda vlády je přesně ten, kdo byl v centru toho dění a kdo za ty všechny nitky takzvaně tahal. Skutečně bych tentokrát chtěl trvat na tom, aby tu zprávu jménem vlády nepřednášel žádný z místopředsedů vlády, ale aby to skutečně autenticky zde před Poslaneckou sněmovnou učinil předseda vlády České republiky Vladimír Špidla.

Nicméně pan předseda vlády je ze zdravotních důvodů omluven, alespoň tak jsem to pochopil, a proto bych v tuto chvíli chtěl poprosit pana kolegu Tlustého, jestli by zvážil možnost, že by i klub ODS chtěl tuto zprávu slyšet z nejpovolanějších úst a v tuto chvíli stáhl svůj návrh na zařazení nového bodu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Tlustý bude reagovat na vystoupení pana poslance Kováčika.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi reagovat na dvě informace, které tu padly.

Za prvé myslím, že je jasné, že návrhem na zařazení tohoto bodu se nic nemění na námi uplatněném vetu vůči 32 návrhům z minulého týdne. To není žádné zpochybnění tohoto kroku, ani věcné, ani formální, takže se pokouším vysvětlit, že na tom vetu se nic nemění.

Za druhé - k výzvě předsedy poslaneckého klubu KSČM musím uvést, že my se domníváme, že v tuto chvíli je smysluplné diskutovat proceduru a kritéria, která jsou právě teď uplatňována na výběr kandidátů do velmi významných funkcí, a myslíme si proto, že je daleko významnější, aby tato informace zazněla v aktuálním termínu, než lpět na jménu předkladatele. My bychom samozřejmě také byli raději, kdyby ji předkládal předseda vlády sám, nicméně si umíme představit, že ta informace bude mít stejný charakter, přednese-li ji kterýkoli jiný zástupce vlády; to přeci na těch postupech a kritériích nemůže nic změnit. A pokud je pan premiér indisponován, respektujeme to a dáváme přednost aktuálnosti pro jednání. Myslím, že to z mého vystoupení bylo zřejmé.

Žádal bych proto o pochopení i poslanecký klub KSČM. V tuto chvíli se domnívám, že rozhodující není jméno předkládajícího ani jeho funkce, ale okamžik, ve kterém tato informace má být sněmovně a zejména veřejnosti přednesena.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Další přihlášenou s procedurálním návrhem je paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, dovolila bych si vás všechny požádat, abychom mohli předřadit bod 93, vládní návrh, kterým se Parlamentu předkládá k vyslovení souhlasu ratifikace smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, kterou se mění smlouva o úpravě režimu a spolupráci na společných hranicích, a to na čtvrtek dopoledne. A to z důvodu, že pokud tato smlouva projde prvním čtením touto sněmovnou, pak se zahraniční výbor chce velmi intenzivně zajímat o poměry na česko-slovenských hranicích, a ten časový prostor, který bychom měli, kdybychom to nechali někdy na polovinu března a projednávali to ve zkráceném čtení, by byl tak omezen, že bychom tuto smlouvu nemohli adekvátně projednat a s čistým svědomím ji buďto odsouhlasit, nebo zamítnout. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte - bod 93 jste navrhovala na čtvrtek dopoledne. Má to být jako první bod? (Ano.) - Takže bod 93, smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou. - (Po krátkém jednání s místopředsedy a poslankyní Konečnou.) To je problém v tom, jestli toto pokládáme za tu výjimečnou situaci, kdy si dovolíme předřadit bod. - (Další porada s místopředsedy.)

Ano, já dám hlasovat o předřazení tohoto bodu z důvodu aktuálnosti tohoto problému slovensko-české hranice. Budeme o tom hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP