(9.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pořadí řečníků s přednostním právem: předseda poslaneckého klubu KSČM, poté předseda poslaneckého klubu ODS, poté místopředseda vlády Sobotka. Prosím, pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, chtěl bych se v této chvíli připojit k poděkování panu poslanci Kottovi, protože on skutečně v této kauze nemůže nést bezprostřední vinu, a je docela statečné, že se otevřeně přiznal k pravdě, ale chtěl bych se tak trošku ohradit proti tomu, co tady řekl pan místopředseda vlády Gross, protože to hlasování samozřejmě jsme navrhovali my. My jsme také hlasovali, nám také ten výsledek mohl posloužit. A já tady místopřísežně prohlašuji, že žádný z poslanců poslaneckého klubu KSČM poté, co odhlasoval, nebo snad možná předtím, co odhlasoval na svém hlasovacím zařízení, nestačil přeběhnout, ani nechtěl, ani nemohl přeběhnout tuto síň směrem k protější straně a odhlasovat ještě v zařízení pana poslance Kotta. Měl jsem dojem z vyjádření pana kolegy Grosse, že se to snad vztahuje i na nás. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Pan předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, to, co tu říkal místopředseda vlády Gross, je nejlepším důkazem toho, co chtěl pojmenovat. Tady je naprosto očividná snaha spojit tuto událost s poslaneckým klubem ODS (potlesk v sále), ačkoliv je naprosto zřejmé, že v tuto chvíli není žádná souvislost mezi postupem pana poslance Kotta a poslaneckým klubem ODS. A kdybych postupoval stejně jako pan místopředseda Gross, tak bych mohl obviňovat kohokoliv z poslaneckého klubu sociální demokracie z provokace.

Dovolte mi zopakovat - a já jsem říkal přesně totéž co pan místopředseda Gross, protože se domníváme, ale stejně bychom rádi, kdyby to ověřila technika a její pracovníci v tomto sále - neexistuje žádná souvislost mezi místem v Poslanecké sněmovně a hlasovací kartou. Že pokud vůbec někdo hlasoval místo pana poslance Kotta - a já se mu tímto omlouvám, ale já se obávám, že nejenom my, ale i on zcela přesně neví, zda v dané chvíli v Poslanecké sněmovně byl, či nebyl (hluk v sále, potlesk), pokud to víte vy, kolegyně a kolegové, tak samozřejmě je možné, že mu tuto přítomnost dokážete dosvědčit, protože není jasné, jak k této okolnosti došlo, a my považujeme za nefér pokoušet se spojovat poslance Kotta s poslaneckým klubem ODS, který s ním nemá v tuto chvíli nic společného.

Pokud je tu někdo, kdo má jakékoliv důkazy o tom, jak se tato událost přihodila a jak se dá objasnit, já vyzývám každého, aby takové informace poskytl, a opakuji, že poslanci ODS mají stejně jako vy zájem na tom, aby bylo objasněno, co se tady ve sněmovně vlastně odehrálo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní místopředseda vlády Bohuslav Sobotka, poté Stanislav Gross, poté se hlásí o slovo předseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. I když rozumím tomu, že nevedeme diskusi a nebyl zařazen žádný bod, přesto se tato diskuse zde rozpoutala, a já cítím povinnost jako zástupce předkladatele, který tady celou dobu nebo téměř celou dobu za stolem předkladatele absolvoval rozpravu, která zde probíhala k předmětnému bodu, a absolvoval hlasování, které zde probíhalo k předmětnému bodu, tak musím říci, že jestliže je zde zpochybňována přítomnost či nepřítomnost pana poslance Kotta, tak pan poslanec Kott se přihlásil do rozpravy se svým pozměňujícím návrhem, byl opakovaně ze strany řídícího vyzván, aby tento pozměňovací návrh předložil, nejprve ztratil pořadí své přihlášky vzhledem k tomu, že nebyl přítomen v Poslanecké sněmovně, a posléze, kdy byl zařazen na konec přihlášených, tak rovněž svůj návrh nepřednesl, protože nebyl přítomen v Poslanecké sněmovně. A ve stenozáznamu jsou opakované výzvy řídícího schůze k tomu, aby pan poslanec Kott předložil příslušný pozměňovací návrh. Čili v té době pan poslanec Kott byl vyzýván, aby předkládal návrh, a nereagoval na to, nebyl přítomen v místnosti Poslanecké sněmovny, a proto se domnívám, že lze spíše věřit tvrzení pana poslance Kotta, které nám zde znovu potvrdil, než spekulacím, které zde předvedl skutečně velmi mistrně předseda poslaneckého klubu ODS, kdy znovu relativizoval to, jestli zde pan poslanec Kott byl, či nebyl. Mohu říci, že jsem zde seděl, a mohu říci, že zde proběhla opakovaná výzva směrem k panu poslanci Kottovi, aby přednesl svůj pozměňující návrh, a on tak neučinil. To je poznámka číslo jedna.

Poznámka číslo dvě, znovu z pozice předkladatele. Ten návrh, který zřejmě, a říkám zřejmě, získal podvodným způsobem jeden hlas navíc, nebyl přijat a směřoval k zamítnutí tohoto návrhu zákona. A já tedy musím říci, že bych pokládal za velmi nespravedlivé z pohledu předkladatele, který v hlasování uspěl, aby bylo hlasování zpochybňováno a v zásadě se nahrávalo tomu, kdo zde pravděpodobně v Poslanecké sněmovně podváděl. Protože pokud to hlasování zpochybňuje, pak pomáháme tomu, který zřejmě v této Poslanecké sněmovně podváděl.

Proto chci vyjádřit svoje stanovisko, že i když rozumím tomu, že klub KSČM podal tento návrh, že je veden zejména snahou vyjasnit vůbec ty skutečnosti a to, k čemu došlo, tak z pohledu předkladatele musím konstatovat, že pokládám za velmi nespravedlivé, abychom relativizovali hlasování ve prospěch toho, kdo zřejmě v Poslanecké sněmovně podváděl. A nechci spekulovat o tom, kdo to byl, doufám, že ten člověk se přizná sám (smích v sále), a doufám, že nám k tomu pomůže mandátní a imunitní výbor. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Prosím, slovo má místopředseda vlády Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, nejprve mi dovolte jednu poznámku k vystoupení pana předsedy poslaneckého klubu Občanské demokratické strany. Chci říci, že si otevřeného stanoviska pana kolegy Kotta vážím a myslím si, že tato otevřenost stojí za to, abychom ji spíše ocenili, než abychom se tady vzájemně uráželi. To je poznámka číslo jedna.

To vážnější, co chci říci, je ve vztahu k panu kolegovi Kováčikovi a k poslaneckému klubu KSČM: Pane předsedo, vás a váš poslanecký klub z tohoto podvodu nepodezírám. Vás ne. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní má slovo předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní předsedající, vážení kolegové, dovolte mi, abych ještě jednou zopakoval svůj původní návrh, a doufám, že nejsem s ním ve sporu i s těmi posledními řečníky. Mně se jedná pouze o to, že výkon mandátu poslance je velmi závažná věc. Nedovedu si představit, pokud došlo k čemukoliv, že v této rozpravě nyní na plénu sněmovny tu věc uzavřít.

Proto bych chtěl zopakovat to, aby se celou věcí zabýval mandátový a imunitní výbor. Chtěl bych požádat paní předsedkyni, aby se sešel co nejdříve a abychom na základě stanoviska, které z toho výboru bude, se tím znovu ve sněmovně zabývali. Domnívám se, že v této chvíli nejsme schopni hlasovat efektivně a jednoznačným způsobem, kterým bychom tu věc uzavřeli. Takže opakuji: Přimlouvám se za to, abychom v tuto chvíli žádným hlasováním tuto věc neuzavírali. Obracím se ještě jednou na mandátový a imunitní výbor a apeluji na něj, aby zasedli co nejdříve, abychom jeho stanovisko měli co nejrychleji a mohli věc uzavřít.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Pan předseda Pavel Kováčik se hlásí ještě o slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Existuje takové pěkné přísloví: Čím více se s lejnem člověk maže, tím více je to lejno cítit. Navrhl jsem tady cestu, jak elegantně tu věc vyřešit - otázka zpochybnění toho hlasování. My, alespoň za poslanecký klub KSČM snad mohu toto říci, respektujeme ten výsledek, který byl, že návrh na zamítnutí neprošel. A ujišťuji, že naším motivem otevření tohoto bodu nebo této problematiky a návrhu na hlasování není motiv zvrátit toto hlasování věcně, ale je motiv učinit toto hlasování čistým podle zákona. Proto trvám na svých návrzích, a to na obou, to znamená jak na zpochybnění, tak na zařazení bodu "Zpráva mandátového a imunitního výboru…" atd. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP