(16.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Pan ministr vnitra a místopředseda vlády tady opakovaně obviňoval a urážel poslance Občanské demokratické strany. A tak mi dovolte, aby v tuto chvíli, kdy je zřejmé, že nepředložil žádné důkazy a že žádné důkazy toho, co naznačoval, ani neexistují, aby se poslancům klubu ODS také veřejně omluvil. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Vlastimilu Tlustému. O slovo se přihlásil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já jsem si sice už poté, co jsem mnohokrát dnes vystupoval, skoro zakázal další vystoupení, ale řeč pana kolegy Tlustého mě k tomu nutí.

Chtěl bych jenom říci z tohoto místa, že byť patřím k častým kritikům veřejnoprávních médií za ne vždy jasné a kvalitní plnění veřejnoprávního poslání, že v tomto okamžiku Česká televize splnila dobře svoji roli, že časový snímek, který dokládá, že skutečnosti, o kterých tady je dnes hovořeno, skutečně Česká televize má, a chtěl bych se z tohoto místa České televize zastat.

Jde o to, že my přece nemůžeme jako Poslanecká sněmovna problém, který vznikl zde v těchto lavicích, vyřešit jakoby tak, že ho hodíme na někoho jiného. Já jsem tady ráno apeloval pro čestné vyřešení problému. Myslím si, že závěr mandátového a imunitního výboru ani jiný být nemohl, ale jako by celý problém byl spíše zameten pod koberec než vyřešen. Prosím, abychom tedy alespoň postupem, o kterém ještě pořád nebylo rozhodnuto a který jsem navrhl procedurálně, odhlasovali prostě tuto otázku znovu. A tím se nám podaří alespoň toto jedno hlasování č. 137 uvést na pravou míru.

Před schůzí koaličního klubu jsem nabídl čestné řešení. Schůze koaličních klubů na ně nepřistoupila. Přistoupila na jiné řešení. Na své nabídce přesto trvám a budeme schopni se s tímto docela dobře vypořádat právě takto. Děkuji vám za moudrost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi klubu KSČM. O slovo se hlásí pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych jen oznámit, že Česká televize dnes ve zprávách ve dvě hodiny oznámila ústy redaktorky Nory Novákové, že Česká televize nemá záběr z oné inkriminované doby, protože v té chvíli jsou kamery zaměřeny na hlasovací zařízení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. O slovo se přihlásil místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross. Eviduji přihlášku paní kolegyně Dundáčkové. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, za prvé nevidím sebemenší důvod, proč bych se měl omlouvat. Protože debata není o tom, jestli existuje nějaký záběr České televize, nebo neexistuje. Debata je o tom, co je konstatováno v bodě 1 usnesení výboru, kterému předsedá paní kolegyně Dundáčková, to je, že při hlasování došlo k porušení ústavy.

A to, co tady prezentoval pan kolega Tlustý, respektive klub ODS, prostě nehodlám akceptovat a nebudu se omlouvat z jednoho prostého důvodu. Protože argumentace je prostě stejná, jako když v jedné místnosti jsou dva lidé. Někdo v místnosti ukradne peníze, akorát se nepřijde na to, kdo z těch dvou lidí to byl, tak nemůže být nikdo odsouzený. To je analogie tohoto případu. Nevidím jediný důvod, proč bych se měl omlouvat. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru vnitra a místopředsedovi vlády. Evidoval jsem přihlášku paní kolegyně Dundáčkové, ale jestli chce využít přednostní právo pan předseda klubu... Nikoliv. Takže v pořadí paní předsedkyně mandátového a imunitního výboru Eva Dundáčková. Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Chtěla bych se jen ohradit proti tomu, co tady říkal pan předseda klubu KSČM o tom, že záznamy existují a že mandátový a imunitní výbor, respektive jeho členové, jednali tak, aby celý případ zametli pod stůl. To prosím není pravda. Já se teď ohrazuji a troufám si tvrdit, že jménem všech členů. Situací jsme se zabývali velmi podrobně a velmi jsme snažili pokud možno viníka najít. Pokud někdo z vás na něj dokážete ukázat, tak to prosím udělejte. Ale žádné záznamy, ani našich kamer, ani záznamy České televize neprokázaly, že v okamžiku hlasování pan poslanec Kott nebyl na svém místě, dokonce ani to nebylo hodnověrně prokázáno, a už vůbec ne, zda jeho karta byla v hlasovacím zařízení, zda s ní někdo manipuloval, či nikoliv. Proto opravdu není možné vzít za prokázané, pokud někdo z vás nemá nějaký jiný důkaz, že bylo hlasováno právě z místa, kde normálně sedává pan poslanec Kott, či zda nebylo hlasováno z nějakého úplně jiného místa.

Prosím, abychom se přestali obviňovat navzájem. Mandátový a imunitní výbor stejně jako všechny ostatní výbory v této sněmovně má samozřejmě zastoupení podle rozložení politického spektra ve sněmovně. Myslím, že to je naprosto zbytečné, to, co tady teď děláme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní předsedkyni mandátového a imunitního výboru. Jenom podotýkám, že o tom, jestli skončilo, nebo neskončilo jednání mandátového a imunitního výboru, také rozhodne sněmovna tím, jestli přijme zprávu, nebo nepřijme. Očekávám, že se v podrobné rozpravě k tomu ještě dostaneme.

Nyní je řádně přihlášen pan předseda klubu ODS a potom po něm předseda klubu KSČM. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, z vystoupení pana místopředsedy vlády jsem pochopil, že toto všechno je řízená provokace. (Pískot a smích v sále. Předsedající žádá o klid.)

Pan předseda Gross přece dobře umí rozlišit mezi první a druhou větou tohoto usnesení. My jsme tedy nezpochybňovali, že někdo z této Poslanecké sněmovny hlasoval tak či onak. My jsme říkali, že poslanci ODS nemají s tímto nic společného, že poslanec Kott není členem poslaneckého klubu a že poslanci ODS nehlasovali místo pana poslance Kotta.

Pan místopředseda vlády tady opakovaně naznačuje, či výslovně tvrdí, že to je jinak. Místo toho ve chvíli, kdy je prokazatelné, že to, co tu naznačoval, se neodehrálo, tak pokračuje ve svém obviňování. A on tady kladl otázku, komu ku prospěchu. A je to zřejmé. Pan místopředseda vlády Gross a vláda se pokouší epizody pana poslance Kotta využít ve svém útoku proti Občanské demokratické straně a odvést pozornost veřejnosti od věcí, které se tady projednávají, a od své vlastní neschopnosti. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan předseda klubu ODS Tlustý. Řeknu vám zatím pořadí přihlášených. Všichni jsou s přednostním právem, takže nemohu nikoho upřednostnit jinak. Nyní pan předseda klubu KSČM Kováčik, potom pan místopředseda sněmovny Ivan Langer, potom pan ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a potom pan předseda klubu ČSSD Petr Ibl. Toto je pořadí. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Pane předsedající, paní a pánové, poprosil bych, abychom se skutečně oprostili emocí, protože je to trapná záležitost. Věřím, že je v zájmu nás všech, aby byla vyřešena doopravdy slušně a rozumně.

Já jsem nezpochybnil závěr mandátového a imunitního výboru v tom smyslu, že by zametli pod koberec zjištěné skutečnosti. Také jsem neřekl, a to ze stenozáznamu zcela jistě bude patrné, že někdo disponuje záběry nebo záznamy. Řekl jsem, že je k dispozici časový snímek pohybu pana poslance Kotta, ze kterého jasně vyplývá, že tady nebyl. On to potvrdil. A pojďme tedy, aby to všecko bylo čisté, skutečně provést pouze to jedno hlasování, revokační, a jsme s tím vyrovnáni. Neposílejme se vzájemně prostě někam k šípku, protože skutečně jde jenom o tento jeden jediný problém.

Já samozřejmě nechci napadat nikoho z kteréhokoliv poslaneckého klubu, že to byl zrovna on, kdo hlasoval místo pana poslance Kotta, protože to je prostě nevystopovatelné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP