(9.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Jenom bych chtěla upozornit Poslaneckou sněmovnu, že s problémem námitky jsme se setkali v minulém volebním období, kdy - myslím, že to bylo ve vztahu k obchodnímu zákoníku - byla vznesena s odstupem několika dnů, a za tento postup nás poté odsoudil Ústavní soud. Ocitáme se tedy v prekérní situaci, zda opakovat tento krok, za nějž jsme byli již jednou Ústavním soudem postiženi, a mně se nezdá moudré právě z tohoto důvodu nyní o námitce nechat hlasovat. Dávám vám ale tento návrh- abychom na pět minut přerušili v tuto chvíli schůzi, abychom si přesně s legislativou ujasnili, jaké kroky jsou v tuto chvíli možné, abychom si situaci nekomplikovali více, než je potřeba.

Ještě předseda poslaneckého klubu ODS pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vzhledem k tomu, že nemůže vystoupit předsedkyně mandátového a imunitního výboru, požádala mě, abych využil svého přednostního práva a jejím jménem požádal sněmovnu o hodinovou přestávku a okamžité svolání mandátového a imunitního výboru, protože podle našeho názoru není možné pokračovat v těchto pochybnostech a vzájemném obviňování. Mělo by proběhnout seriózní jednání mandátového a imunitního výboru a podle jeho výsledku pokračovat v řešení této záležitosti.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám za tento návrh. Myslím, že je vstřícný. Ale ještě mě požádala o slovo místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se obrátila se žádostí či s návrhem na předsedkyni mandátového a imunitního výboru a dala v úvahu ještě jednu variantu. Dnes v polední přestávce budou probíhat volby a bude také probíhat organizační výbor a předpokládáme, že polední přestávka bude vyhlášena nejméně na dobu dvou hodin. Domnívám se, že bychom teď mohli pokračovat a mandátový a imunitní výbor se mohl sejít v této polední přestávce. Nechávám to na zvážení, ale byla bych ráda, kdybychom se teď věnovali práci, kterou máme před sebou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Dále se hlásí o slovo předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dovolte mi setrvat na původním návrhu, to je na okamžitém jednání mandátového a imunitního výboru. My si myslíme, že nemohou pokračovat spekulace a obviňování, která tady probíhají. V tuto chvíli nemáme jiný nástroj než jednání mandátového a imunitního výboru, a proto navrhujeme, aby jednal okamžitě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Pan předseda klubu KSČM Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, jsem přesvědčen o tom, že návrh, který jsem podal, má procedurální povahu a mělo by se něm hlasovat. Proto žádám, aby se o něm hlasovalo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, já o vašem návrhu na námitku nenechám nyní hlasovat, a to s odůvodněním, které jsem tady pronesla, že pro tento postup jsme byli již jednou napadeni Ústavním soudem.

V tuto chvíli vyhlašuji hodinovou přestávku do jedenácti hodin a žádám, aby předsedkyně mandátového a imunitního výboru svolala jeho jednání.

 

(Jednání přerušeno v 9.53 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP