Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. února 2004 v 9.00 hodin

Přítomno: 192 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji desátý jednací den 27. schůze Poslanecké sněmovny, všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Vlastimil Aubrecht - nutná účast při soudním jednání, Jan Klas - zdravotní důvody, Vladimír Laštůvka - zahraniční pracovní cesta, Pavel Svoboda - zahraniční pracovní cesta.

Z vlády se omlouvají: premiér Vladimír Špidla - rekonvalescence po zdravotních potížích, Vladimír Mlynář - účast na evropské ministerské konferenci o informační společnosti v Budapešti, Pavel Němec - pracovní cesta do Izraele, Marie Součková - konference ministrů zdravotnictví Evropské unie v Dublinu.

Ráda bych vás upozornila, že včera zazněl návrh pana poslance Vlastimila Tlustého na zařazení nového bodu s názvem Informace předsedy vlády o postupu a kritériích nominace zástupců České republiky do institucí Evropské unie. O tomto návrhu máme rozhodnout dnes ráno.

Já v tuto chvíli registruji přihlášku místopředsedy vlády Stanislava Grosse.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové, já v tuto chvíli vznáším veto dvou poslaneckých klubů, to je poslaneckého klubu sociální demokracie a Unie svobody, na zařazení tohoto bodu, z jednoho prostého důvodu. Ten bod, tak jak byl nazván, se má týkat nominací do evropských struktur a do evropských orgánů, a v tuto chvíli ještě není známa celková konečná nabídka, jaké pozice, jaká místa, v jakém počtu a v jaké hierarchii budou jednotlivé členské země, nové členské země v Evropské unii moci nominovat svoje zástupce. Z toho důvodů je nemožné v tuto chvíli takový to bod zařadit a projednávat. Jediné, o čem by bylo možné debatovat, je o "jedné osobě", o komisaři, ale takto ten návrh nezněl.

Čili z toho důvodu vznáším veto s tím, že chci zároveň říci, že vláda dnes na svém ranním jednání o tomto tématu hovořila a připraví na příští schůzi Poslanecké sněmovny zprávu nikoliv předsedy vlády, ale zprávu vlády České republiky o tom, jak probíhají jednotlivá výběrová řízení na obsazování všech funkcí a pozicí v Evropské unii, protože je podle názoru vlády legitimní, aby Poslanecká sněmovna se touto tematikou zabývala, měla k tomu podkladový materiál celé vlády a jednala v okamžiku, kdy zná soubor všech pozic, které se budou v rámci evropských struktur za Českou republiku obsazovat, což v tuto chvíli ještě není.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane místopředsedo. O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, proti návrhu, který zněl takto - Informace předsedy vlády, případně místopředsedy vlády - a teď mi dovolte zdůraznit - o postupech a kritériích nominace zástupců České republiky v institucích Evropské unie, je vznesena místopředsedou vlády, předpokládám jménem poslaneckého klubu sociální demokracie, námitka, která říká, že v tuto chvíli diskutovat o jménech, není-li konečný seznam těchto funkcí atd., není možné.

Já myslím, že každému, kdo rozumí elementárně slovům, která tu zazněla z mé strany, a vysvětlení, které poskytl místopředseda vlády, dochází, že tady něco nehraje. My jsme zdůrazňovali, že jednat chceme o postupech a kritériích. Použili jsme množné číslo - zástupců České republiky v institucích Evropské unie. Myslím, že je zcela jasné, že je úplně jedno, kolik takových míst bude Česká republika zastupovat. Postup takového nominace a kritéria pro výběr kandidátu se tím nemění. To za prvé. Za druhé: Jména s postupy a kritérii také nemají nic společného.

My samozřejmě na tuto "vstřícnost" ze strany vlády zareagujeme přiměřenou vstřícností a svoláme k tomuto bodu mimořádnou schůzi. Děkuji za pozornost. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane předsedo. Nyní budeme tedy pokračovat v projednávání schváleného pořadu schůze.

Vidím, že se ještě hlásí o slovo pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, paní předsedající. Já bych si ještě dovolil jeden procedurální návrh, a to konkrétně přeřazení bodu. Chtěl bych navrhnout, abychom body 104 a 105 našeho návrhu programu, konkrétně sněmovní tisk 496 a 497, třetí čtení vládních návrhů zákona o dani z přidané hodnoty a zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o dani z přidané hodnoty, přeřadili jako pevný bod na zítřek, jako první po pevně zařazených bodech. Mám pocit, že tam je již jeden zařazený bod, čili aby byly hned po tomto pevně zařazeném bodu. S tím, že ještě před tyto dva návrhy bych doporučoval bod 131, to je zákon o nájemném z bytu, také třetí čtení.

Abych to zrekapituloval - navrhuji zařadit pevně tři body našeho programu, konkrétně jako první po pevně zařazených bodech bod 131, potom body 104 a 105 na jednání zítra dopoledne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nyní paní předsedkyně výboru pro sociální politiku a zdravotnictví - paní poslankyně Emmerová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení přítomní, já bych chtěla požádat, aby bod 117, sněmovní tisk 444, který má být projednáván ve třetím čtení, byl projednán zítra jako první bod odpoledního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Odpoledního? (Souhlas.) Děkuji. Nyní se hlásí pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Já vznáším námitku proti návrhu pana poslance Michala Krause, že by šlo o odůvodněný případ, aby se pevně zařadil. Takže žádám, aby o tom hlasovala sněmovna, zda jde o takto mimořádný důvod. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, budeme hlasovat tedy dvakrát. Má ještě někdo další připomínku k programu schůze, nějaký další návrh, o němž bychom mohli hlasovat? Pokud tomu tak není, přistoupíme k hlasování o vznesených návrzích. První návrh byl - a o tom budeme rozhodovat…

Ještě se hlásí, a dávám mu slovo, pan poslanec Karel Kühnl. Promiňte, prosím, já špatně slyším, prosím o klid v jednací síni.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já se velice omlouvám, ale rád bych požádal o přestávku na jednání klubu v trvání 15 minut.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Vyhlašuji přestávku na jednání klubu Unie svobody do 9.23 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.09 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP