(Jednání pokračovalo v 9.23 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, uplynula přestávka, kterou si pro své jednání vyžádal klub Unie svobody. Nyní dávám slovo předsedovi poslaneckého klubu KSČM panu poslanci Kováčikovi.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, omlouvám se předem, že vás připravím o pár minut našeho velmi drahocenného času. Jestliže si stěžujeme na nízkou prestiž tohoto ctihodného sboru ve veřejnosti, pak musím to, co vám chci sdělit, nyní otevřít.

Včera ve zprávách veřejnoprávní televize zazněla zpráva, že při hlasování o zamítnutí zákona o DPH dne 18. února pan poslanec Kott, který v té době - a je to prokazatelné - již dávno zde v Poslanecké sněmovně nebyl, přesto hlasoval pro zamítnutí. Byl bych skutečně velice rád, abychom, už vzhledem k tomu, že je třeba zcela poctivě se starat i o zlepšení prestiže Poslanecké sněmovny v očích veřejnosti, se s tímto faktem dokázali naprosto čestně vyrovnat.

Chtěl bych požádat vaším prostřednictvím, paní předsedající, předsedu poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého, aby se pokusil v rámci svého poslaneckého klubu ověřit, jak je možné, že nezařazený poslanec Kott v době, kdy prokazatelně nebyl v Poslanecké sněmovně, přesto hlasoval, a hlasoval aktivně, nikoli že by pouze byla karta zasunuta v hlasovacím zařízení a na sjetině by byl křížek, jak se to běžně stává, když někdo není přítomen, zejména poté, co předsedající schůze těsně před tímto hlasováním nechala Poslaneckou sněmovnu odhlásit.

Problém otevírám i proto, že to bylo hlasování, které navrhl poslanecký klub KSČM, a tak by se mohlo stát, že podezřelí jsou i poslanci z poslaneckého klubu KSČM. Současně bych chtěl navrhnout Poslanecké sněmovně - vzhledem k tomu, že jsem hlasoval pro, mám na to podle jednacího řádu právo - revokaci tohoto hlasování a znovu hlasovat o zamítnutí zákona o DPH. To je, kolegyně a kolegové, to naprosté minimum, co my všichni, kteří zde sedíme, pro sebe v této souvislosti můžeme učinit. Moc bych chtěl poprosit, abychom tak učinili ihned.

Čili v této chvíli dávám návrh na revokaci hlasování č. 137 z 18. února t. r. a pro jistotu sděluji, že to bylo hlasování o návrhu na zamítnutí zákona o DPH. Věřím v rozum této Poslanecké sněmovny a prosím o podporu mého návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Nyní se hlásí o slovo předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, chtěl bych vás informovat o tom, že když jsem v průběhu včerejšího dne dostal informaci, že k tomu došlo, a když jsem si ověřil, že skutečně ve sjetině je uvedeno hlasování pana poslance Kotta v době, kdy je zřejmé - a on sám to tvrdí - že ve sněmovně nebyl, tak jsem včera napsal dopis, ve kterém jsem se obrátil na mandátový a imunitní výbor, aby nám poskytl stanovisko k této situaci.

Připadá mi v této chvíli předčasné říci přesně, co to znamená, tedy dokud neznáme všechny okolnosti a dokud není potvrzeno, že je to skutečně tak, že poslanec tady nebyl, a přitom ve sjetině má, že hlasoval.

Je evidentní, že podle ústavy poslanec svůj mandát vykonává osobně. To je jednoznačná skutečnost a je to něco, co v něčem zpochybňuje hlasování. Na druhé straně mi připadá důležité, abychom nechali mandátový a imunitní výbor, aby celou záležitost vyšetřil, dal nám stanovisko, a pak se tím zabývejme. V této chvíli stejně bezprostředně nejsme nic schopni revokovat. Mám dojem, že teď ten postup není jednoznačný a jasný. Přimlouvám se za to, abychom vyčkali na stanovisko výboru, a pak se k tomu vrátili.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám pane předsedo. Chtěla bych oznámit sněmovně, že jsme si vyžádali stanovisko odborného útvaru Poslanecké sněmovny, které říká, že protože nebylo přijato usnesení, není možno žádat o jeho revokaci.

Registrovala jsem přihlášku předsedy poslaneckého klubu ODS, poté bude hovořit pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, poslanecký klub ODS má stejný zájem jako všichni poslanci této sněmovny, abychom tuto v tuto chvíli nevysvětlenou okolnost co nejrychleji společně dokázali vysvětlit.

Včera použitá informace v České televizi dle našeho názoru je postavena na hypotéze, a byli bychom rádi, aby nám na ni odpověděli techničtí pracovníci sněmovny. Česká televize ve svém vysílání jako argument pro tvrzení, že poslanec Kott hlasoval v době své nepřítomnosti, použila záběr na jeho stálé místo ve sněmovně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP