(17.00 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Vystopovatelné je, jak vypadá časový snímek pohybu pana poslance Kotta. Z toho je jasně patrné, že ve 12.40 hodin tu být nemohl, jak sám potvrdil, že hlasování dopadlo, tak jak dopadlo, že prostě někdo musel zneužít jeho kartu. Tady je problém. Ne v tom, jestli tu byl, nebo nebyl, ale v tom, že toto hlasování nebylo jaksi "apetýtlich". Pojďme ho provést znovu a je od všeho pokoj. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Kováčikovi. Slovo má místopředseda sněmovny pan Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já jsem velmi pečlivě sledoval dopolední jednání a velmi pečlivě jsem naslouchal slovům místopředsedy vlády a ministra vnitra a současně také prvního místopředsedy sociální demokracie Stanislava Grosse. Pan Stanislav Gross položil velmi sugestivní otázku na téma "kdo za to může". Otázka zněla "komu to posloužilo". Na základě této sugestivní otázky si našel viníka a ukázal směrem na poslanecký klub ODS. Já bych teď použil stejnou metodu, stejný metodický postup, jaký použil ministr vnitra Stanislav Gross, a položil si stejně sugestivní otázku, znějící "komu to posloužilo?". Úplně stejnou logikou ministra Grosse odpovím: posloužilo to Stanislavu Grossovi k jeho osobní exhibici, posloužilo to sociální demokracii k tomu, aby odpoutala pozornost od svých vlastních vnitřních problémů.

Připadá vám to jako nesmyslný závěr? Mně to připadne jako nesmyslný závěr, ale úplně stejně nesmyslný závěr jako ten první, který z tohoto místa udělal ministr vnitra a místopředseda sociální demokracie Stanislav Gross. A jestli něco může být smysluplným závěrem debaty na toto téma, pak je to otázka, zda je vůbec přijatelné, možné a normální, aby z tohoto místa od řečnického pultu člověk, který je ministrem vnitra, obviňoval někoho jiného výhradně a pouze na základě kladení takové sugestivní otázky, komu to posloužilo, aby někdo z titulu takové funkce obviňoval někoho jiného, při absenci jakýchkoli konkrétních důkazů.

Mně nezbývá nic jiného než konstatovat: jestli toto je metoda práce Stanislava Grosse, jestli toto obviňování kohokoli jen na základě sugestivních otázek bez důkazů je metoda práce naší policie, tak potom nás všechny ochraňuj bůh před Stanislavem Grossem a jeho policií. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Slovo má ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, připraví se pan předseda Ibl, dále pan kolega Ransdorf. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, po vystoupení některých představitelů klubu ODS jsem si vzpomněl, že v březnu letošního roku to bude deset let, co zemřel legendární písničkář Karel Kryl. Já jsem si při požadavku klubu ODS, aby se Stanislav Gross omluvil, vzpomněl na jeden verš z jeho písní: A na rohu ulice vrah o morálce káže. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Slovo má předseda klubu ČSSD Petr Ibl, připraví se pan kolega Ransdorf. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, prosím o klid. (V sále je neustále velký hluk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, já vám klid zjednám. Počkáme chviličku, až se ostatní uklidní, včetně poslanců vašeho klubu. Žádám všechny kolegy, aby tuto věc brali velmi vážně, protože o vážnou věc, o porušení ústavy a jednacího řádu skutečně jde. To potvrdil i mandátový a imunitní výbor. Věřím, že dokážeme tuto věc v klidu dojednat. Už jsme na tom ztratili hodně času.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Vážené dámy a pánové, nejsem ten, který by často hovořil, nebo vůbec, protože některé diskuse a debaty, které se zde odehrávají, považuji za ztrátu času a za nesmyslné.

To, co nyní předvádí Vlastimil Tlustý, předseda klubu ODS, je podle mého názoru nehoráznost. (Velký hluk z pravé strany sálu.) Prosím, nechte mě dokončit myšlenku. Já nepodezřívám ani mandátový a imunitní výbor z toho, že by něco chtěl zametat pod koberec, protože oni objektivně nemohou nic zjistit z toho, co mají k dispozici. Neobviňuji ani celý klub ODS z toho, že někdo za poslance Kotta hlasoval. Ode mne to neuslyšíte. Avšak to, co zde předvedl Vlasta Tlustý, se mě dotýká. Já si myslím, že je všem v této sněmovně zcela jasné, kde sedí poslanec Kott, kde je jeho místo, a jestli nemůžete najít viníka a má se přihlásit někdo jiný, tak to mohu být třeba já, že jsem přeběhl k vám, hlasoval jsem, vrátil jsem se na své místo a hlasoval jsem.

Stydím se za jednání Poslanecké sněmovny a omlouvám se veřejnosti, ale tentokrát i za Vlastimila Tlustého, který takto demagogicky a nesmyslně hovoří.

Já bych prosil, abychom se vrátili k věcnému jednání. Já vím, že se nikdo nepřizná. Tak to tady chodí. Jsou ale věci, které jsou věcmi práva, a tam se asi nic nezjistí. Jsou však věci morálky. Zamyslete se, zejména ten, kdo se toho dopustil. Snad si nikdo nemyslí, že se to stalo závanem větru. Je jasné, že se to stalo tím, že někdo to tlačítko zmáčknout musel.

Prosím všechny, kteří zde hodlají dále pokračovat v různých přestřelkách a osobním napadání, abychom toho zanechali. Je to nedůstojné této sněmovny, je to nedůstojné nás jako poslanců, ale i jako občanů České republiky. Já si myslím, že jsou tady důležitější věci. My jednáme třetí týden - a téměř nic jsme neprojednali. Za to nás budou hodnotit naši voliči, ale všechny bez výjimky. Já si myslím, že bychom se měli vrátit k tomu, proč jsme zde.

K tomu, co zde říkal místopředseda sněmovny Ivan Langer. Předkládal zde jakousi úvahu, jak by se dalo cokoliv vysvětlit. Já si myslím, že to je hodně nízké, a já se k tomu nepřipojím. Vzpomínám si však na jeden projev Ivana Langera. Tuším, že se tehdy jednalo o nějaké zdroje a on použil jakýsi citát z té písně, "Řekni, kde ty zdroje jsou", nebo tak nějak, "kde mohou být". Já jsem si vzpomněl na něco, co bylo v roce 1968, a to začínalo: "Běž domů, Ivane." Já nepoužívám takovéto písničky, ale myslím si, že je zbytečné, abychom se takto vzájemně napadali a uráželi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Věřím, že všechny projevy v této sněmovně budeme řešit buď prostřednictvím předsedajícího v jednacím sále, nebo mimo jednací sál.

Pokusím se vám zopakovat přihlášené. Nyní je přihlášen pan kolega Ransdorf, potom paní kolegyně Dundáčková, poté pan kolega Vymětal. Pan předseda Tlustý má zájem využít přednostního práva, nebo ne? Nemá. Dobře, takže potom pan kolega Tlustý.

Nyní pan kolega Ransdorf. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Já bych chtěl říci tři poznámky. Je humorné, že se tady citují různí písničkáři. Jestliže kolega Urban tady zmiňoval písničkáře Kryla, tak to není zrovna nejvhodnější, protože v knize Půlkacíř se vyjadřuje o sociální demokracii způsobem, který je, mírně řečeno, dehonestující; takže to není ta nejsprávnější citace.

Pokud jde o ten incident, který tu projednáváme prakticky celý den, bych chtěl říci toto. Za prvé, jediný klub, který má zkušenost s tímto typem hlasování v naší sněmovně, je klub ODS. To je nepopíratelné a kolega Beneš to může potvrdit - i když musím říci, že není Beneš jako Beneš, ale myslím kolega Beneš, který je v ODS.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP